Tratarea infectiile urechii, medicale, ORL

Voturi: 151 |   Voteaza

Infectiile urechii externe (otitele externe) sunt produse de infectiile fungice, virale sau bacteriene. Acest tip de infectie este adesea prezent la inotatori, deoarece este frecvent asociat cu umezeala in conductul auditiv extern. Lasata netratata, otita externa poate ameninta viata.


Semne si simptomele infectiei urechii externe

Simptomele infectiilor urechii externe sunt durerea la nivelul urechii, scurgerea unui lichid verde-galbui, urat mirositor sau pierderea auzului. Infectarea urechii externe (otita externa) provoaca iritarea si inflamarea conductului auditiv extern. Poate aparea la orice varsta dar, cel mai frecvent, afecteaza adultii tineri.


Ce sunt infectiile urechii externe?

Infectiile urechii externe (otitele externe) sunt produse de infectiile fungice, virale sau bacteriene. În conditii normale, ceara din urechi (cerumen) respinge apa de pe suprafata conductului auditiv extern. Cerumenul ajuta si la mentinerea unui PH potrivit in ureche pentru a inhiba cresterea bacteriana. Daca acesta este alterat, poate aparea o infectie. O infectie fungica, virala sau bacteriana poate determina aparitia otitei externe. Bacteriile sunt cauzele cele mai frecvente. Acest tip de infectie este adesea prezent la inotatori, deoarece este frecvent asociat cu umezeala in conductul auditiv extern.

Factorii care stimuleaza cresterea bacteriana

Factorii care stimuleaza cresterea bacteriana sunt:

- umezeala excesiva in conductul auditiv extern. Expunerea repetata la apa poate duce la pierderi de ceara din ureche. Neprotejat, tegumentul conductului auditiv extern retine umezeala si se irita. Echilibrul normal al ph-ului este si el tulburat, permitand cresterea bacteriilor. Folosirea aparatelor auditive poate, de asemenea, favoriza acumularea de umezeala in conductul auditiv extern;

- leziunile sau iritatia pielii din conductul auditiv extern. Zgarierea conductului auditiv sau indepartarea cerii cu obiecte improvizate, cum ar fi agrafele sau clemele, poate leza pielea oferind bacteriilor o poarta de intrare. Eforturile de a curata canalul cu bete cu vata la capat pot avea un rezultat contrar asteptarilor prin fortarea excesului de ceara si a murdariei mai adanc in conductul auditiv, creandu-se, astfel, leziuni;

- bolile cronice ale pielii sau alergiile. Bolile pielii cum sunt eczema sau seboreea pot oferi bacteriilor o poarta de intrare. Alergiile la vopsea de par sau sprayuri pot irita pielea si pot duce la aparitia infectiilor. Uneori, se poate dezvolta o infectie severa si agresiva. Acest lucru se intampla mai des la persoanele cu diabet, in special la varstnici. Cei cu sistem imunitar slabit sunt si ei mai expusi riscurilor de a face acest tip de infectie.

Infectia debuteaza de obicei ca o otita externa. Dar, la un moment dat, bacteriile se intind de la nivelul pielii conductului auditiv la tesuturile invecinate, inclusiv cartilagii si os. Pot aparea leziuni nervoase si chiar paralizie faciala.


Diagnosticul infectiilor urechii externe

Daca ai dureri in conductul auditiv sau observi scurgerea unui lichid de culoare galbuie sau galben-verzuie dintr-o ureche, prezentati-va la medic. Daca lichidul sau inflamatia blocheaza conductul auditiv se poate pierde auzul. Medicul poate sa foloseasca un instrument numit otoscop pentru a examina conductul auditiv extern. Daca puroiul este prezent, poate fi luata o proba pentru analize de laborator.

Cat de grava este infectia urechii externe?

Majoritatea infectiilor urechii externe sunt suparatoare, dar daca sunt tratate cum trebuie, nu reprezinta o amenintare pentru starea generala de sanatate. Otita externa severa care se extinde la tesuturile invecinate poate afecta oasele si cartilajele subiacente. Lasata netratata, aceasta situatie poate ameninta viata.


Tratamentul infectiilor urechii externe

Daca suspectezi ca ai otita externa, poti face unii pasi inainte de a consulta medicul. Aplicarea unei perne nu foarte calde pe ureche ar putea fi de ajutor. Dupa ce pune diagnosticul, medicul iti va curata conductul auditiv cu un dispozitiv cu aspiratie sau cu o sonda cu varf de bumbac. Aceasta manevra ajuta la atenuarea durerii. Deseori, medicii prescriu picaturi pentru urechi care contin corticosteroizi pentru a scadea inflamatia si a ameliora simptomele, precum si un antibiotic pentru a controla infectia. Daca aveti dureri mari, medicul va poate prescrie un analgezic. Ai grija sa nu intre apa in ureche pe perioada tratamentului, de obicei 7-10 zile. Daca infectia nu se amelioreaza dupa 3-4 zile, medicul iti poate prescrie un antibiotic oral.


Prevenirea infectiilor urechii externe

Usuca-ti cu grija urechile cu un uscator de par sau cu un prosop dupa ce faci baie sau inoti deoarece umezeala in conductul auditiv extern il poate expune la infectii. Evita curatarea excesiva a conductului auditiv. Şterge doar ce se gaseste la deschiderea din exterior. Acopera conductele auditive cu vata sau cu ceva asemanator atunci cand aplici vopsea sau spray de par.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII