Iata ce inseamna hackingul societatii nord coreene: baloane venite din sud transporta tehnologie

Stiri Telefoane Sociale

Publicat: Duminica 26-Oct-2014 02:15:10 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 870 ori
Am gasit o poveste foarte interesanta pe web in acest weekend, care ne arata cat de norocosi suntem cu cantitatea uriasa de informatie pe care o digeram zilnic si toate terminalele de care ne bucuram sau le criticam, ca si cum ni s-ar cuveni. Ei bine, in Coreea de Nord nu exista gadgeturi in adevaratul sens al cuvantului, iar daca exista sunt foarte scumpe si informatia de pe ele e controlata de stat.
 
Park Sang Hak

Aici intervine un mic grup de revolutionari, stationat la granita dintre Coreea de Nord si cea de Sud. Grupul e compus din persoane fugite din regimul nord coreean si care doresc sa lupte impotriva tiraniei si dezinformarii de acolo. Conducatorul grupului este Park Sang Hak, care a fugit inot cu 15 ani in urma catre Coreea de Sud, in ciuda riscurilor acestei actiuni. El a trimis zeci, daca nu chiar sute de baloane cu gadgeturi, biletele si informatii despre lumea de afara catre Coreea de Nord.
 
Iata ce înseamna hackingul societatii nord coreene: baloane venite din sud transporta tehnologie

Baloanele zboara peste granita si sunt programate sa se dezumfle automat peste teritoriul statului totalitar. Actiunile lui Park sunt atat de periculoase pentru regim, incat au existat si tentative de asasinat, atunci cand el se afla in Seoul. Atasata de fiecare balon se afla o bocceluta cu DVD-uri, stickuri USB, radiouri cu tranzistori si zeci de mii de fluturasi cu informatii despre lumea din afara Coreei de Nord.

Am scris despre tabletele din Coreea de Nord, mai degraba ca un produs ironic decat util, mai ales avand in vedere pretul lor prohibitiv. Adevaratele gadgeturi utile sunt cele oferite cu aceste baloane, chiar si banalele radiouri aducand un plus in viata acelor oameni. Va imaginati sa traiti o astfel de viata, fara tehnologie, acces liber la Internet si telefonie?
 




Ceilalti au citit si: