Samsung Galaxy A7 (2016) Review: cel mai bun telefon midrange, inspirat de Galaxy S6, cu pret supraapreciat (Video)

Stiri Telefoane Samsung

Publicat: Miercuri 16-Mar-2016 14:36:10 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1353 ori
Seria Galaxy A de la Samsung a fost foarte bine primita anul trecut, in special modelul A5, care a facut o impresie excelenta la Mobilissimo.ro. In ultima perioada am avut ocazia sa testam modelul Samsung Galaxy A7 (2016), care face parte din noua gama Galaxy A, ce a debutat in decembrie 2015. Handsetul imprumuta elemente de la Galaxy S6 si urmasul lui Samsung Galaxy A7, un model midrange apreciat anul trecut. Pretul sau este de 2.057 lei la Quickmobile.ro.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) Review
 
- Design -

Se remarca din start la acest phablet faptul ca el adopta sticla si metal, fata de abordarea complet metalica a predecesorului. Aici avem parte de un panou 2.5D Gorilla Glass 4 in spate si unul in fata, iar intre ele se afla o rama metalica, cu finisaj putin cam brut fata de standardele actuale. Zona inferioara a handsetului aduce mult cu cea a lui Galaxy S6, iar grosimea acestui model este de 7.3 mm, adica cu un milimetru mai mult decat Galaxy A7.
 
Samsung Galaxy A7 (2016), designul
 
Samsung Galaxy A7 (2016) privit din spate

Greutatea a crescut in mod semnificativ, cu 31 de grame fata de predecesor, iar acest phablet este mai subtire, decat mai greu decat Samsung Galax Note 5. In acelasi timp panourile din sticla il fac mai alunecos. Constructia este solida si premium, butoanele sunt comode, iar device-ul vine pe alb, auriu sau roz. Un avantaj e faptul ca acest telefon e mai compact decat iPhone 6S Plus, iar lookul sau e placut privirii.
 
- Display -

Samsung Galaxy A7 (2016) adopta un ecran de 5.5 inch cu panou 2.5D Super AMOLED si cu rezolutie Full HD. Folosim aplicatia Video pentru playback, cu suport pentru  Pop Up Play si pinch to zoom. Experienta de vizualizare ne-a adus culori foarte vii, luminozitate ridicata si negru adanc. Contrastul este bun, iar ecranul se comporta OK in bataia soarelui.
 
Samsung Galaxy A7 (2016), luminozitate ecran

Unghiurile de vizualizare sunt largi si display-ul nu e foarte reflectiv. Pixelii sunt in aranjament Pentile Matrix Diamond Shapes, iar la testul de luminozitate am atins 504 unitati LUX, excelent pentru un model midrange si nu numai. Astfel, am depasit Samsung Galaxy S5 de exemplu, sau pe Galaxy S6 la testul la interior.
 
Samsung Galaxy A7 (2016), luminozitate ecran comparata

Ramanem totusi sub modelele iPhone 6, 6S si Galaxy S6 Edge+, cu rezultatele lor mari. In zona de Setari avem optiuni pentru utilizarea cu o singura mana si micsorarea elementelor de UI afisate pe ecran, dar si moduri de functionare ale ecranului. Acestea includ Adaptive, Cinema, Photo si Basic, al doilea avand culori foarte vii si suprasaturate, iar ultimele 2 avand o abordare mai pragmatica si plata.
 
- Hardware -
 
Samsung Galaxy A7 (2016), pe partea hardware

Acest terminal pastreaza aceeasi diagonala si rezolutie ca si predecesorul, ceea ce era de asteptat, dar calitatea ecranului e indiscutabila. Desi rezolutia camerei a ramas si ea la fel acum primim si stabilizare optica. Faptul ca procesorul a ramas acelasi nu e un lucru de apreciat, mai ales ca chipset-ul dateaza din februarie 2014 (Qualcomm Snapdragon 615), dar macar primim 1 GB in RAM in plus fata de Galaxy A7, ajungand la 3 GB.
 
Specificatii Samsung Galaxy A7 (2016)
 
Probabil cel mai mare salt e cel al bateriei, de la 2.600 mAh pe A7 la 3.300 mAh la modelul cel nou. Deschiderea ambelor camere e mai buna si cantitatea de memorie interna e tot de 16 GB, desi nu strica un upgrade la 32 GB aici. Scannerul de amprente e o alta imbunatatire. Saltul de hardware nu e semnificativ, la capitolul performanta cel putin, dar bateria ramane probabil punctul cel mai apreciat ca upgrade.
 
- Baterie -
 
Bateria lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Deja am facut un mic spoiler bateriei in sectiunea de mai sus, asa ca hai sa vorbim despre ea. Samsung Galaxy A7 (2016) se bazeaza pe o unitate de 3300 mAh, cu suport pentru incarcare rapida. Ea impresioneaza foarte placut la toate testele noastre, incepand cu cel de playback video HD in bucla, unde am atins 12 ore si 40 de minute, ceea ce e fantastic si e peste Galaxy Note 5 sau iPhone 6 Plus.
 
Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie video playback

Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie PCMark

Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie, durata de incarcare

Nici in PCMark nu am stat rau deloc, cu 8 ore si 19 minute, in acest test de utilizare continua depasind Samsung Galaxy S6 Edge+, Galaxy Note 5 si Lenovo Vibe X3 de exemplu. Incarcarea e rezonabila, la 2 ore si 14 minute si avem ca bonus si functiile Power Save si Ultra Power Save, asa cum le-am lasat in ultimii ani, inclusiv cu acea interfata monocroma si ultra economisire a bateriei de la Ultra Power Save.

O baterie excelenta, careia nu ii putem reprosa nimic si un salt clar fata de predecesor.
 
- Conectivitate -
 
Samsung Galaxy A7 (2016) Review

Acest phablet este un model dual SIM, cu slot-uri nano SIM si suport pentru LTE Categoria 4, dar si cu GPS si Glonass. Primim si NFC si Bluetooth 4.1, dar si microUSB, plus WiFi Direct si WiFi 802.11 a/b/g/n dual band. Apelurile au un volum mediu as spune si nu prea impresioneaza. Claritatea e buna, semnalul celular e OK pe ambele SIM-uri, iar o surpriza am avut la testul de conectivitate WiFi.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) speedtest

Folosind aplicatia Speedtest, in tandem cu un router Telekom cu abonament de 100 Mbps, am ajuns la 31 Mbps download si la 23 Mbps upload, ceea ce e excelent, depasind mai toate telefoanele testate in ultimul an.
 
- Multimedia -
 
Castile lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Playerul audio al acestui telefon e neschimbat de ceva vreme, de la Galaxy Note 4 practic, cu un fundal alb, optiuni extra pentru treble, instrumente, voce sau bas, dar si 7 canale cu slidere pentru frecvente. Primim si optiuni 3D, Bass, Clarity, Surround si optiuni pentru genuri muzicale, dar si Tube Amp si Adapt Sound.
 
Difuzorul lui Samsung Galaxy A7 (2016)
 
Atunci cand am ascultat muzica la difuzorul plasat in zona inferioara a telefonului am avut parte de volum ridicat, sunet clar si bas de calitate, iar in special clapele si sintetizatoarele s-au auzit bine, deci nimic de obiectat aici. Castile sunt cele stas, ce veneau si cu modelele Galaxy A de anul trecut si posibil si cu Galaxy S5 sa zicem.
 
Putere volum Samsung Galaxy A7 (2016)
 
Samsung Galaxy A7 (2016), putere volum comparata

Ele au volum foarte, foarte ridicat, asurzitor chiar, bas excelent si izoleaza perfect mediul din jur. Sunt si comode si permit receptia de radio FM. La testul cu decibelmetrul am atins 84.5 dBA, depasind deci iPhone 6S Plus si Huawei Mate 8, ambele cu pretentii de flagship ultra high end, deci volumul e excelent.
 
- Camera -

Modelul Samsung de fata se bazeaza pe o camera de 13 MP, deci aceeasi rezolutie ca si predecesorul, doar ca pluseaza cu stabilizare optica a imaginii si deschidere F/1.9. Avem parte si de blitz LED, iar aceeasi deschidere o are si camera selfie de 5 MP. Putem activa camera foarte rapid prin dubla apasare pe butonul Home.
 
Camera lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Totusi aplicatia Camera nu se deschide la fel de rapid prin apasare de icon. Am remarcat si un bug al touch-ului in interfata camerei, care uneori pur si simplu refuza sa mai raspunda la comenzi/atingeri. Interfata e tipica Samsung, cu iconuri albe si abordare minimalista. Primim si un mod Pro, care nu include decat balans de alb, ISO si expunere, fara optiuni de focalizarea sau Shutter Speed.
 
Samsung Galaxy A7 (2016)

O noutate este modul Anti Fog, pe care sincer nu l-am mai vazut pana acum. Putem regla si metering-ul si filma pana la Full HD. Captura foto si focalizarea au o viteza medie, nici prea lente si nici prea rapide si primim si un slider pentru expunere. Trecand la galeria foto realizata cu acest model, o parte din ea provine de la lansarea lui Samsung Galaxy S7, in clubul Fratelli din Bucuresti, unde iluminarea albastra de fundal ar pune probleme oricarui telefon.
 
Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)
 
Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)

Totusi, cu putina rabdare la focalizare si utilizarea inteligenta a blitzului, am prins si cateva cadre bune low light. Intre timp la lumina stradala, capturile nocturne nu au aratat atat de bine, fiind cam galbui si iluminarea artificiala nefiind bine surprinsa (halouri mari). Selfie-urile au aratat OK, iar acele fotografii gourmet cu hamburgeri si shake-uri au avut o textura excelenta, destul de buna incat sa integrezi imaginile in meniuri daca vrei.
 
Samsung Galaxy A7 (2016), mostra foto low light
 
Samsung Galaxy A7 (2016), mostra foto low light
 
Avem prim planuri reusite deci, la interior si apoi am trecut la exterior, unde am avut parte de o zi insorita. Panorama a aratat bine, desi nu a avut o rezolutie la nivel de flagship, dar a fost clara si fara efecte artistice sau curburi. Am dat zoom in pe o pereche de rate si nu am pierdut din calitate nici la nivel maxim si am remarcat ca in special nuantele de albastru arata bine capturate cu acest handset.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) mostra foto
 
Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)

Culorile au fost vii, nu am avut capturi blurate prea multe si focalizarea a fost excelenta. Pe timp de zi Galaxy A7 2016 se descurca excelent la fotografiere, atat de aproape, cat si in landscape. L-as plasa in aceeasi liga cu HTC One M8 si Samsung Galaxy S5, dar si putin sub Huawei Honor 6 Plus. De asemenea, camera e peste modelele ASUS ZenFone din ultimul an si cam la fel ca la Huawei P8.
 

Pe partea de captura video, am filmat in Full HD la 30 FPS si cu bitrate de 17 Mbps. Microfonul a fost excelent, calitatea la zoom s-a pastrat fara probleme si stabilizarea optica a fost medie, in ideea ca desi nu pierdem focalizarea la coborarea scarilor, hurducaturile se simt mai mult decat la un flagship. Claritatea filmarii e buna ziua, culorile sunt realiste, dar in conditii low light nu prea am fost impresionati.

Samsung Galaxy A5 2015 filma excelent pentru segmentul sau de pret, de aceea nu simtim ca Galaxy A7 2016 e un salt prea mare la acest capitol, evident excluzand stabilizarea si culorile imbunatatite. Filmeaza mai slab decat modelele iPhone 6, dar e peste handset-uri ASUS ZenFone sau Huawei P8 si P8 Lite.
 
- Benchmark-uri -

Telefonul dispune de un procesor octa core Snapdragon 615, lansat in februarie 2014, deci cam vechi si insotit de 3 GB RAM. Primim si 16 GB stocare, din care 10.8 GB sunt disponibili pentru utilizator, plus slot microSD. Acest model nu are lag, are o interfata fluida si performanta buna la utilizarea de zi cu zi. Ruleaza jocuri ca Riptide GP2 sau NBA Live Mobile fara probleme, plus alte hituri ca Asphalt 8 sau Dead Trigger 2.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) in cazul gaming

Benchmark-urile sunt modeste si desi suntem la egalitate cu Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau ASUS ZenFone 2, in zona de GPU rezultatele sunt mai slabe decat la flagship-urile de acum 2 ani. In plus, acele modele au si avantajul ca sunt mai ieftine. Totusi, repet, performanta la utilizarea de zi cu zi nu are de suferit in ciuda acestor benchmark-uri.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) benchmarks

Browserul are o viteza medie spre scazuta, iar rezultatele sale in BrowserMark, Sunspider si Vellamo sunt slabe. Recomandam Chrome, desi nici el nu e foarte rapid.
 
- Temperatura -
 
Samsung Galaxy A7 (2016) nu se supraincalzeste

Am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute si nu am remarcat o supraincalzire, ajungand la temperatura de 37.5 grade Celsius, desi la NBA Live Mobile a fost o usoara tendinta de a creste temperatura, dar in cele din urma nimic serios, care sa "friga" degetele.
 
- OS, UI si aplicatii -

Samsung Galaxy A7 (2016) ruleaza Android 5.1.1 Lollipop, cu TouchWiz aplicat peste intr-o versiune similara cu cea de pe Galaxy S6 spre exemplu. Avem widgeturi aratoase, transparente si cu nuante de verde, multitasking pe baza de carusel si functia split screen, activabila tinand apasat butonul Recents. Aici putem face si drag and drop cu imagini si text intre cele doua sectiuni in care e impartit ecranul.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) Review

Portiunea dropdown e neschimbata fata de cum o stiam de vreo 2 ani, cu S Finder si Quick Connect la pachet, plus Quick Settings. Flipboard primeste in continuare un homescreen in stanga, iar in zona de Setari avem optiunile preferate organizate sus, la indemana. Scannerul de amprente are un setup cam lung, dar precizie buna cand il apasam pentru a debloca ecranul sau pentru autentificare in diferite servicii si site-uri.
 
Scannerul de amprente de pe Samsung Galaxy A7 (2016)

Cand vine vorba de aplicatii, avem 37 preinstalate, dintre care 10 Google si 5 Microsoft (Word, Excel, Powerpoint, Skype, One Note), plus softurile obisnuite si apreciate ca S Health, S Planner sau Smart Manager, deci nu prea avem bloatware.

Şi iata-ne ajunsi la verdict, cu aspectele Pro si Contra.

Cele Pro sunt:
șasiu elegant, design premium ecran luminos, culori vii fara lag, performanța OK acustica buna fotografii aratoase, in special ziua captura video buna baterie excelenta

Şi cele Contra:
bug al touchscreen-ului in interfata camerei captura low light slaba benchmark-uri slabe, procesor vechi pierdere de focalizare la captura video uneori pret ridicat fata de alte modele similare
Samsung Galaxy A7 (2016), review Mobilissimo.ro

Şi iata si notele:
Design: 9 Hardware: 8.7 Baterie: 9.4 Display: 9.5 Multimedia: 9.5 Camera: 8.7 Temperatura: 10 Browser + benchmark: 8 Conectivitate: 9 OS, UI, aplicatii: 9 Pret: 6

Nota finala este de 8.8 din 10 si trebuie remarcat ca Lenovo Vibe X3 este un model midrange clar mai performant si mai ieftin decat acest terminal, deci mai atractiv. Pretul e probabil principala problema a lui Galaxy A7 (2016), iar o valoare corecta ar fi de 1500-1600 lei la nivel realist. El e fix ce trebuie sa fie un midranger, avand un display, baterie si acustica excelente, dar si o camera buna.

Imediat ce pretul va incepe sa scada, el va deveni o oferta si mai atractiva, dar pana atunci el preia fix ce trebuie de la Galaxy S6, dar creste si pretentiile in zona midrange. Justificat sau nu, depinde de buzunarul fiecaruia! [FORUM]
 
Prețul actualizat al lui Samsung Galaxy A7 (2016) il puteți afla de aici.
 
Samsung Galaxy A7 (2016) Video Review
 




Ceilalti au citit si: