Universitatea din Michigan lucreaza la o tableta Braille cu pret mai accesibil si puncte mobile din microfluide (Video)

Stiri Telefoane Sociale

Publicat: Vineri 15-Ian-2016 20:21:48 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 723 ori
Marea problema a nevazatorilor in ziua de azi e ca gadgeturile adaptate nevoilor lor sunt foarte scumpe si nu atat de moderne pe care se doreste. Mai mult decat atat, in Marea Britanie spre exemplu doar 1% dintre cele 2 milioane de persoane cu probleme de vedere din UK au acces la sistemul tactil de scriere Braille. Universitatea din Michigan pare a avea o solutie.
 
Universitatea din Michigan lucreaza la o tableta Braille cu pret mai accesibil si puncte mobile din microfluide (Video)

E drept ca solutiile text to speech sunt utile, dar Braille ramane sistemul de baza pentru a "citi" eficient de pe o suprafata touch. La ora actuala sunt folositi mici pini din plastic care sunt impinsi in sus sau jos pe un device, formand acele puncte interpretate ca scris/simboluri. Ei bine, cercetatorii din Michigan au reusit sa inlocuiasca plasticul cu bule de lichid sau aer, care ies in evidenta, formand aceleasi modele.

Avantajul noii tehnologii e faptul ca nu mai e nevoie de foarte multe componente scumpe si de acel motor care punea pinii in miscare. Pretul unei tablete Braille de acest gen ar fi de 700 de lire sterline sau chiar mai putin pe viitor. O problema e ca in acest moment tabletele Braille afiseaza doar un rand de text deodata si nici vorba de simboluri complexe, grafice sau spreadsheeturi.

Ramane doar sa urmarim acest proiect si sa speram ca el va deveni realitate si la un pret accesibil, eventual cu finantare de stat si reduceri speciale.
 




Ceilalti au citit si: