Publicat: Miercuri 08-Feb-2012 19:07:36 - Autor: M. Zainescu - Afisat de: 386 ori
Acesta ar putea fi un articol "Ştiati ca", dar hai sa nu il numim asa, ci mai degraba sa lamurim ce este de fapt tehnologia ClearBlack Display, pe care am vazut-o pe numeroase modele Nokia testate la Mobilissimo.ro. Aceasta tehnologie a fost anuntata in septembrie 2010 si si-a facut aparitia pe modele variate de handseturi, de la X7 si E7 la mai recentele Lumia 800 si 900.
 
Ce este de fapt tehnologia ClearBlack Display de la Nokia?

Pe scurt ClearBlack implica filtre polarizate pentru a bloca lumina, iar un astfel de filtru include un polarizator linear, printre altele. Daca totul suna prea stiintific, aflati ca atunci cand lumina atinge ecranul, ea atinge de fapt polarizatorul linear, acesta polarizeaza lumina vertical apoi atinge stratul circular de polarizare, care reconverteste lumina in drept-circulara polarizata. Apoi atinge ecranul si ricoseaza din el, schimband rotatia luminii catre stanga.

Polarizare inseamna in acest caz alinierea vibratiilor intr-o anumita directie. Rog inginerii sa scuze traducerea bruta aici, dar niciodata nu m-a pasionat fizica optica si nici termenii asociati domeniului. Daca aveti sinonime mai bune, sau o descriere mai pentru omul de rand, aveti sectiunea de comentarii de mai jos. Eu zic ca diagrama de mai sus vorbeste de la sine, iar daca va intrebati de ce lumina ecranului telefonului vostru nu este blocata, ei bine ea parcurge jumatate din pasii de mai sus, iar lumina este nepolarizata atunci cand ajunge la ultimul filtru. Avem si o comparate mai jos a unui telefon cu si fara stratul ClearBlack.




Ceilalti au citit si: