ASUS ZenFone Zoom Review: zoom eficient și de calitate, stabilizare optica a imaginii nu foarte convingatoare (Video)

Stiri Telefoane Asus

Publicat: Miercuri 30-Mar-2016 02:12:24 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 735 ori
 
ASUS are marele avantaj de a activa singura pe piata cameraphone cam in ultimii 2-3 ani, pentru ca in acest segment nu a mai existat concurenta de la Galaxy K Zoom incoace. Şi-au mai incercat mana cu experimente firme din domeniul foto, dar mereu doar ca produse expuse sub forma de prototip la expozitii sau concepte. De aceea, ASUS ZenFone Zoom e un produs fara prea multi rivali pe piata, unul disecat in randurile urmatoare.
 
ASUS ZenFone Zoom Review

Noi am testat versiunea ZX551ML a acestui telefon, lansata in Romania la inceputul lunii martie si avand acum un pret de 2.253 lei la Quickmobile.ro. Acesta e cel mai subtire smartphone cu zoom optic 3X si sa vedem intai cum stam cu designul.
 
- Design -
 
ASUS ZenFone Zoom

Zona frontala e tipica pentru un ASUS ZenFone si primim o diagonala de 5.5 inch, in vreme ce in spate se afla un modul masiv al camerei. Capacul spate este tras in piele autentica, care desi se vrea a fi elegant, sfarseste prin a parea "portofelul lui bunicu' ", deci usor ieftin si neimpresionant. Grosimea acestui telefon fluctueaza intre 5 mm in cel mai subtire punct si 11.95 mm in cel mai gros.
 
Grosimea lui ASUS ZenFone Zoom

Trebuie remarcat ca ASUS ZenFone Zoom e mai gros decat Nokia Lumia 1020, cameraphone batraior deja, care masoara 10.4 mm in grosime. Handsetul cantareste 185 de grame, deci cu 15 grame mai greu decat ASUS ZenFone 2 si ASUS ZenFone 2 Laser. Constructia e solida, aderența este buna, iar capacul spate e foarte greu de inlaturat.
 
ASUS ZenFone Zoom

Telefonul e foarte lat, deci e greu de folosit cu o singura mana. Are o rama metalica masiva, ce aminteste de cea a lui HTC One M9 si conform ASUS ar fi fabricat folosind 201 de procese speciale de productie. Primim si un orificiu special pentru lanyard si acea curelusa mica la pachet, pentru a tine telefonul agatat si securizat la incheietura.
 
Cameraphone ASUS ZenFone Zoom

Cu toate ca acest model nu e prea aratos, fotografii vor trece cu vederea acest aspect in favoarea functionalitatii.
 
- Display -
 
Display-ul lui ASUS ZenFone Zoom

Acest cameraphone are un ecran de 5.5 inch, un IPS LCD Full HD, cu protectie Gorilla Glass 4 si vine fara player video la pachet. Am folosit Galeria ca player video, iar experienta de vizualizare nu ne-a adus o luminozitate foarte ridicata, iar ecranul a etalat culori reci si un contrast modest. Unghiurile de vizualizare au fost destul de largi, iar comportamentul in bataia soarelui nu a fost optim.
 
Luminozitate ecran ASUS ZenFone Zoom

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 388 LUX, care desi suna rezonabil, ar trebui sa fie mai mare, daca vrem sa folosim telefonul si a sa camera la potential maxim si in zile insorite, vazand ce capturam. Stam mai bine cu aceasta luminozitate decat modelele ZenFone de anul trecut sau HTC One M9 de exemplu.
 
Luminozitate ecran ASUS ZenFone Zoom comparata

Avem si setari speciale pentru ecran, precum temperatura culorii, cu slider dedicat si Modurile ecranului: Balance, Blue Light Filter, Vivid si Custom, ultimul cu slidere pentru nuanta si saturare.
 
- Hardware -
 
Specificatii ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom ZX551ML ia ce e mai bun de la ASUS ZenFone 2 si anume ecranul Full HD de 5.5 inch, cei 4 GB RAM si procesorul Intel Atom Z3580 si practic ia camera lui ZenFone 2 Laser si o face mai buna. Adauga la pachet stabilizarea optica, zoom optic 3X si mecanismul cu lentila cu elemente Hoya. Capacitatea bateriei ramane fix la fel si daca ne gandim putin, cele 15 grame castigate merita sacrificiul, in ideea ca aduc elemente optice net superioare lui ZenFone 2.
 
Specificatii ASUS ZenFone Zoom

In ciuda dotarilor, sunt aspecte optice la care ZenFone 2 Laser sta mai bine decat ZenFone Zoom, in mod surprinzator. O sa vedeti si in sectiunea benchmark ca performantele lui ZenFone Zoom nu sunt deloc departe de cele ale lui ZenFone 2, iar procesorul, desi bunicel acum un an, incepe sa isi arate varsta, fiind popular pe vremea debutului lui Nokia N1, deci a trecut ceva timp de atunci.

E surprinzatoare si decizia de a include un singur slot SIM aici si nu doua, nu ca asta ne-ar deranja deosebit.
 
- Baterie -
 
Bateria lui ASUS ZenFone Zoom

Telefonul opteaza pentru o unitate Li-Po de 3000 mAh, care dezamageste cu un timp de playback de doar 7 ore si 20 de minute. Spunem ca dezamageste, pentru ca desi acest model are pret peste 2.000 de lei, el depaseste cu foarte putin entry level-ul Sony Xperia E4 la playback video, ceea ce nu poate fi decat o ofensa pentru un phablet.
 
Baterie ASUS ZenFone Zoom - Video Playback

ASUS ZenFone Zoom, baterie, test PCMark

ASUS ZenFone Zoom, baterie, test incarcare

In PCMark avem iarasi un rezultat modest, de 5 ore si 32 de minute, sub ASUS ZenFone 2, dar mai grav si sub modestul LG AKA. Macar am depasit LG G4, telefon cu pretentii anul trecut. Incarcarea se realizeaza in 1 ora si 56 de minute si cata vreme ramane sub 2 ore, ne declaram relativ multumiti. Ca de obicei avem foarte multe optiuni de Power Saving aici, de la Performance si Normal, la Power Save si Super Save, dar si Custom, in care facem noi reglajele legate de luminozitate, utilizare CPU si conectivitate.
 
- Conectivitate -

Avem de-a face aici cu un smartphone single SIM, cu suport pentru conectivitate LTE, cu viteza de download de pana la 150 MBps. Primim si GPS si Glonass, dar si WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, microUSB, Bluetooth 4.0 si NFC. Dialerul vine cu multe functii asociate, inclusiv Smart dial si Speed Dial, iar la convorbiri am remarcat o voce robotica, dar semnalul si volumul au fost bune.
 
ASUS ZenFone Zoom speedtest
 
Viteza de download a fost de 20 Mbps via WiFi si 26 Mbps cea de upload, iar la download parca ne asteptam la un pic mai mult, posibil insa sa fi fost rețeaua de vina.
 
- Multimedia -
 
Difuzor ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom foloseste tehnologie Sonic Master 2, un difuzor cu 5 magneti si o bobina metalica de voce. Remarcam o grila a difuzorului de mici dimensiuni in spate, iar aplicatia dedicata AudioWizard se ocupa de egalizare, cu optiuni ca Movie, Music, Gaming, Vocal si Smart, dar si reglaje pe 5 frecvente, sau cele pentru volum, bas, treble si Dialog Enhance.
 
ASUS ZenFone Zoom, putere volum

Atunci cand am ascultat melodii pe acest dispozitiv am avut parte de un volum ridicat, sunet clar, bas bun si toate notele s-au auzit bine. Nici pe o suprafata plata telefonul nu pierde din volum, avand acele protuberante in spate, care tin difuzorul liber. Castile sunt foarte comode si sunt fix cele ce veneau si cu celelalte modele ZenFone din ultimul an.
 
ASUS ZenFone Zoom, putere volum comparata

Au un bas foarte puternic, sunet clar si surround bun. Primim si radio FM si la testul cu decibelmetrul am atins 82.5 dBA, ceea ce e OK, mai ales ca depasim OnePlus 2 si iPhone 6S, dar suntem sub ASUS ZenFone 2 Laser, ce atinge 85 dBA.
 
- Camera -

Iata-ne ajunsi si la punctul esential al recenziei: camera. In spatele lui ZenFone Zoom gasim o camera de 13 MP, cu zoom optic 3X si digital de pana la 12X, dar si cu lentile Hoya cu 10 elemente. Camera focalizeaza in 0.03 secunde si are parte de telemetru laser, blitz dual LED Real Tone si stabilizare optica. ASUS ofera aici tehnologie PixelMaster 2.0, un senzor Panasonic si butoane fizice pentru camera, dedicate pentru captura foto si unul pentru captura video.
 
Camera lui ASUS ZenFone Zoom

Deschiderea camerei e intre F/2.7 si F/4.8, nu prea generoasa, avand in vedere ca Samsung Galaxy S7 ajunge si la F/1.7, lasand sa intre mult mai multa lumina. Camera frontala aduce o lentila wide angle si o rezolutie de 5 MP. La pachet cu telefonul am testat si accesoriul ASUS ZenFlash, un blitz extra care se conecteaza via port microUSB si se ataseaza magnetic la corpul terminalului.
 
Asus ZenFlash

El are o aplicatie dedicata si reglaje pentru distanța si luminozitatea cadrelor. Blitzul e foarte puternic, teoretic de 100 de ori mai puternic decat cel standard de smartphone si include un mecanism de iluminare Xenon, care isi face treaba excelent noaptea. Camera are o interfata tipica Zen UI, doldora de optiuni, poate cele mai multe vazute de mine pe vreun telefon vreodata.
 
ASUS ZenFone Zoom are butoane dedicate pentru camera.
 
Interfata camerei lui ASUS ZenFone Zoom

Camera ofera focalizare rapida, dar si zoom in trepte, pe masura ce elementele optice se aliniaza cum trebuie. Fotografierea nu e prea rapida, din pacate. Din optiunile oferite aici, 90% sunt cele stas de pe orice ZenFone de anul trecut, inclusiv Super Resolution, cu a sa captura de 52 MP prin alipire de cadre. Avem si Panorama, G F, Low Light, Night si multe, multe altele, plus reglaje manuale de balans de alb, ISO, expunere, focalizare si shutter speed (de la 1/16.000 secunde la 32 de secunde).
 
Mostra foto ASUS ZenFone Zoom
 
Captura video e oferita in maxim rezolutie Full HD, iar cu stabilizarea activata scade doar la HD. Am realizat galeria foto intr-o zi innorata, ceea ce ofera circumstante atenuante camerei. Am avut parte de prim planuri foarte reusite si nici una dintre capturi nu a fost blurata. Culorile sunt realiste, aproape la nivel de LG G4, iar senzorul e pragmatic cand vine vorba de captura foto.
 
Mostra foto ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom, mostra foto zoom 3X

Texturile sunt excelente pentru acele jucarii colorate din parc si ne-am jucat destul de usor cu focalizarea, in departare sau apropiere. Am realizat si multiple cadre in serie, cu diferite nivele de zoom, inclusiv 3X, pastrand detaliile fara probleme. Selfie-ul e doar OK si are o textura artificiala a pielii, dar fundalul nu arata bine deloc.
 
Mostra foto ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom, zoom 3X
 

Am fotografiat si macarale si lucrarile la Mallul din parcul Alexandru Ioan Cuza si desi ne aflam la distanta foarte mare de ele, zoomul ne-a ajutat sa distingem clar detaliile. Puteti gasi si in galeria foto cateva prim planuri foarte reusite cu flori, realizate cu acest telefon, aproape de perfectiune. HDR-ul a iesit si el binisor si capturile Super Resolution permit foarte multe nivele de zoom fara a pierde deloc detalii, avand in vedere cei 52 MP oferiti.
 
ASUS ZenFone Zoom, mostra foto low light

Panorama e totusi cam modesta, cu rezolutie de 9600 x 1008 si are o portiune cam neclara. As spune ca atunci cand vine vorba de claritate si detalii stam bine, undeva la egalitate cu Huawei Honor 6 Plus si HTC One M8 (poate putin peste acesta) si cam cu 15% peste ASUS ZenFone 2 Laser. In conditii low light s-a facut remarcat in special blitzul puternic al telefonului, dar si cel ZenFlash.
 
ASUS ZenFone Zoom, mostra foto low light

Halourile luminilor stradale au fost totusi mari, dar coloritul obiectelor fotografiate noaptea a fost excelent surprins. Luminozitatea si claritatea au fost rezonabile, iar ZenFlash a facut totul la fel de bine iluminat si clar ca ziua. Exista si cateva cadre miscate nocturne totusi si per total la capitolul low light, putem considera ASUS ZenFone Zoom peste modelele iPhone de noua generatie spre exemplu.

Captura video s-a realizat in format MP4, la rezolutie Full HD si 30 FPS, cu bitrate de 23 Mbps. Din pacate microfoanele nu au facut fata prea bine la vant, dar culorile au fost bune, ca si claritatea si focalizarea, cel putin in primele clipuri. Apoi am testat stabilizarea pe acele scari, fiind foarte dezamagit de faptul ca se pierd frame-uri la captura si hurducaturile se simt din plin, deci stabilizarea optica nu e buna aici.
 

Atunci cand am filmat si am dat zoom in, acel zoom s-a realizat sacadat, in trepte si a adus la refocalizare, dar rezultatul a avut o claritate buna pana la urma. Pe timp de noapte, captura video a fost foarte slaba si de-a dreptul neglijabila fata de concurenta de pe piata. Consider ca o camera cu OIS ar fi trebuit sa filmeze mai bine de atat, atat ziua, cat si noaptea.

Per total acesta ramane un cameraphone solid, singur in segmentul sau, dar fara pretentia de a depasi flagship-urile galonate la capitolul camera si fara a oferi mai mult decat acel zoom optic 3X si blitzuri foarte bune.
 
- Benchmark-uri si Browser -

ASUS ZenFone Zoom dispune de un procesor quad core Intel Atom Z3580 de 2.3 GHz, GPU PowerVR G6430, 4 GB RAM LPDDR3 si 64 sau 128 GB stocare. Avem si slot microSD cu suport pentru 128 GB extra stocare. Terminalul nu sufera de lag si are interfata fluida, iar el e capabil sa ruleze orice joc din Play Store fara probleme.
 
ASUS ZenFone Zoom benchmarks

Performanta e OK, iar Riptide GP2 arata si se misca excelent, ca si jocul Xenowerk, cu obiecte destructibile garla si iluminare excelenta. In benchmark-uri, in Quadrant am fost sub HTC One A9, iar in AnTuTu 5 am fost cam la nivel de LG G Flex 2, ASUS ZenFone 2 si Huawei P8. In mare benchmark-urile au avut cam aceleasi rezultate ca la ASUS ZenFone 2, ceea ce are sens, avand in vedere dotarile comune.

Macar nu avem lag. Browserul web are o viteza medie, benchmark-uri de nivel mediu, iar tastatura e bine spatiata si ofera si Swype.
 
- Temperatura -

La testul de temperatura, am atins 34.7 grade Celsius, dupa 15 minute de jucat Riptide GP2, deci acest model nu sufera de supraincalzire. Nici dupa sesiuni lungi de fotografiere si zeci de update-uri software nu am depasit temperatura de baza.
 
ASUS ZenFone Zoom nu se supraincalzeste
 
- OS, UI, aplicatii -

ZenFone Zoom ruleaza Android 5.0 Lollipop cu Zen UI aplicat peste, iar acest OS da senzatia de vechi, acum in prag de Android N. Avem mult bloatware si mereu o tona de update-uri de realizat. Macar interfata e fluida si extrem de personalizabila, la nivel de teme, iconuri, widgeturi, fonturi si orice alte preferinte va puteti imagina.
 
ASUS ZenFone Zoom Review

Exista si functie App Lock, pentru multitasking avem obisnuitul carusel si exista si Screen Pinning. Zona dropdown continua sa includa acele Quick Settings sub forma unor bule colorate, iar in zona Settings gasim Zen Motion, cu gesturi de control variate, inclusiv desenarea de simboluri pentru a deschide aplicatii. Avem si utilizarea cu o singura mana ca optiune, iar tot printre setari gasim Do Not Disturb, Glove Mode, Kids Mode si Easy Mode.
 
Interfata lui ASUS ZenFone Zoom

Pe lista de aplicatii preinstalate se afla 63 de aplicatii, din care 12 de la Google. Asta inseamna ca avem si bloatware la bord, iar printre aplicatiile ceva mai rasarite amintim ASUS Mobile Manager, Do It Later, Mini Movie, WebStorage saU Photo Collage.

Hai sa vedem acum si verdictul si sa tragem si concluziile!

Iata aspectele Pro:
constructie solida performanta buna fara lag, UI fluid acustica buna foarte multe optiuni ale camerei si optiuni in general zoom optic 3X ZenFlash si blitzul standard sunt excelente, foarte luminoase prim planuri foarte reusite focalizare buna captura low light rezonabila
Şi cele Contra: spatele din piele pare ieftin masivitatea designului ecranul ar trebui sa fie mai luminos culori reci ale ecranului stabilizare optica slaba captura video putea fi mai buna bateria e sub asteptari bloatware + Android vechi
 
ASUS ZenFone Zoom Review: zoom eficient și de calitate, stabilizare optica a imaginii nu foarte convingatoare (Video)
 
Iata si notele:
Design: 7.5 Hardware: 8.5 Display: 7 Baterie: 7 Multimedia: 9 Camera: 9 Temperatura: 10 Benchmark: 7.5 Conectivitate: 8 OS, UI, aplicatii: 6.5 Pret: 8.3

Nota finala este de 8.02 din 10, iar acest model da senzatia de ASUS ZenFone 2 combinat cu ZenFone 2 Laser, plus un 15% in plus in dreptul camerei. E un cameraphone bune strict pentru fotografii, dar pentru video gasiti cel putin 6 alte telefoane mult mai bune. Blitzul, focalizarea si calitatea la zoom se remarca aici drept puncte forte.
 
ASUS ZenFone Zoom Review

Ecranul, bateria si bloatware trag in spate experienta. Pasionatii de cameraphone pot alege variantele mai vechi precum Galaxy K Zoom, dar nu vor fi multumiti de softul vechi. Astfel ASUS ZenFone Zoom ramane in continuare singur pe o piata care nu prea mai are mult motiv sa existe in absenta marilor competitori din zona Pureview, K Zoom sau vreun parteneriat Nikon/Canon/Polaroid.
 
ASUS ZenFone Zoom, prețuri actualizate:
QuickMobile.ro MarketOnline.ro F64.ro ITGalaxy.ro eMAG.ro Compari.ro
 
ASUS ZenFone Zoom Video Review
 




Ceilalti au citit si: