HTC Desire 820 review: masina de selfie si gaming cu design glossy, camera cu mici arsuri (Video)

Stiri Telefoane HTC

Publicat: Sâmbata 23-Mai-2015 23:20:35 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1054 ori
HTC Desire 820 este un phablet midrange anuntat la IFA 2014, un urmas pentru HTC Desire 816, device pe care l-am apreciat mult la Mobilissimo.ro, dandu-l drept exemplu de produs recomandat spre achizitie in multe Mobicasturi. Acum noul venit este tot un phablet de 5.5 inch, primit in teste de la eMAG.ro de aceasta data. El costa 1599 lei la retailer si mai multe detalii aflati mai jos.
 
HTC Desire 820 review
 
Am primit in teste versiunea alba cu accente gri, care vine cu o carcasa din plastic glossy, dar in ciuda acestui fapt, device-ul nu este alunecos. Terminalul are dimensiuni mari, este masiv si este destul de greu de folosit cu o singura mana, ceea ce e acceptabil pentru un phablet. HTC Desire 820 masoara 7.7 mm in grosime, in vreme ce predecesorul sau masura 7.9 mm. Gadgetul cantareste 155 de grame, deci cu 10 grame mai putin decat Desire 816.
 
Remarcam aici colturile rotunjite si marginile usor rotunjite, dar si marginile groase ale ecranului. Intreg terminalul este un magnet de amprente, prin natura sa glossy. Desire 820 este destul de usor pentru dimensiunea sa, iar plasticul carcasei il face sa se simta ca o jucarie. In zona frontala avem camera, difuzoarele BoomSound, senzorii si sub camera se afla LED-ul pentru notificari.
 
HTC Desire 820, partea spate
 
In spate se afla camera principala si blitul, aceasta camera iesind destul de mult in relief si avand acea margine gri inestetica. In plus, camera e foarte usor de acoperit cu mana, din greseala, fiind prea aproape de coltul handsetului. In zona superioara se afla jackul audio si microfonul, in vreme ce in zona inferioara avem portul microUSB.
 
HTC Desire 820 din lateral
 
In stanga dam peste un capac, ce acopera slotul microSD si slotul sau slot-urile nano SIM, in functie de versiunea achizitionata (single SIM sau dual SIM). In dreapta vom gasi butonul On/Off si butoanele de volum, cu feedback bun, dar accente gri ce fac butoanele sa para murdare. Designul este per total OK pentru un phablet, mai ales ca avem avantajul greutatii rezonabile, dar marele neajuns ramane faptul ca avem o camera usor de acoperit in spate si acele accente gri ce fac handsetul sa para murdar.
HTC Desire 820 review: masina de selfie si gaming cu design glossy, camera cu mici
 
Pe partea hardware, ne intampina un display de 5.5 inch, cu rezolutie de 1280 x 720 pixeli, un IPS LCD cu protectie Gorilla Glass 3. Printre dotari se mai numara si un procesor octa core Qualcomm Snapdragon 615, un CPU 64 bit ce aduce si un GPU Adreno 405. In ce priveste stocarea, avem la dispozitie 16 GB memorie interna, dar si un slot microSD ce ofera suport pentru inca 128 GB.
 
HTC Desire 820 - Test baterie
 
Alte dotari includ 2 GB RAM, o camera de 13 MP in spate, camera frontala de 8 MP, iar in zona de conectivitate avem LTE, WiFi dual band, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, NFC, radio FM si microUSB 2.0. In cele din urma avem parte si de accelerometru, senzor de proximitate si lumina ambientala, difuzoare stereo si busola. Bateria este o unitate Li-Po de 2600 mAh, care pe hartie asigura 424 de ore de functionare in standby sau 22 ore de convorbiri. La testul nostru, ce implica playback video HD cu WiFi pornit si luminozitate la 50% am atins 7 ore si 13 minute de functionare, fiind deci cu jumatate de ora sub Desire 816.
 
HTC Desire 820 - Test baterie PCMark
 
Suntem totusi peste LG G3, care atinge 5 ore si 6 minute de playback, dar in acelasi timp si sub flagship-urile anului 2014, care au ajuns la preturi rezonabile. La utilizarea medie veti prinde cam o zi, o zi si jumatate de functionare. In testul PCMark, de utilizare continua am atins 5 ore si 25 de minute, cu 10 minute mai mult decat OnePlus One si depasind si LG G Flex 2 cu cateva zeci de minute.
 
Incarcarea dureaza 2 ore si 57 de minute, cu jumatate de ora mai putin decat la Desire 816. In mare avem o baterie buna aici, iar in zona de Setari gasim optiunea Power Saver, care reduce utilizarea procesorului, luminozitatea ecranului, dezactiveaza vibratiile si conexiunea date cand handsetul e in standby. Exista si varianta Extreme Power Save, care ofera o interfata simpla sub forma de tile-uri, scade luminozitatea si ofera acces doar la functiile de baza.
 
HTC Desire 820 BommSound
 
In cele din urma avem si un asa numit Sleep Mode, care se ocupa cu dezactivarea conexiunii date in perioade lungi de inactivitate, dar si optiunea Fast Boot. Trecem la acustica, unde ne intampina difuzoare BoomSound stereo, un player muzical simplu, cu interfata minimalista si setari legate de Album Art sau versuri. Nu avem egalizator la dispozitie. Experienta de ascultare ne aduce in prim plan un visualizer aratos, iar sunetul se aude clar, volumul este destul de ridicat, basul este bun si nu avem pic de distorsionare. Chitara si clapele se aud excelent aici.
 
Castile lui HTC Desire 820
 
Castile oferite la pachet au un fir plat si nu sunt aceleasi cu cele de la modelele flagship. Avem si o telecomanda mica inclusa aici, iar castile sunt comode, au volum foarte ridicat, bas excelent si percutie si chitara perfecte. Optiunea BoomSound poate fi activata din setari doar pentru ascultarea la casti si aduce un surround mai bun si un mic boost de volum si bas.
Putere volum HTC Desire 820
 
Am testat in recenzia video si functia radio FM, iar la testul cu decibelmetrul, am atins 81.6 dBA in fața telefonului si 79.3 dBA in spate. Aceste rezultate s-au aplicat in cazul mostrei noastre de test audio, in vreme ce la jocuri si video am atins 84.4 dBA. Suntem deci peste iPhone 6 Plus, ce atinge 83.8 dBA, dar sub HTC Desire 816, ce atingea 85.4 dBA.
 
Playerul ofera suport FLAC si evident suntem sub flagship-urile din seria One, dar acustica ramane buna pentru un phablet midrange. Ecranul este unul IPS LCD de 5.5 inch, cu rezolutie de 1280 x 720 pixeli si protectie Gorilla Glass 3, care a lipsit de pe Desire 816. Comportamentul in bataia soarelui nu e chiar bun, iar la bordul terminalului nu avem un player video, ci trebuie sa ne bazam pe galeria foto. Aceasta ofera suport pentru fisiere AVI, MP4, MKV, WMV, dar nu si pentru subtitrari.
 
Luminozitatea ecranului lui HTC Desire 820 data la maximum, este de 393 LUX
 
Experienta de vizualizare ne ofera culori suprasaturate, o imagine putin albicioasa uneori, dar ecranul este luminos, clar si se simte totusi ca avem o diagonala mare si rezolutie doar HD si nu Quad HD sau Full HD. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar negrul nu este foarte adanc. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la capitolul luminozitate, am atins 396 LUX, un rezultat bun, ce depaseste cateva telefoane de anul trecut, ca LG G3 sau Xperia Z2. Depasim si Desire 816, care atingea doar 362 LUX.
 
Camera lui HTC Desire 820
 
In zona de setari avem optiuni pentru ecran, legate de fonturi, notificari flash, luminozitatea sau output catre alte device-uri cu un gest bazat pe 3 degete. Tragand linie, se poate spune ca avem un ecran bun pentru aceasta gama de pret, in ciuda suprasaturarii si contrastului nu chiar bun. Analizand camera, descoperim un senzor principal de 13 MP, un BSI cu lentila de 28 mm, deschidere F/2.2 si aspect 4:3.
 
Este acelasi senzor de pe Desire 816, se pare si vine cu blit LED. In zona frontala avem un alt senzor BSI, de 8 MP, un upgrade de la cel de 5 MP de pe Desire 816. Interfata camerei este tipica pentru un HTC, desi include mai multe optiuni decat pe HTC One M9. Avem la dispozitie in stanga optiunile legate de blit, iar in zona inferioara a ecranului se afla modurile de captura, printre care si Auto, Slow Motion Video, Fast HD (filmare HD la 60 FPS), Night, HDR, Panorama, Anti Shake, Manual, Portrait, Landscape, Backlight, Text si Macro.
 
HTC Desire 820 - Intefata camerei
 
In modul manual apar cateva optiuni in plus, sub forma de slidere verticale: balans de alb, ISO (pana la 1600), expunere, shutter, focalizare. Revenind la zona de optiuni standard mai gasim si efecte si moduri de crop (16:9, 4:3 sau 1:1). Zona de Setari a camerei e foarte bogata si include functii ca Make Up Level, Auto Smile Capture, Voice Capture, Touch to Capture, Lock Focus During Recording, Continuous Shooting, Review Duration sau Self Timer.
 
Camera ofera o rezolutie maxima de 4224 x 2368 pixeli la fotografierea in 16:9, sau 4224 x 3136 la fotografierea in 4:3. Şi setarile nu se termina aici! Puteti regla contrastul, saturarea, claritatea, calitatea video (Full HD sau HD), folosi o grila pe ecran, geotagging, sunet pentru shutter si sa asociati functii butoanelor de volum.
 
In dreapta interfatei se afla shortcut-ul catre galerie, butonul shutter si cel video, dar si zona de Moduri de Captura principale. Printre acestea se numara si split capture, care realizeaza o fotografie cu camera din fata impreuna cu cea din spate, Photo Booth, un colaj de 4 fotografii consecutive, realizate la cateva secunde distanta si Selfie.
 
Mostra foto HTC Desire 820
 
Acest din urma mod are propriile setari: Beauty Slider, auto, HDR, Portrait, Timer, expunere, balans de alb, efecte si permite si filmarea Full HD. La camera principala zoomul nu este foarte fluid, iar daca tinem ecranul apasat putem bloca expunerea si focalizarea intr-o anumita zona reper. La fotografiere Desire 820 ofera o focalizare lenta, dar si o fotografiere lenta.
 
Galeria foto realizata cu acest device implica fotografii din Gradina Botanica Bucuresti, intr-o zi foarte insorita. Astfel, multe mostre foto vor fi arse de soare. Verdele arata bine in fotografii, dar mi-a fost cam greu sa focalizez precis la fotografiile macro. Cand am reusit, detaliile au aratat bine. Textura florilor este buna, iar la umbra toate culorile arata bine.
 
Mostra foto HTC Desire 820
 
La soare in schimb, rosul si galbenul sunt foarte arse. Nivelul de detalii este OK, selfie-urile arata foarte bine, putand chiar pune probleme si flagship-urilor din acest an, iar textura pielii este excelenta. Subliniez aici acele macro-uri cu magnolii, care au iesit foarte bine. HDR-ul tinde sa arda si mai mult fotografiile, desi in cazul acelei statui ne-a scapat de un galben nedorit.
 
Va recomand si sa aruncati o privire asupra fotografiilor cu acele flori de cires, care arata foarte bine si sunt bine detaliate. Panorama este larga, nu are artefacte si a fost realizata rapid, iar rezolutia sa este de 9440 x 896 pixeli. Subiectii in miscare nu sunt prinsi prea bine de aceasta camera, totusi. Desi nu era cazul, am testat camera si in conditii nocturne, unde evident nu a performat.
 
Mostra foto HTC Desire 820
 
In ciuda faptului ca avem halo-uri la surse de lumina si calitate slaba la captura, cu blitul activat culorile arata destul de bine. Pot spune ca Desire 816 se descurca mai bine la culori pe timp de zi, fiind testat in iunie 2014 si reusind sa nu arda florile ca Desire 820, desi era foarte soare si atunci. In afara de aceste "arsuri", HTC Desire 820 are o pereche de camere mai mult decat suficiente pentru un midrange. As plasa performanta camerei undeva intre Galaxy S4 si LG G2.
 
Captura video este una Full HD, sub forma de fisier MP4 si cu frame rate de 30 FPS. Primul clip este clar, are o schimbare de expunere OK si este si putin ars. El are bitrate de 20 Mbps si acustica stereo foarte buna. Al doilea clip este cel cu magnoliile, fast HD, care pare mai cinematic, dar isi face simtita rezolutia mai scazuta.  Al treilea clip este cel cu pisica, destul de ars si pixelat la zoom. Şi stabilizarea e slaba aici.
 
 
Clipul 4 este cel slow motion cu motanul si nu arata prea bine. Clipul 5 este cel cu ciresul, cu unele flori neclare, dar acustica foarte buna si schimbare OK de expunere. Avem si acel clip cool slow motion cu ratele care se fugareau, dar rezolutia este doar 768 x 432 pixeli, deci slaba. Pe timp de noapte calitatea capturii video scade dramatic si avem efect de halou la lumini.
 
Selfie cu HTC Desire 820
 
Problema lui Desire 820 e ca HTC ne-a obisnuit cu camere foarte bune chiar si pe modele midrange, iar Desire 816 parca statea un pic mai bine la filmare si nu avea atatea capturi arse. Scoatem mai degraba in evidenta camera selfie aici, un upgrade clar fata de predecesor. La editarea foto gasiti obisnuitele efecte, filtre, rame si tool-uri, iar trecand la performanta, acest model atinge o temperatura de 42.2 grade Celsius dupa 15 minute de jucat Riptide GP2, deci se incalzeste putin, dar nu in zone in care sa puneti mana.
 
HTC Desire 820 Review
 
Pe partea de telefonie, avem la dispozitie functia Speed Dial, dar si Large dial Pad, pentru butoane numerice virtuale mai mari. Exista si optiunea Internet Call, Smart Dial, iar telefonul va suna mai tare daca detecteaza ca se afla intr-un buzunar. In ce priveste experienta de convorbire in sine, acest device ofera un volum ridicat la apelare si claritate buna, dar si semnal bun.
 
Hai sa vedem cum stam cu benchmark-urile. Am comparat Desire 820 cu Desire 816, Galaxy Note 3 si Allview X2 Soul. Batalia se da intre un Snapdragon 615, Snapdragon 400, Snapdragon 800 si un CPU MediaTek octa core. Iata rezultatele:
 
HTC Desire 820 benchmarks
 
HTC Desire 820 castiga 8 din 11 dueluri in fata modelului Allview si 11 din 11 in fata lui Desire 816, nefiind nici departe fata de Galaxy Note 3. Terminalul nu are lag si ruleaza Riptide GP2, dar si foarte pretentiosul joc Implosion fara probleme. Pe partea de OS si UI ne intampina Android 4.4.4, cu HTC Sense 6.0 aplicat peste. Cel mai din stanga homescreen e dedicat lui BlinkFeed, care ofera atat stirile preferate, cat si feed-uri de socializare, intr-o interfata scrollabila vertical si bazata pe tile-uri.
 
Multitasking-ul se realizeaza pe o fereastra ce include 9 thumbnail-uri asociate aplicatiilor, fiecare cu posibilitatea de swipe in sus pentru a inchide aplicatia. Web browserul de pe acest device este rapid, dar tastatura este putin cam prea mare, chiar si pentru un ecran de 5.5 inch. E drept ca e comoda, dar ocupa prea mult din ecran.
 
HTC Desire 820
 
Daca ciupiti ecranul in homescreen-uri, ajungeti in zona de widgeturi, 50% fiind stock Android si 50% alb/negru tipice HTC. Interfata HTC Sense 6.0 este una minimalista, plata, fara gloss si pragmatica, cu mult alb, negru si gri, dar si verdele trademark HTC. Acest UI este fluid si eficient. Zona dropdown include notificari, quick settings si iconuri mari. Zona de Setari nu aduce vreo surpriza, iar lista de aplicatii preinstalate e mare si include bloatware.
 
Iata aplicatiile oferite la pachet cu HTC Desire 820: Mail, Calendar, Maps, Zoe, acum si cu functii de socializare, comment, favorite si altele, YouTube, Play Music, Play Books, Play Newsstand, Photos, Chrome, Gmail, Google+, Hangouts, News + Weather, Play Games, Car Mode, Facebook, Kid Mode, People, Scribble, Drive, Polaris Office 5, Tasks, Stocks, Calculator, Weather, Voice Rec, File Manager, HTC Backup, HTC Dot View, HTC Power to Give, Themes, Here Maps (nu sunt sigur ca era preinstalat sau instalat ulterior).
HTC Desire 820 review
 
Power to give ofera o parte din puterea de procesare a acestui device unui proiect nobil, precum cercetarea pentru leacul unei boli grave. Scribble permite desenul, luarea de notite sau integrarea de stickere in felicitari, iar Car Mode afiseaza functiile principale sub forma de tile-uri mari si se bazeaza pe comanda vocala, atunci cand sunteti la volan.
 
Hai sa vedem acum si verdictul pentru acest phablet.
 
Iata aspectele Pro:
comod de utilizat la gaming si video baterie OK difuzoare de calitate, casti foarte bune ecran luminos captura macro buna camera selfie foarte buna multe optiuni ale camerei ruleaza jocuri din 2015 fara vreo problema benchmark-uri bune interfata aratoasa
 
Şi cele Contra:
ecran suprasaturat contrast nu prea multumitor multe fotografii arse in bataia soarelui captura video sub asteptari se incalzeste putin la jocuri bloatware accentele gri nu arata bine pe alb
 
HTC Desire 820 primeste nota 9 din 10 pentru design, 8.8 din 10 pentru hardware si un 9.3 pentru OS si UI. Nota finala este de 9.03 din 10, iar aceasta este o "masinarie" ideala pentru selfie si gaming, deci pentru tineri, mai ales ca are si baterie OK, ecran bun si realizeaza si fotografii destul de OK. Le multumim celor de la eMAG.ro pentru handsetul oferit in teste, al carui preț actualizat il puteți afla de aici!
 
HTC Desire 820 review





Ceilalti au citit si: