Soluțiile pe care le avem la indemana atunci cand dorim sa cumparam un telefon unei persoane invarsta

Stiri Telefoane Sociale

Publicat: Vineri 27-Noi-2015 18:33:01 - Autor: Liviu Roșca - Afisat de: 974 ori
Oricat de mult ne-ar placea device-urile performante de ultima generație, o categorie ceva mai speciala nu este interesata de aceste lucruri. Ma refer aici la seniorii de langa noi pe care avansul tehnologic i-a trecut in planul doi, aceasta categorie de oameni nu prezinta interes pentru marea majoritate a producatorilor de telefoane mobile.
 
Telefoane pentru seniori

Deși alegerea unui telefon pentru o persoana cu deficiențe de vedere sau auditive poate parea simpla la prima vedere, nu este deloc așa. Aici nu este vorba de numarul de GB de memorie RAM sau cate core-uri are procesorul. Nimeni nu o sa-ți spuna daca in timpul convorbirilor telefonice casca are un volum ridicat sau daca telefonul are un font suficient de mare pentru a putea fi citit fara ochelari de vedere.
 
O alta problema este aceea ca nu am gasit in Romania telefoane pentru seniori cu conexiune 3G in banda 2100 MHz. Daca parintele sau bunicul tau folosește rețele care utilizeaza doar frecvențe 3G (RCS&RDS de exemplu) atunci tot ceea ce poți sa faci este sa instalezi un launcher dedicat pentru seniori pe un smartphone cu 3G și sa speri ca se poate obișnui cu touch screen-ul.
 
Big launcher este un launcher pentru Android cu font de marime foarte mare și simplificat la maxim. Launcher-ul nu se rezuma doar la homescreen; agenda, dialer-ul dar și mesajele au fost modificate astfel incat sa fie ușor vizibile chiar și fara ochelari de vedere. Chiar daca exista și o versiune gratuita de test, versiunea premium beneficiaza de o reducere de 75%. 6 RON este prețul aplicației, un preț mic pentru cineva care chiar are nevoie de ea.
 
big launcher android free telefon seniori

Daca nu suntem limitați de folosirea unei retele 3G atunci opțiunile sunt ceva mai convenționale, batranii prefera butoane fizice (ai mei cel puțin). Nici in aceasta categorie lucrurile nu stau cum trebuie. Opțiunile nu sunt multe la numar și nici nu sunt lipsite de probleme. M-am gandit la o lista pe care un telefon dedicat seniorilor trebuie sa le bifeze:
taste și font mare;
meniu foarte intuitiv in limba romana;
volum al convorbirilor și al tonului de apel ridicat;
autonomie mai mare de 4-5 zile;
sistem de incarcare simplu, dock de preferat;
buton de S.O.S;
ieftin și durabil;
Observam ca dintr-o data alegerea unui telefon pentru seniori a devenit mai complicata decat alegerea unui smartphone. Am studiat ofertele operatorilor și cele ale magazinelor online de la noi din țara și am ales cateva modele. Vodafone si RCS & RDS lipsesc din lista deoarece nu am gasit nimic in oferta lor.
 
Orange si Telekom sunt ceva mai atenti cu clientii lor de varsta a 3-a. In magazinele lor online am gasit Alcatel One Touch 2004C. Pretul fara abonament la Orange este de 35 de Euro (157 de lei) iar la Telekom.ro de 169 de lei. Telefonul bifeaza majoritatea cerintelor enumerate mai sus, chiar si aceea cu dock-ul. Mufa micro-usb poate pune probleme batranilor deoarece daca este introdusa gresit poate avaria telefonul.
 
alcatel 2004c telefon pentru seniori

Am facut o cautare si pe eMAG.ro si am gasit acelasi Alcatel de mai sus dar la pretul de 179 lei. Chiar daca este putin mai scump de eMAG, acesta vine deblocat pentru a putea fi utilizat in toate retelele. Un alt telefon pe care as vrea sa-l mentionez aici este Myphone 1045. Nu am auzit de acest producator dar costa 149 de lei la eMAG.ro si poate fi utilizat in toate retelele. Din cate am citit in parerile cumparatorilor meniul nu este tocmai simplu de utilizat si fontul ar fi dificil de citit, am vazut insa si persoane care erau multumite de achizitie.
 
myphone 1045 telefon pentru seniori

Pe final de articol mi-as dori ca operatorii si magazinele online sa vina cu o oferta ceva mai diversificata pentru persoanele cu deficiente de vedere si de auz. Exluzand acel Alcatel n-am vazut alte telefoane pentru seniori decente. Dupa cum observati marii producatori sunt total dezinteresati de aceasta nisa care este nexploatata din punctul meu de vedere.




Ceilalti au citit si: