Publicat: Joi 11-Dec-2008 - Autor: Florin Bicazu - Afisat de: 1333 ori
Iata ca ne apropiem de finalul anului 2008 si a venit momentul retrospectivelor... Initiem lista de topuri de Craciun cu acest top 10 al telefoanelor Windows Mobile care au dominat piata in 2008. Acesta este un top marca Mobilissimo, intocmit in functie de numarul de accesari ale handseturilor de catre utilizatorii site-ului.

Evident, telefoanele aparute de curand nu au avut posibilitatea sa urce rapid in top, astfel ca acesta nu reprezinta 100% realitatea, dar suntem siguri ca podiumul pentru 2008 este corect, iar Omnia domina clasamentul pe merit.

1. Samsung Omnia i900

Samsung Omnia i900

Samsung a lansat un super telefon Windows Mobile in acest an, Omnia fiind probabil singurul smartphone care isi merita cu adevarat supranumele de iPhone Killer. Terminalul soseste cu un display touchscreen haptic WQVGA, GPS, WiFi, Bluetooth si suport pentru conectivitate quadband GSM si 3G (in Europa). Printre dotarile sale se numara si radio FM, certificare DivX, o camera de 5 megapixeli, o memorie interna de 8/16 GB, slot pentru carduri SDHC si procesor de 624 MHz.

2. HTC Touch HD

HTC Touch HD

HTC Touch HD promite sa fie hitul anului 2009, el fiind un handset relativ nou pe piata Windows Mobile, dar si cel mai bine dotat din topul nostru. Handsetul dispune de un display WVGA cu diagonala de 3.8 inchi si rezolutie de 800 x 480 pixeli, evident un ecran touch. Touch HD ofera suport WiFi, Bluetooth 2.0, 3G, GPS si include si radio FM si extUSB 2.0 printre specificatiile sale. Adaugati pe lista si o camera de 5 megapixeli si posibilitatea de a folosi extensii de memorie de pana la 32 GB si se pare ca am descoperit handsetul perfect.

3. HTC Touch Diamond

HTC Touch Diamond

La momentul aparitiei sale, acesta a fost pentru multi telefonul anului 2008. Pe o piata dominata de iPhone si telefoane Samsung si-a facut aparitia acest super-terminal HTC dotat cu touchscreen TFT cu diagonala de 2.8 inchi si rezolutie de 480 x 640 pixeli. Interfata TouchFLO 3D reprezinta 50% din farmecul handsetului, completata de un accelerometru, o memorie interna de 4 GB, 192 MB DDR SDRAM si 256 MB ROM.

4. Sony Ericsson XPERIA X1

Sony Ericsson XPERIA X1

Sony Ericsson a luat o binemeritata pauza din productia de telefoane cu functii muzicale si a creat impreuna cu HTC un super smartphone, care avea sa uimeasca intreaga lume prin interfata sa inovatoare bazata pe panouri. Handsetul dispune de un ecran touch TFT cu diagonala de 3 inchi si rezolutie de 800 x 480 pixeli, dar si o tastatura full QWERTY si trackpad optic, specificatii cu care putine telefoane se pot lauda. Printre dotarile sale se numara si 256MB RAM, un procesor de 528 MHz si conectivitate HSDPA 7.2 Mbps.

5. HTC Touch Pro

HTC Touch Pro

Ce ar fi un HTC Touch Diamond cu tastatura QWERTY (fizica)? Un hit bineinteles, lucru dovedit de succesorul lui Diamond, Touch Pro care ofera publicului aproximativ aceleasi dotari ca si primul handset dotat cu interfata TouchFLO 3D, plus o super tastatura glisanta. Touch Pro suporta recunoasterea scrisului de mana si dispune de un bonus fata de Diamond, prezentat unui slot pentru carduri microSD.

6. Samsung i600

Samsung i600

Iata si un terminal mai vechi in topul nostru, dar totusi la fel de merituos ca si restul prezentelor in top 10. Samsung i600 a fost anuntat in urma cu exact 2 ani si dispune de o tastatura QWERTY, display TFT de 2.3 inchi cu rezolutie de 320 x 240 pixeli, slot pentru carduri microSD si un procesor de 200 MHz. Vechimea si calitatea sa au facut ca acest handset sa atinga un pret rezonabil, pentru majoritatea utilizatorilor.

7. HTC Max 4G

HTC Max 4G

Daca HTC Touch HD a fost considerat de noi o minune a tehnologiei moderne, atunci Max 4G duce acest concept la un nou nivel, el aducand in plus conectivitatea 4G, suportata in premiera pe un terminal comercializat in Europa. De parca asta n-ar fi de ajuns, HTC Max 4G soseste cu un display TFT touchscreen de 3.8 inchi, cu rezolutie de 480 x 800 pixeli, accelerometru, slot pentru carduri microSD, memorie interna de 8 GB si un procesor de 528 MHz.

8. Toshiba G900

Toshiba G900

Iata un alt telefon destul de vechi, dar cu specificatii impresionante, pentru un terminal lansat in 2007. G900 dispune de un ecran TFT touchscreen de 3 inchi, care suporta o rezolutie de 800 x 480 pixeli si soseste si cu 128 MB RAM si un procesor Marvell de 520 MHz. Acest Toshiba ruleaza Windows Mobile 6 Professional si dispune si de o camera de 2 megapixeli care poate inregistra video.

9. Motorola Q q9

Motorola Q q9

Lansat in cea de-a doua jumatate a lui 2007, acest handset elegant cu o grosime de doar 11.8 mm a reprezentat o reusita a celor de la Motorola, in momentele cand compania americana nu avea inca problemele pe care le are acum. Q9 dispune de o tastatura QWERTY comoda, suport pentru conectivitate quad-band (GPRS/EDGE), Bluetooth 2.0 cu A2DP, suport HSDPA si o camera de 2 megapixeli cu zoom digital si care poate inregistra video.

10. HTC S740

HTC S740

Topul nostru se incheie cu un alt terminal HTC, modelul S740, care le-a urmat pe Touch Diamond si Touch Pro, aducand in plus inca un keypad, unul numeric. Display-ul s-a micsorat, fiind acum unul TFT de 2.4 inchi, dar tastatura glisanta QWERTY este la posturi, insotita de 256 MB RAM, 256 MB ROM si un procesor de 528 MHz.

Ce constatam in urma realizarii acestui top? Ei bine, iata ca, dupa dorinta publicului si numarul de accesari ale respectivelor terminale, HTC domina autoritar topul nostru, jumatate dintre handseturile prezente pe lista noastra fiindu-i "colegi" lui Touch Diamond. Daca il luam in calcul si pe XPERIA, produs de HTC, am putea spune ca avem deja un top al terminalelor HTC pe 2008... Ramaneti pe Mobilissimo, deoarece urmeaza si alte topuri ale handseturilor care ne-au incantat in 2008.

[


Ceilalti au citit si: