Categorie: Sentimente
Raspunsul la acesta intrebare este foarte simplu.
FII UN EXTRAORDINAR DISCIPOL. Sau elev sau student, cum vrei tu sa-i spui.
Problema e ca majoritatea oamenilor sunt foarte PROSTI discipoli.
Vreau in continuare sa iti spun cum mi-am gasit eu 2 dintre cei mai importanti mentori din viata mea.
La inceput am cazut in capcana in care majoritatea cad. M-am dus la cersit.
“Ajutati-ma si pe mine pentru ca vreau sa reusesc!”
Problema e ca oamenii care sunt buni de mentori au timpul foarte limitat.
Mentorii sunt asaltati foarte des de oameni care au tot felul de “cereri”.
Si din aceasta cauza mentorii sunt foarte buni la testat si filtrat potentialii discipoli.
Pe partea de success in viata il admiram foarte mult pe D., un barbat de 45 de ani.
Pe partea de psihologie o admiram foarte mult pe A, o psiholoaga excelenta de 55 de ani.
A fost o lectie dura.
Cand eram adolescent eu vroiam sa fiu ajutat asa cum credeam eu ca e cel mai bine pentru mine. Vroiam sa fiu ajutat cu bani, cu sfaturi multe, sa mi se dea mura-n gura. Am avut noroc urias cu D. Nu-mi a dat aproape niciodata ce ii ceream. Ma punea sa fac singur, sa caut singur, sa gasesc solutii la probleme singur. Cand ceream ceva ma intreba:” Ce ai incercat sa faci si nu a mers?”. De multe ori ma punea in dificultate pentru ca nu incercam nimic si mergeam direct la cersit sfaturi.
Ani de zile aveam sentimente negative fata de D. pentru ca nu intelegeam de ce nu ma ajuta direct.
Putea sa o faca atat de usor. Avea bani, avea relatii, avea toate cunostiintele si informatiile pe care as fi vrut si eu sa le am din toate domeniile care ma interesau.
Tot timpul am fost pus sa rezolv singur orice problema si uneori primeam cate o sugestie sau sfat care intr-adevar era ca o piatra pretioasa si care ma ajuta sa scutesc foarte mult timp si energie in rezolvarea unei probleme.
Adolescenta a trecut si pentru ca nu am primit totul pe tava mi-am dezvoltat foarte mult abilitatile de a rezolva probleme de orice fel.
Abia atunci am inteles ca desi ani de zile nu am primit ce am cerut am primit ceva ce NIMENI din jurul meu nu a fost in stare sa-mi dea. Lectia din care am invatat ca un mentor bun nu te transforma intr-un handicapat oferindu-ti totul pe tava si atunci cand te trezesti singur in fata unei provocari sa nu te poti descurca. Un mentor bun te provoaca, te cearta, te ambitioneaza pentru ca sa reusesti singur. Si uneori iti da o sugestie sau un sfat care fac o diferenta uriasa.
Multi parinti fac greseala aceasta cu copiii lor. Din iubire incearca sa le faca viata mai usora dar defapt le taie creanga de sub picioare pentru ca nu le ofera posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile necesare pentru success in aceasta lume.
A fost o lectie uriasa de la D. si astazi inca este mentorul meu. Acum am invatat lectia si relatia mea cu el este de o calitate mai buna ca oricand. Acum merg si ii spun: ” Uite ce am incercat si cu ce rezultate, tu ce parere ai?”. Si vad cum ii face placere sa imi dea feedback pentru ca acum am invatat sa fiu un discipol bun.
Apoi am avut ocazia sa invat si mai bine aceasta lectie despre mentori si discipoli. Cand am mers cu cererile mele la A, aceasta mi-a spus urmatorul citat care a schimbat intreaga mea perspectiva asupra mentoriilor, psihologiei, a educatiei.
„Discipolul vine la tine să-ţi ceară. Tu trebuie să-l înveţi că n-are nimic de primit, că trebuie să crească. Discipolul vrea să devină iedera. Trebuie să-l laşi să fie ce trebuie să fie: chiar buruiana. Şi cel mai frumos sfârşit al tău – fertilitate! – e să te năpădească buruienile.” – CONSTANTIN NOICA
Interpretand putin acest citat, vedem cum un mentor este asaltat cu intrebari si cereri insa nu asta e secretul dezvoltarii si evolutiei, si cel mai important lucru pe care un mentor te poate invata este sa cresti singur cu cat mai putine influente si sa iti dezvolti abilitati pentru intreaga viata.
Altfel spus, majoritatea oamenilor merg si cer un peste pe care sa-l poata manca, insa un mentor bun ii invata sa pescuiasca siguri.
Bun.
Deci sa vedem cum poti deveni un student bun pentru ca sa poti gasi un mentor bun.
Asa cum sunt discipol am si ocazia sa fiu si mentor.
E foarte interesant sa poti vedea ambele perspective si asa cum ti-am spus perspectiva mea de discipol am sa ti-o spun si pe cea de mentor.
In primul rand trebuie sa intelegi ca mentorii sunt oameni avansati in domeniul in care vrei sa fii si tu bun. Si ei nu au nevoie de mai mult din ceea ce au. Au alte valori decat tine.
Cea mai mare satisfactie pentru un mentor este un discipol foarte bun. Pentru ca de obicei mentorilor le face foarte mare placere sa dea inapoi, sa ofere din ceea ce ei au invatat si sa ii vada pe altii reusind, facand lumea din jur mai buna.
Secretul ca sa ai parte de un mentor bun este SA FII UN DISCIPOL BUN.
Asta inseamna sa incerci singur sa faci ceva si apoi sa raportezi inapoi evolutia ta.
Cel mai enervant lucru pentru un mentor este sa i se consume timpul cu intrebari si probleme care pot fi rezolvate pe internet cu google.
Niciodata nu intreba un mentor ceva ce nu ai incercat sa rezolvi singur pentru cel putin cateva ore.
Arata ca vrei sa rezolvi singur o problema, ca ai ambitie, ca esti o persoana proactiva, orientata pe solutii si care intelege ca timpul unui mentor este limitat.
Cere recomandari si cere pareri cu ce poti sa faci mai bine si cu mai mult succes. Nu cere solutia, cere feedback ca sa poti gasi singur solutia.
Mentorii sunt foarte buni la testat si filtrat discipoli.
Nu veni sa zici ” Am nevoie de prieteni sau de cineva sa imi asculte problemele.”
Mentorii au tot timpul astfel de oameni care ii cauta si nici nu ii baga in seama pentru ca pur si simplu si ziua lor are doar 24 de ore”.
Ceea ce face un discipol slab e ca vine si cere ceva si cand mentorul ii ofera o informatie, sau ii recomanda sa citeasca ceva, discipolul ia acel sfat, sugestie sau informatie si NU FACE NIMIC. Astfel arata lipsa de respect fata de mentor si acesta isi pierde orice interes sa mai lucreze cu acel discipol.
E un test pe care multi nu il trec. Mentorul spune:”De ce sa imi pierd vremea cu cineva care nu e 100% determinat si hotarat sa reuseasca?”
Daca abuzezi de dreptul tau de a-l contacta pe mentor pentru probleme banale sau pe care le poti rezolva si singur vei pierde acest drept.
Asadar sa recapitulam:
E un subiect care ma intereseaza foarte mult asa ca astept mai jos comentariile tale. Putem toti invata foarte mult din dezbaterea acestui subiect.
Ne auzim in cateva zile,
Pera