Mini panouri solare sub display - iata o metoda de alimentare a telefonului prin lumina rispita de ecrane OLED

Stiri Telefoane Tehnologie

Publicat: Vineri 20-Ian-2012 21:15:03 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 462 ori
Un cercetator de la Centrul Londonez de Nanotehnologie a realizat o descoperire interesanta: putem obtine o sursa in plus de energie folosind lumina risipita de ecranul OLED al unui smartphone. Arman Ahnood, cercetatorul in cauza a reusit sa incorporeze cateva celule fotovoltaice (imaginati-va mini panouri solare) in spatele unui display de telefon mobil.
 
Mini panouri solare sub display - iata o metoda de alimentare a telefonului prin lumina rispita de ecrane OLED

Acestea vor captura lumina produsa de ecran, cu mentiunea ca de obicei un panou OLED de handset proiecteaza doar 36% din lumina afara, iar restul este risipit. Acest rest poate fi capturat de celulele fotovoltaice si transformat in energie gratuita pentru functionarea telefonului. Celulele sunt incorporate sub ecran sub forma unei pelicule subtiri, deci nu modifica in vreun fel designul handsetului. Deocamdata problema acestui sistem este eficienta, de doar 11%.

Celulele fotovoltaice comerciale ajung si la 30%, deci mai este de lucrat si experimentat cu diferite materiale si designuri. Scopul cercetatorilor este de a atinge o eficienta de pana la 90%, extinzand astfel durata de viata a bateriei telefonului cu cateva ore. In acest moment, pentru un smartphone cu ecran de 3.7 inch obtine cam 5 miliwatt, o sutime din cat consuma un telefon modern. Extinzand totusi ideea de alimentare pe baza de iluminare si folosind si energia solara, poate ca device-urile viitorului vor avea baterii mai eficiente si mai nepoluante.




Ceilalti au citit si: