Top 10 telefoane mobile ale anului 2014 (Alex Stanescu): Samsung si Apple la varf din nou, revenirea BlackBerry si surpriza chineza

Stiri Telefoane Topuri

Publicat: Luni 08-Dec-2014 22:50:57 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1903 ori
Alex StanescuŞi iata-ne in ultima luna a lui 2014, iar dupa ce ati vazut cum stam cu topul tabletelor anului curent, hai sa vedem si care este smartphone-ul campion. 2014 este anul in care brandul Nokia (Devices) a fost discret eliminat de catre Microsoft dupa inglobarea sa, BlackBerry a parut a inceta sa existe, dar a revenit, iar HTC a schimbat macazul catre midrange. Avem jucatori noi si puternici din China, Sony a lansat una calda si una rece, iar Apple a facut ce a stiut mai bine: a inovat... cu portia. Hai sa vedem cele mai bune telefoanele ale acestui an:

10) HTC Desire 816
 
HTC Desire 816
 

Cine imi asculta Mobicastul stie ca HTC Desire 816 este etalonul tuturor telefoanelor care se invart in jurul pretului de 1100 si 1200 de lei. El este un phablet glossy, cu acustica excelenta, ecran foarte bun si posibilitatea de a rula jocuri moderne cu grafica 3D. Bateria sa este una OK, iar camera frontala de selfie este peste ceea ce ofera multe flagshipuri in acest an. Şi camera din spate ne-a surprins si pentru asta trebuie doar sa aruncati o privire asupra macro-urilor sale. Totusi, telefonul are putina stocare interna, e alunecos, capacul sloturilor e fragil si se incarca greu bateria.

9) Sony Xperia Z2
 
Sony Xperia Z2

Daca ma uit peste toate telefoanele din acest top, cred ca Sony Xperia Z2 are cea mai buna camera, fiind eventual contestat doar de Galaxy Note 4. Terminalul se remarca si prin rezistenta la apa si praf si prin faptul ca e mai atractiv decat Sony Xperia Z3, testat de mine recent. Difuzoarele sale au in sfarsit o calitate buna, playerul Walkman e cel mai aratos de pe Android, iar bateria atinge 11 ore de playback. Adaugam si un ecran mai bun decat pe Xperia Z1 (dar totusi nu foarte luminos) si avem un pachet atractiv aici. Captura nocturna realizata cu acest device este fantastica!

8) LG G3
 
LG G3

Manati de entuziasmul isteriei Quad HD ne grabeam sa numim LG G3 un candidat foarte solid la titlul de telefonul anului 2014 inca de la mijlocul acestui an. Acum anul se termina si G3 nu mai pare atat de impresionant. E drept ca designul sau ramane foarte atractiv, poate chiar cel mai atractiv dintre toate terminalele Android, fiind si singurul care imbina discret si fara repros metalul si plasticul, spre deosebire de modelele Samsung. Pretul e si el un factor insemnat, telefonul coborand recent mult sub 2000 de lei de Black Friday, dar acest model a adus un ecran sub asteptari la unghiuri de vizualizare, putin luminos si e dotat cu o baterie slaba. Camera sa ramane totusi excelenta, iar acustica este peste cea a locului 1 din top.

7) Allview X2 Soul
 
Allview X2 Soul

Am avut de ales intre Allview X2 Soul si Allview X2 Soul Mini pentru acest top, ambele fiind foarte elegante si aratoase, dar am ales modelul mai bine dotat. El este foarte subtire si include sticla si metal in constructie, masurand doar 5.55 mm in grosime. Acustica de calitate este inca un plus, iar ecranul a fost surprinzator de bun, un AMOLED reusit. Nici functiile selfie si camera destul de buna nu sunt de ignorat, dar exista si unele defecte, precum bateria slaba si supraincalzirea. Cei care se uita intai la design si apoi la specificatii vor aprecia acest handset in primul rand drept cel mai subtire din top 10 telefoane pe 2014 si apoi drept unul dintre cele mai elegante.

6) iPhone 6
 
iPhone 6

2014 e probabil singurul an in care nu regret nici un telefon inclus in top 10. Fiecare dintre ele exceleaza la un capitol la care celelalte 9 modele nu ii pot face fata. iPhone 6 de exemplu are cea mai buna stabilizare electronica a imaginii la captura video din toate aceste 10 modele. El are un design premium aproape imposibil de egalat la grosimea si calitatea sa de catre rivali si ofera o baterie buna, acustica peste 99% din telefoanele Android si ecran foarte, foarte luminos. Captura slow motion arata excelent, dar camera per total nu impresioneaza in mod deosebit, iar interfata a inceput sa devina usor anosta fata de pretentiile din ziua de azi (widget, minimalist, material design etc). Raman totusi in istorie calitatea constructiei si performanta…

5) BlackBerry Passport
 
BlackBerry Passport

Daca acest top era realizat cu o saptamana sau doua mai devreme, BlackBerry Passport nu s-ar fi aflat aici. El este un late entry, dar unul meritat, pentru ca e singurul telefon cu tastatura fizica din acest an si daca nu ma insel din ultimii 2-3 ani care a reusit sa merite un loc in top 10 Mobilissimo.ro. Doar BlackBerry putea face acest lucru si nu oricum, ci cu un telefon patratos si masiv. El se remarca prin interfata foarte intuitiva, setarile speciale de securitate, hardware-ul puternic, bateria foarte buna si difuzoarele cu volum gigantic, chiar putin peste HTC One M8, desi fara caldura sunetului acestui model. Terminalul ruleaza chiar si aplicatii Android, dar ramane destul de masiv, are pret ridicat si nu e chiar pentru utilizatorul de rand. Nici camera nu impresioneaza deosebit, dar ca plusuri mentionam ecranul si viteza de tastare prin combinatie touch-QWERTY.

4) OnePlus One
 
OnePlus One

Cred ca daca se face o analiza a tututor topurilor de telefoane mobile in ultimii 10 ani, nici o companie care de abia a lansat primul sau telefon nu va fi intrat intr-un top chiar in primul sau an de viata, poate in afara de Apple. OnePlus nu exista acum un an, dar iata ca telefonul lor aproape ca a prins podiumul, gratie in special raportului calitate-pret. Singurul model cu CyanogenMod la bord din acest top 10, OnePlus One are ca avantaj posibilitatea de personalizare ridicata prin platforma sa, hardware puternic, baterie buna si o incarcare rapida. Ambalajul elegant nu a fost uitat de noi nici acum, iar volumul ridicat al difuzoarelor si display-ul de calitate sunt evident plusuri. Carcasa masiva si camera nu chiar impresionanta au scazut din appealul acestui model, plus faptul ca e ceva mai greu de gasit atat acum, cat si in primele luni dupa lansare.

3) Samsung Galaxy Note 4
 
Samsung Galaxy Note 4

Cand vine vorba de productivitate si business nici macar modelul BlackBerry Passport de mai sus nu ii face fata lui Galaxy Note 4. Dotat cu cel mai luminos ecran din 2014 si cu o incarcare ultra rapida a bateriei, phabletul vine cu acustica excelenta, cea mai buna camera Android pe timp de zi si stabilizare optica de calitate. TouchWiz e ceva mai light de aceasta data, lucru binevenit, iar stylusul isi face treaba excelent, desi lista de noutati fata de Galaxy Note 3 pe partea de stylus e mica. De la captura low light aveam pretentii ceva mai mari, iar finisajul metalului lateral e putin cam dur.

2) iPhone 6 Plus
 
iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus este un inlocuitor excelent de tableta si este cel mai bun phablet al anului 2014. El aduce cea mai buna stabilizare optica a camerei de pe piata, un ecran extrem de luminos, depasit doar de Galaxy Note 4 si acela cu putin, plus o camera frontala de calitate si un sunet clar la difuzoare. El face fata cu brio la gaming, are o baterie foarte buna si acea utilizare in landscape care face activitatile mai comode. Şi captura low light arata excelent, iar designul este atractiv, desi acest model e putin cam prea inalt si exista si amintirea nefericita a lui Bendgate. Daca mai adaugam si o interfata fara prea mari modificari, vedem de ce Apple nu a mai luat trofeul ci doar medalia in 2014.

1) Samsung Galaxy S5
 
Samsung Galaxy S5

Inca de cand am realizat comparatia lui Samsung Galaxy S5 cu HTC One M8 ne-am dat seama ca tinem un terminal special in mana. S5 a castigat batalia fara probleme si acum la final de an se dovedeste a fi un campion din nou. Practic, acestui model nu ii lipseste absolut nimic din ce propun adversarii sai. Are si baterie excelenta, mod Ultra Power save, vine si cu carcasa rezistenta la apa, se incarca rapid, captura sa video arata excelent, ecranul e excelent pentru un handset din gama 5+ inch, acustica e si ea de top si primim si senzor pentru puls si scanner de amprente. Practic, doar interfata si lipsa de stabilizare optica sunt dezamagiri aici, dar cu update-uri si cu un pret sub 2000 de lei le putem tolera pe acestea, lista de plusuri fiind mult mai mare.

Ce lipseste din top? Un terminal Windows Phone sau un model asiatic pursange, ca Xiaomi Mi4 sau Meizu MX4, dar pe acestea nu le-am testat, deci nu am dorit sa scriu in necunostiinta de cauza. Remarcati faptul ca desi Apple nu se afla pe primul loc, a ramas ancorata in top 3, dar Samsung are doua modele in top 3, deci se poate lauda cu un an foarte reusit. OnePlus One e surpriza topului, iar modelul Allview e inclus pentru estetica sa placuta, mai mult decat orice altceva. Nexus 6 nu a reusit (inca) sa ma impresioneze in mod deosebit, iar Xperia Z3 nu merita sa fie in acest top si din pacate nici HTC One M8, neavand o functie care sa il ridice peste oricare dintre aceste 10 modele, poate in afara difuzoarelor...

Şi acum intrebarea de 1000 de puncte: care e telefonul TĂU preferat pe 2014? 





Ceilalti au citit si: