Publicat: Marti 15-Oct-2013 16:33:21 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 724 ori
Punem mare accent pe ecrane in recenziile Mobilissimo pentru tablete sau telefoane, display-urile trecand sub analiza unui microscop si a unor ochi deja formati ai colegilor mei. Dar care sunt diferentele intre cele cateva tipuri de ecrane cu care avem de-a face in ultima vreme? Ei bine azi aflam cate ceva despre AMOLED si LCD.
 
AMOLED versus LCD: care sunt diferentele si care e superior?

LCD este prescurtarea numelui Liquid Crystal Display, iar acest "cristal lichid" are proprietatea de a se destinde atunci cand cand aplicam curent electric asupra sa. Astfel va fi afectata frecventa luminii transmise prin acest cristal. Ideea este de a combina doua panouri polarizate si de a controla fluxul de lumina prin rasucirea si destinderea moleculelor de cristal.
 
AMOLED versus LCD: care sunt diferentele si care e superior?

E nevoie totusi de backlight pentru a face materialul sa emita lumina. AMOLED in schimb foloseste numeroase diode emitatoare de lumina (LED-uri) pentru a produce lumina si diferite culori, iar schimband voltajul veti schimba si luminozitatea si veti crea o gama variata de culori. Diferenta cea mai mare intre cele doua este gama de culori afisate.

LCD-urile se incadreaza in gama standard RGB, astfel ca ecranele de acest tip sunt considerate a fi naturale. AMOLED-urile ofera o paleta mai larga ed culori, facand astfel imaginea sa para mai vie. Simtind acest handicap, producatorii de LCD-uri modifica nivelele de saturare, afectand negativa balansul culorilor.

Interesant e ca articolul sursa din care avem aceste date nu da un castigator clar al duelului, ci se refera la o preferinta a utilizatorului. Voi pe care il preferati? LCD sau AMOLED?




Ceilalti au citit si: