Greseli pe care suntem destinati sa le facem!

Categorie: Sentimente

Pe masura de timpul trece si am ocazia sa vorbesc cu tot mai multi oameni, incerc sa gasesc solutii cat mai eficiente, profunde care ii pot imputernicii pe oameni sa isi rezolve problemele lucrand la radacina acestor probleme si eliminandu-le odata pentru totdeauna.

 Interesant este faptul ca aproape toti oamenii, inclusiv eu, avem tendinta sa cautam solutia cea mai rapida pentru problemele noastre, dorim sa obtinem ce dorim ACUM si nu ne place sa asteptam.

 Rabdarea e un lux pentru privilegiati in ziua de azi.

 Problema e ca atunci cand cauti calea cea mai rapida, de obicei mergi pe calea cea mai batuta. Calea pe care merg toti nu e calea ta iar caile batute nu duc nicaieri.

 Solutiile rapide lucreaza superficial si nu iti ofera o solutie definitiva.

 Daca te doare o masea pentru ca e stricata, degeaba ameliorezi durerea temporar cu o pastila. Cauza ramane acolo si te va haitui si in continuare pana cand nu rezolvi adevarata cauza.

 Comparatia aceasta poate nu e cea mai placuta, insa de multe ori, problemele pe care oamenii le au sunt grave iar solutiile pe care ei le aleg sunt superficiale si de aceea majoritatea oamenilor sufera aproape permanent plangandu-se de viata lor, de soarta lor nefericita sau de lipsa de iubire din partea lui Dumnezeu.

 Realitatea e insa mult mai simpla.

 Oamenii sunt facuti sa aleaga calea cea mai rapida. Procesul psihologic se numeste ”recompensa imediata” si se datoreaza evolutiei speciei umane. Cand stramosii nostri traiau in pesteri, sa ai rezultate imediate facea diferenta intre viata si moarte. Daca vanatoarea avea succes, familia era prospera. Daca dura mai mult de cateva zile in care nu aveau rezultate, intreaga comunitate era in pericol. Nu era timp de planuri elaborate intinse pe ani de zile. Tribul trebuia sa se hraneasca, sa aiba lemne pentru foc, sa aiba cu ce sa se acopere cand e frig.

 Recompensa trebuia sa fie IMEDIATA.

 Azi, desi suntem la mii si zeci de mii de ani de acele vremuri, acelasi mecanism psihologic care odata era aliatul nostru, s-a transformat in inamicul nostru.

 Pentru ca astazi, orice om are puterea si acces la cunostiintele necesare pentru a deveni o persoana fericita, implinita, prospera.

 Si totusi atat de putini reusesc.

 Pentru ca desi au atatea posibilitati in jur, oamenii inca se lasa ghidati de acel instict ancestral.

 Recompensa imediata.

 Am un prieten care si-a facut credit la banca sa isi cumpere haine si telefon mobil super nou (care in 4 luni e vechi). Creditul e pe 10 ani.

 Nu conteaza ce se intampla peste un an de acum, conteaza sa fac ORICE ca sa ma simt bine ACUM.

 Capacitatea de a gandi rational, specifica doar omului iti spune sa mai ai rabdare un pic, sa strangi niste bani si sa iti cumperi hainele si telefonul ala daca inca ti le mai doresti foarte mult.

 Insa mamiferul din noi, care actioneaza emotional, spune ”VREAU ACUM”.

 Rezultatul? Pentru ca este bagat in credite, omul de care am scris mai sus, nu numai ca isi scade mult sansele sa fie prosper cu adevarat si de a avea toate hainele si telefoanele pe care le vrea, dar pentru a plati acel credit trebuie sa isi piarda practic libertatea, pentru ca acum nu mai poate pleca de la lucru cand vrea el. In fiecare luna trebuie platit creditul.

 Un pret mare, pentru un beneficiu aproape inexistent.

 Cunosc o familie care si-a luat o masina pe credit de 30 de ani. Masina in cativa ani isi pierde valoarea. Pretul adevarat care a fost platit? Cele 2 fete care acum sunt clasa a -12- a nu pot merge la facultate in alt oras ”pentru ca nu sunt bani”, asa cum a spus tatal lor.

 Stau si ma intreb cat de mult poti sa cobori la stadiul de animal pana la punctul in care iti lasi copii fara educatie pentru un moft de moment.

 Recent am vazut o stire cum ca Romania este tara cu cele mai multe persoane operate din Europa.

 Motivul? Oamenii nu trateaza cauzele si merg la doctor cand e prea tarziu.

 Sa previi o boala din timp prin alimentatie sanatoasa, sport si un stil de viata sanatos nu face parte din mentalitatea de „recompensa imediata”, nu?

 Mai bine sa ajungem sa fim taiati ca la macelarie decat sa ne folosim un pic mintea rationala.

 Exemplele sunt multe, unele din ele chiar revoltatoare.

 Dar nu suntem aici sa judecam, ci sa ne educam.

 Zilele acestea am facut o lista cu acele greseli si obstacole pe care aproape orice om le va intalni in viata atunci cand merge pe drumul evolutiei sale.

 Sunt lucruri care pot face diferenta intre cei care reusesc si cei care nu.

 Aproape sigur toti dintre noi am facut sau vom face aceste greseli.

 Felul in care le privim si le tratam vor atarna balanta in favoarea noastra ca oameni care isi iau destinul in mana si reusesc, sau oameni care raman in masa mediocritatii plangandu-se vesnic de ”nenorocul” lor.

 Greseala numarul 1: Sa iti fie teama de greseala si esec

 Este de departe greseala cea mai mare pe care oamenii o fac. Omul este o fiinta care invata. Fiinta umana invata inca din perioada prenatala, in cele 9 luni petrecute in uterul mamei si pana in clipa mortii.

 Procesul de invatare are esecul si greseala ca lucruri ABSOLUT FIRESTI.

 Invatatul oricarui lucru, dezvoltatul oricarei abilitati nu ar fi posibil fara greselile din care sa avem feedback pentru ca urmatoarele incercari sa poata fi mai bune.

 Metafora copilului care invata este una dintre cele mai sugestive si frumoase exemple posibile despre cum este procesul de invatare si cat de bine stie un copil de 2 ani cum se invata un lucru si e uimitor cum pe masura ce copilul devine adult uita ca procesul de invatare este acelasi pentru orice vrei sa inveti.

 Cand un copil invata sa mearga, de obicei inaintea varstei de un an, nu poate sta pe picioare din prima incercare. Nici din primele 100 de incercari.

 Copilul se confrunta constant cu esecul intr-un ritm pe care niciun adult nu il intalneste in viata reala.

 Esec dupa esec: copilul cade din nou si din nou, doar pentru a se ridica.

 Pe masura ce continua sa faca acest lucru, isi dezvolta mai mult forta in picioare, are mai mult echilibru si libertate in miscare.

 Intr-un final, reuseste sa stea pe picoare si sa faca pasi; la un moment dat, activitatea devine chiar distractiva.

 Ma intreb daca doar din povestea asta poti gasi un indiciu pe care l-ai putea lua si folosi incepand chiar de acum ?

 Oamenii, de obicei, vad partea care se afla la suprafata.   

 Vad campionul castigand cursa, nu vad miile de ore de antrenament pe care s-a pus baza rezultatului. 

 Vad omul de afaceri imbogatit, nu vad numeroasele esecuri din care  s-au invatat lectii si care au dus la succes.  

 Vad copacul, fara sa vada radacinile prin care copacul creste, se sustine, se hraneste. 

 Si apoi, orbi parca la aceasta simpla si frumoasa lectie de viata, vezi oameni care nu sunt dispusi sa respecte procesul de invatare care se plang toata ziua de greutatile din viata lor.

 GRESESTE FARA TEAMA DAR NU REPETA GRESELILE. INVATA DIN ELE SI FA TOT TIMPUL ALTELE.

 E cel mai frumos cadou pe care ti-l poti face singur.

 Orice faci, indiferent ca vrei sa iti dezvolti personalitatea, ca vrei sa fii vedeta, vrei bani multi,  sex, putere, sa canti frumos la pian, sa ai relatii extraordinare de prietenie si iubire, la inceput vei fi foarte slab; in orice domeniu care crezi ca te va duce la fericire sau la lucrurile care le vrei in viata, la inceput vei fi foarte slab. Ca sa ajungi unde vrei, pasii sunt urmatorii:

 1. Curaj sa actionezi.

2. Esec. Cu siguranta nu vei reusi din prima. 

3. Lectie invatata. Vei invata o lectie din incercarea ta.

4. Perseverenta. Adica decizia de a continua, in ciuda esecurilor temporare, a obstacolelor si a dezamagirilor temporare. 

5. Curaj si mai mult pentru a actiona din nou

6. Succes.

       Acest ciclu se repeta din nou si din nou, pana cand un copil invata sa mearga, pana un om ajunge sa aiba multi bani muncind, facand afacerea lui sau fiind un mare mafiot. Pana cand o persoana isi gaseste partenerul sau partenera de viata sau pana cand obtine puterea.     

 Gandeste-te la esec.

 Invata sa traiesti cu esecul.

 Mai ales, invata ca esecul e ceva normal si ca esecul si succesul merg tot timpul mana in mana, fiind de nedespartit. Invata sa privesti cu detasare ambele,  pentru ca, asa cum vei vedea, nu esecul si succesul conteaza, ci sa te simti bine facand ceea ce-ti place si sa devii tot mai bun in ceea ce-ti place.   

 Totul e un proces, e un drum. Nici esecul si nici succesul nu pun capat calatoriei. Tot timpul va fi alt drum, alta destinatie, iar pe drumul tau vei intalni tot timpul obstacole si oaze.

  Greseala numarul 2: Sa uiti care e greseala numarul 1.

 Intr-un discurs catre liceeni, Will Smith spune un lucru pe care toti il stim insa e nevoie ca cineva din cand in cand, sa ni-l reaminteasca:

 Cheia vietii este alergatul si cititul.

 Atunci cand alergi (sau faci in general aproape orice sport) ai un mic omuletz in cap care iti spune ”Am obosit, nu mai putem. Hai mai bine sa ne oprim si sa ne odihnim. Hai sa renuntam ca nu mai are rost”.

 Atunci cand vei invata sa invingi acel omuletz din capul tau care iti spune sa renunti, vei invata sa nu renunti atunci cand lucrurile devin grele in viata si cand obstacolele te descurajeaza chiar inainte de a obtine ce vrei.

 Motivul pentru care cititul este FOARTE important este acela ca inainte noastra au trait MILIARDE SI MILIARDE de alti oameni care si ei la randul lor s-au confruntat cu aceleasi probleme ca si noi. Nu exista problema noua pe care noi o avem si ei sa nu o fi avut.

 -          cu familia

-          cu banii

-          cu iubirea

-          cu visele in viata

-          cu vecinul

-          etc

 Asadar nu exista problema pe care noi sa o avem si pe care cineva sa nu o fi rezolvat deja si sa fii scris despre ea intr-o carte.

 Singura intrebare la care e bine sa iti raspunzi e intrebarea pe care un batran mi-a adresat-o cu vreo 10 ani in urma.

 ” Pera, tu citesti carti bune?”

 Mirat de intrebare, am spus ”Evident ca citesc doar carti bune”

 Batranul mi-a zis asa cum numai un batran intelept poate sa o faca:”Ai grija, ca citind cartile bune, risti sa le ratezi pe cele FOARTE bune”

 Ne auzim in cateva zile si nu uita:

Daca vrei cea mai buna carte din Romania despre dezvoltarea personalitatii in care am scris pe larg despre incredere in sine si esec, maturitate emotionala, gandire pozitiva si creativitate, comunicare verbala si nonverbala, personalitate si dezvoltare a potentialului, legile naturii privind atractie sexuala si iubirea, statutul social si multe altele,  exista cartea Personalitate alfa

Pentru barbati care vor sa invete arta seductiei, exista cartea Arta seductiei

Pentru femeile care vor sa isi dezvolte potentialul, sa isi defineasca un stil propriu, sa isi duca succesul cu barbatii si cariera la un alt nivel, exista situl, si in curand cartea tiparita: Stilul tau

Pe curand,

Novacovici Pera



Ceilalti au citit si: