Publicat: Luni 03-Mar-2008 - Autor: Florin Bicazu - Afisat de: 1531 ori
Ne apropiem de finalul primului trimestru al lui 2008 si este deja vremea retrospectivelor, care debuteaza cu top 10-ul smartphone-urilor dotate cu Symbian, realizat de Steve Litchfield, de la allaboutsymbian. Terminalele au fost incluse in top pe baza designului lor, dar si pe baza calitatii si a performantelor. Iata cele mai puternice 10 handseturi care ruleaza sistemul de operare Symbian (in ordine descrescatoare):


10. Nokia 9500 (lansat in 2004)

Modelul 9210 exista deja de cativa ani, iar aparitia lui 9500 a reprezentat o evolutie la capitolul look, fata de primul terminal. 9500 a inclus tehnologii noi (la acel moment), cum ar fi Wi-Fi sau GPRS, fermecand prin design si functionalitate utilizatorii sai, care nici azi nu s-ar desparti de acest terminal.

Nokia 9500

9. Sony Ericsson W960i (lansat in 2007)

Acesta a fost primul smartphone care folosea UIQ, incluzand si un touchscreen de calitate, plus un keypad numeric traditional. Aceste feature-uri soseau insotite cu o camera de 3 megapixeli si conectivitate 3G, uimind persoanele care isi formasera deja o parere proasta despre seria muzicala Walkman, a celor de la Sony Ericsson.

Sony Ericsson W960i

8. Ericsson R380 (lansat in 2000)

Ne intoarcem in trecut cu 8 ani, pentru a admira cel mai vechi telefon din top. Acest precursor al smartphone-urilor care foloseau UIQ a fost printre primele telefoane-PDA. Atunci cand acest Ericsson avea clapeta inchisa, el era un telefon normal, dar cu clapeta ridicata, el devenea brusc un PDA dotat cu touchscreen. Tehnologia vremii nu permitea utilizarea unui super browser, asa ca utilizatorii s-au multumit cu WAP. De mentionat este metoda eleganta de input: tastele numerice apasau usor touchscreenul, indeplinindu-si functia, fara a mai fi nevoie de parti electronice in plus.

Ericsson R380

7. Nokia 9210 (lansat in 2001)

Dupa era PDA-urilor cu display-uri monocromatice, 9210 a reprezentat o surpriza placuta cu al sau display color si tastatura QWERTY. Terminalul nu era dotat cu GPRS, dar oferea toate functiile PDA-urilor moderne din acea vreme. Practic, aceasta combinatie dintre interfata Nokia Series 80 si avantajele unui Communicator a reprezentat motivul pentru care smartphone-ul a cucerit inimile utilizatorilor.

Nokia N9210

6. Nokia 6630 (lansat in 2004)

Intr-o lume mono s-a lansat Nokia 6630, un telefon stereo, care folosea carduri de memorie DV RS-MMC de 512MB. 6630 nu era chiar cel mai aratos smartphone din lume, dar era extrem de functional, in special pentru melomani si pentru cei care doreau un OS de calitate, plus interfata superioara si codecuri media. De mentionat este faptul ca smartphone-ul era virtual indestructibil si s-a vandut in milioane de exemplare.

Nokia 6630

5. Nokia E61 (lansat in 2006)

Cunoscut ca tentativa celor de la Nokia de a crea un rival pentru BlackBerry-uri, E61 a devenit un profesionist al mediului business. In ciuda unui procesor lent si a implementarii proaste a OS-ului, E61 a devenit rapid popular, impreuna cu succesorul sau E61i. El se "mula" pe mana utilizatorului, fiind dotat cu o tastatura QWERTY perfecta, dar si cu o baterie ultra-rezistenta plus un display cu diagonala de 2.8 inch.

Nokia E61

4. Sony Ericsson P800 (lansat in 2003)

Succesorul spiritual al lui Ericsson R380, P800 a inclus o clapeta mecanica si stylus plus touchscreen, idei revolutionare la acel moment, plus o noua interfata UIQ care rula perfect pe Symbian. Telefonul de dimensiuni relativ mari a servit ca etalon pentru P900, P910 si P990, desi acestea au renuntat la sistemul de tasta "pe ecran" in favoarea tastelor traditionale.

Sony Ericsson P800

3. Nokia N95 8GB (lansat in 2007)

Cel mai celebru smartphone din lume, la ora actuala, N95 8GB merita premii la toate categoriile. Terminalul este rapid, este dotat cu destul RAM incat sa nu frustreze utilizatorii pretentiosi si un display luminos de mari dimensiuni. Probabil, cel mai bun rival al lui Apple iPhone, acest terminal (in varianta sa originala de memorie) a schimbat industria telefoniei mobile, facand camera de 5 megapixeli un standard, lucru care se poate spune si despre calitatea DVD a clipurilor video, GPS si toate feature-urile pe care si le poate dori un client de tip business.

Nokia N95

2. Nokia 7650 (lansat in 2001)

Nokia 7650 este primul smartphone din Seria 60, comtemporan cu Nokia 9210 Communicator. Totusi 7650 arata ca un telefon, si nu ca unul vechi, ci ca unul al viitorului. El includea o camera digitala, o performanta notabila pentru 2001 si rula in premiera S60, care avea sa apara pe mai mult de 150 de milioane de terminale vandute pana azi. Cei doar 4MB de memorie interna flash si lipsa de suport pentru extensii de memorie reprezinta defecte ale perioadei in care a aparut 7650, dar designul sau ramane futuristic chiar si in 2008.

Nokia 7650

1. Nokia N93 (lansat in 2006)

Campionul acestui top a fost lansat in aprilie 2006 intr-o lume Symbian, plina de terminale care rulau S60, editia a doua si handseturi cu UIQ 2. N93 sosea cu S60, editia a treia, display QVGA (in premiera), camera de 3 megapixeli cu zoom optic de 3x, inregistrare VGA video la 30fps si functie TV-out. De asemenea, impresionant a fost si designul sau, care permitea acestui smartphone sa se transforme dintr-un telefon cu clapeta, intr-un terminal media in mod lanscape si o camera de filmat. Evident, problemele sale evidente au fost constituite chiar de acest mecanism de transformare, aparand numeroase defectiuni ale clapetelor. De asemenea, nici bateria sa nu stralucea.

Nokia N93

N93 facea poze geniale si inregistra clipuri video care aratau foarte bine pentru o vara a anului 2006, in care acest terminal a fost extrem de popular. In plus, telefonul excela si la capitolul messaging si Internet, putand fi folosit si ca lanterna datorita flashului sau LED.

Merita N93 locul 1 in acest top? Avand in vedere ca au trecut 2 ani de la lansarea acestui terminal, practic o eternitate in aceasta industrie, terminalul este inca impresionant, find singurul smartphone Nokia cu zoom optic, singurul capabil sa inregistreze sunet de inalta calitate in timpul clipurilor video si cel mai bun terminal pentru demonstratii ale functiilor de gaming si TV-out.

[


Ceilalti au citit si: