Viroza respiratorie, binecunoscuta raceala

Voturi: 150 |   Voteaza

Viroza respiratorie la copii

Viroza respiratorie este determinata de alterarea schimburilor de gaze la nivelul membranei alveolocapilare si prin urmare- oxigenarea deficitara a intregului organism. Aceste infectii apar mai ales in timpul iernii si in primele luni ale primaverii si sunt produse de virusuri.

Viroza respiratorie are manifestari complexe. Iata o serie de simptome dupa care sa va ghidati:

- respiratie dificila, nas infundat, scurgeri mucoase nazale;

- urmate de: tuse, puls accelerat , respiratii suierate si mai frecvente decat ritmul normal de 12 respiratii pe minut, febra (valori cuprinse intre 38.3 °C si 38.9 °C), scaderea poftei de mancare, iritabilitate datorita respiratiei dificile.


Viroza respiratorie diagnosticare

Pentru a diagnostica, copilul suspectat de viroza respiratorie este supus unui examen medical si unor teste de laborator: analize de sange (indica cresterea numarului de globule albe, mai ales limfocitele), radiografia pulmonara (reliefeaza infiltrarea plamanilor). Determinarea tipului de virus se poate face rapid fie din sange, fie efectuand culturi din secretiile nazale.


Tratament

Viroza respiratorie impune un tratament complex pentru a va vindeca, ce consta in administrarea de medicatie paliativa de tipul antitermicelor antiinflamatorii (Aspirina, Paracetamol, Nurofen- pentru scaderea febrei), sau de medicamente cu actiune directa antivirala (Ribavirina, Amantadina, Acyclovir - aerosoli sau in perfuzii, administrate numai sub control medical). Antibioticele nu sunt recomandate decat daca exista certitudinea suprainfectiei microbiene peste cea virala, din cauza imunitatii scazute (nu au efect asupra virusului in sine, dar sunt eficiente in lupta cu microbii). Pentru a evita deshidrarea organismului micutului din cauza transpiratiei excesive din timpul bolii, sunt recomandate ceaiurile calde cu lamaie si vitamina C.

Daca tratamentul este atribuit corect si in timp util, copilul se va insanatosi repede. Spitalizarea, hidratarea cu perfuzii si eventual respiratie artificiala prin intubatie orotraheala sunt necesare doar in cazul in care boala evolueaza rau si se agraveaza.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII