Top 10 telefoane mobile ale anului 2014 (Radu Iorga): raportul calitate-preț la putere, surprize din China și multe camere bune

Stiri Telefoane Topuri

Publicat: Marti 09-Dec-2014 22:51:48 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 1418 ori
Radu Iorga2015 bate la usa si acum aruncam o privire retrospectiva peste 2014, analizand cele mai atractive terminale mobile ale anului. Dupa ce am realizat topul 10 al celor mai bune tablete ale anului in viziunea mea, e momentul sa vedem cum stam cu telefoanele si care sunt cele mai mari hituri ale ultimelor 12 luni. Am asistat la o revenire in actiune a celor de la BlackBerry, iar Motorola  a devenit mai vizibila, in vreme ce Allview a inceput sa abordeze designuri exotice, iar Samsung a mizat in sfarsit pe metal.

Va reamintesc ca in 2013 pentru mine LG G2 era telefonul anului, urmat de Samsung Galaxy S4 si HTC One. Sa vedem acum noii premianti:

10) Allview X1 Xtreme
 
Allview X1 Xtreme

Probabil va intrebati ce cauta aici Allview X1 Xtreme. Ei bine, eu vad acest model ca pe flagshipul Allview pe anul curent si orice telefon care revendica chiar si un singur JPEG capturat mai bun decat Galaxy S5 merita o optiune solida de achizitie. Acesta este probabil telefonul Allview cu cea mai buna camera pe care il puteti cumpara, iar calitatea audio este buna la randul sau si primim si casti excelente la pachet. Ecranul e destul de bun si el si camera frontala a primit o mentiune speciala in recenzia lui Alex. In plus, acest model vine cu procesorul Snapdragon 800, acelasi de pe Nexus 5, plus 3 GB RAM deci are si dotari de top. Ramane totusi captura low light slaba, carcasa glossy si alunecoasa si interfata invechita.

9) Xiaomi Mi4
 
Xiaomi Mi4

Xiaomi Mi4 e practic o imbinare a tot ce e mai bun de la Samsung si tot ce e mai bun de la Apple. Acest telefon costa doar 320 de dolari, dar aduce un design in stil iPhone si Galaxy Alpha, deci elegant. Avem la bord 3 GB RAM si un procesor Snapdragon 801, iar camera de 13 megapixeli vine cu un senzor Sony care isi face treaba excelent. MIUI nu e chiar platforma mea preferata, dar macar e mai customizabila decat unele UI-uri Android, iar Xiaomi are obsesia de a oferi actualizari saptamanale pentru MIUI. Performanta acestui model e fara cusur, iar ecranul de 5 inch este luminos si are contrast OK, dar din ce am inteles bateria acestui device e destul de slaba, desi are capacitate mare.

8) Motorola Moto X 2014
 
Motorola Moto X 2014
 

Motorola Moto X 2014 este singurul telefon cu carcasa personalizabila din acest top si poate fi vazut ca un soi de Nexus 6 mai mic. El aduce dotari de flagship la un pret destul de accesibil, dar incearca sa pastreze alura de telefon midrange, cu Android aproape stock. Terminalul e rezistent la stropire si vine cu un ecran AMOLED luminos de 5.2 inch, care nu bate recorduri, iar bateria sa asigura 10 ore si jumatate de functionare, ceea ce e OK pentru un device ce vrea sa fie doar un midrange. Performanta e la nivel de flagship, iar acest model a inaugurat conceptul de blitz inel in jurul camerei, pentru o mai buna dispersare a luminii. Difuzorul sau are un volum ridicat, iar faptul ca puteti cumpara acest model cu o carcasa din lemn sau ca puteti personaliza orice textura pe spatele sau e inca un bonus.

7) HTC Desire 816
 
HTC Desire 816

Cel mai ieftin telefon din acest top este HTC Desire 816, un phablet glossy si alunecos, cu un capac pentru sloturi care e cam fragil. Fraza de mai devreme a cam rezumat defectele acestui model, iar de aici incolo curge numai lapte si miere. Spre exemplu, camera realizeaza capturi excelente, fiind si momente in care acest model stralucea la captura mai mult decat HTC One M8. Telefonul are si o camera de selfie foarte buna, baterie OK, acustica stereo in buna traditie HTC si posibilitatea de a rula jocuri moderne 3D fara nici o problema. La raportul calitate-pret acest model ar fi telefonul anului 2014, daca nu ar exista OnePlus One...

6) LG G3
 
LG G3

Daca aveti rabdarea sa priviti toate mostrele foto realizate cu telefoanele din top 10 veti observa ca nici unul nu a fost supus la testul suprem: un concert tinut noaptea. Ei bine, LG G3 a trecut acest test si a facut-o cu brio. Camera se comporta foarte bine in conditii low light, iar acesta e singurul handset care combina in mod inteligent metalul si plasticul, fara ca macar LG sa se laude prea mult cu acest lucru. Formatul e unul prietenos, iar acesta a fost primul model Quad HD de pe piata de la noi, care a sacrificat bateria si din pacate si unghiurile de vizualizare si luminozitatea, de dragul inovatiei. Mentionam aici si interfata care daca ar fi sa fim ultra critici, e mai buna decat HTC Sense 6.0 sau TouchWiz si poate si Zen UI. Ca bonus acest model s-a ieftinit foarte rapid.

5) Sony Xperia Z2
 
Sony Xperia Z2

La fel cum Lumia 1020 mai apare din cand in cand drept etalon pentru captura pe timp de noapte, Sony Xperia Z2 ramane si el un etalon al capturii low light. Camera sa este mai buna decat cea a lui Sony Xperia Z3, oricat de ciudat ar suna acest lucru, iar dotarile celor doua telefoane sunt aproape identice. Adaugam aici si un pret care a scazut, rezistenta la apa, difuzoare bune si cel mai aratos player muzical disponibil pe Android si avem un cameraphone si music phone aproape ca pe vremea lui Sony Ericsson. Bateria ofera 11 ore de functionare, dar ramane problema designului masiv, a celor doua panouri din sticla, a supraincalzirii si a bloatware-ului.

4) iPhone 6 Plus
 
iPhone 6

iPhone 6 Plus se remarca prin designul premium si ultraslim, care a adus la unele slabiciuni structurale totusi. In recenzia realizata de colegul Alex ati vazut o mostra de stabilizare optica excelenta, lucru cu care nu multe telefoane se pot lauda in ziua de azi. Ecranul lui iPhone 6 Plus este excelent, iar odata cu achizitia unui astfel de phablet va asigurati un gaming device de top inca 2 sau 3 ani de acum incolo. Bateria este la randul sau excelenta, acustica e si ea destul de buna, iar utilizarea in landscape este o idee buna din partea celor de la Apple, cu acea impartire a ecranului in doua zone de interactiune. Totusi, ramane interfata fara prea mari schimbari fata de trecut si o apelare telefonica bizar de slaba.

3) Samsung Galaxy S5
 
Samsung Galaxy S5

Tot ce am scris bun despre Galaxy Note 4 se repeta si aici, dar la scara mai mica, cu bonusul unei carcase rezistente la apa si al unui format mai prietenos. Capturile video 4K si Full HD realizate cu Galaxy S5 inca sunt folosite ca etalon pentru multe recenzii, desi e vorba de un telefon lansat in primavara. In plus, terminalul are un ecran cu luminozitate ridicata, culori vii si unghiuri largi de vizualizare, iar multitudinea de senzori e binevenita pentru vanatorii de specificatii. Bateria trece pragul de 11 ore, iar evolutia fata de Galaxy S4 e clara la capitolul design. Avem in vedere si scaderea de pret din ultimele luni si ne dam seama astfel de ce S5 e un hit.

2) Samsung Galaxy Note 4
 
Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 se mandreste din start cu 2 medalii: cel mai luminos ecran de telefon si tableta testat vreodata la Mobilissimo.ro si una dintre cele mai bune camere pe timp de zi. TouchWiz a devenit in sfarsit digerabil, acesta e singurul model cu stylus din top, iar Multi Window a evoluat intr-o solutie viabila si eleganta. Apreciem si evolutia lui S Health, iar culmea e ca tocmai trecerea la margini metalice e cel mai neinspirat aspect al handsetului, care are margini care "taie" palma utilizatorului. In plus, dupa un Note 3 si Note 2 cu baterie excelenta, parca asteptam ceva mai mult de la bateria lui Note 4. Ramane totusi experienta multimedia fara egal...

1) OnePlus One
 
OnePlus One
 

Atunci cand OnePlus One a ajuns la Mobilisismo.ro, Erwin a cheltuit pe el in jur de 1400 de lei si nu cred ca sunt 2 modele in acest top care sa se laude cu acest pret si dotari de flagship. Cu toate acestea primim dotari de top la bord, inclusiv un procesor la egalitate cu cel de pe Galaxy S5, Xperia Z2 si HTC One M8. E drept ca terminalul e mai mare decat alte phableturi, dar nu putem sa negam ca are o baterie buna, volum ridicat al difuzoarelor si ca CyanogenMod e binevenit printre TouchWiz-uri si iOS-uri neschimbate. Incarcarea bateriei e rapida, iar camera vine cu foarte multe optiuni, plus o camera frontala de selfie atractiva. Ecranul se comporta si el bine si trebuie mentionat ca acesta e primul telefon al companiei OnePlus, realizarea fiind cu atat mai impresionanta.

Locul 1 este o surpriza in 2014, asta e sigur, la fel cum este si scaderea relevantei unor branduri ca HTC, Sony sau LG. In 2015 se anunta o rarire a lansarilor Sony si probabil si LG, pe masura ce companiile se maturizeaza si cauta noi strategii. HTC deja se axeaza mai mult pe midrange-uri, in vreme ce Apple ar putea face marele pas in sfarsit spre o camera cu mai multi megapixeli. Sunt socat de lipsa Nokia din top, dar acesta e pretul de platit pentru tranzitia catre un nou viitor, cu o companie mama. Pretul isi spune cuvantul in 2014, 3 dintre modele fiind aici strict pentru acest aspect, iar restul fiind flagshipuri pursange.

Voi ce telefon considerati campion in 2014?
 




Ceilalti au citit si: