5G ar putea fi standardul de conectivitate definitiv, care ar putea inlocui 4G, Bluetooth si WiFi

Stiri Telefoane Tehnologie

Publicat: Marti 01-Sep-2015 11:06:27 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1635 ori
Cunoastem in acest moment faptul ca tehnologiile 2G, 3G si 4G sunt folosite pentru a realiza apeluri telefonice si a trimite si primi date. Bluetooth e folosit pentru transferuri in proximitate, iar WiFi pentru accesul la o conexiune locala printr-un punct dedicat. Ei bine, dezvoltatorii care se afla in spatele tehnologiei 5G vad un viitor in aceasta acest tip de conectivitate le va inlocui pe celelalte.
 
5G ar putea fi standardul de conectivitate definitiv, care ar putea înlocui 4G, Bluetooth si WiFi

Ideea este ca 5G sa fie gata pana in 2020, cu un test inaugural in 2018, in timpul Olimpiadei de iarna din PyeongChang, din Coreea de Sud. Tehnologia 5G ar putea deveni standardul suprem pentru toate tipurile de conectivitate wireless in anii ramasi pana atunci. Astfel am putea spune adio lui Bluetooth, 4G LTE si WiFi in acest mod. Standardul 5G ar putea oferi suport celular si WiFi si le integreze pe toate intr-un singur pachet.

Exista totusi unele probleme, precum frecventele radio diferite ce necesita abordari diferite si modemuri diferite. Va fi greu de construit un sistem care sa se descurce si cu WiFI de 5 GHz si conectivitate celulara de 800 MHz, de exemplu, deci proiectul nu e chiar fezabil. Fiecare tehnologie wireless poate fi clasificata dupa 4 criterii: raza de acoperire, putere, transfer si utilizarea de procesor. 4G LTE ofera un transfer ridicat si o raza lunga de actiune, iar WiFi ofera un transfer ridicat cu o raza scurta.

Bluetooth LE consuma putina energie. Tehnologia wireless din cadrul sistemelor Internet of Things ar putea fi solutia aici si exista in acest moment un design de chip, care poate oferi suport pentru toate tehnologiile wireless. Platforma wireless se numeste Ensigma si e in faza de proiect deocamdata, suportand peste 30 de standarduri de comunicare.

Va reusi 5G sa ajunga totusi standardul suprem? Va dati seama ce mutari gigantice s-ar produce in randul producatorilor de modemuri, inclusiv Qualcomm...
Ceilalti au citit si: