Sindromul de intestin iritabil poate afecta si copiii

Voturi: 152 |   Voteaza

Dureri abdominale, uneori sub forma de crampe, si distensie (balonare) in aceeasi zona, care dureaza de peste trei luni. O problema care nu trebuie tratata  cu superficialitate, mai ales ca poate fi o afectiune denumita "Sindromul de intestin iritabil" (SII)

Dureri abdominale, uneori sub forma de crampe, si distensie (balonare) in aceeasi zona, care dureaza de peste trei luni. O problema care nu trebuie tratata  cu superficialitate, mai ales ca poate fi o afectiune denumita "Sindromul de intestin iritabil" (SII), afectiune care conduce la perturbarea cronica a  functiei intestinale. Acest termen a aparut in literatura de specialitate a anilor a€™30 si initial a fost regasit in diagnosticele medicilor si sub  denumirea de dischinezie intestinala sau colon iritabil. "Studiile ultimilor ani au evidentiat existenta unor infectii repetate la nivelul tubului digestiv,  cu repercusiuni asupra functiilor normale. Aceste infectii reprezinta substratul organic al acestor tulburari. Mai mult decat atat, exista o predispozitie a  acestor tulburari la copiii care prezinta frecvent episoade diareice", arata prof. dr Constantin Chira, seful sectiei de Gastroenterologie, de la  Spitalul de urgenta MIRA "Dimitrie Gerota".


Tulburare

Sindromul de intestin iritabil este o tulburare functionala, frecventa si comuna. Pacientii care sufera de SII se plang deseori de crampe abdominale, de  constipatie sau diaree. Alte persoane acuza o senzatie de plin, distensie abdominala si disconfort, flatulenta excesiva, zgomote insuportabile in abdomen si  au impresia ca sunt incomodate chiar si de propriile haine. Unii pacienti nu acuza simptome in legatura cu aceasta tulburare functionala, ci se plang de o  continua somnolenta, de dureri de cap, adevarate migrene, de mictiuni frecvente ori de senzatia de gust neplacut.


Exces de alimente

Ce se intampla de fapt? Motilitatea intestinala nu este reglata doar prin sistemul nervos central si prin cel hormonal, ci si prin intermediul sistemului  nervos autonom, generator de impulsuri. De cateva ori pe zi, cand tractul gastrointestinal nu este implicat in digestie, o unda puternica de contractie  goleste intestinul de resturile nedigerate si le evacueaza catre intestinul gros. Numai ca persoanele care sufera de SII au contractii puternice chiar si la  stimuli de intensitate medie. Foarte multe persoane care sufera de aceasta afectiune spun ca simptomele se inrautatesc pe fondul stresului sau consumului de  alimente grase, abuz de cafea, de alcool, consum redus de fibre alimentare sau alimentatie excesiva.


PERICOL. "Sindromul intestinului iritabil poate fi o capcana periculoasa la varste de peste 60 de ani, pentru ca, in spatele indiciilor unei stari anormale,  se pot ascunde boli grave, cum ar fi cancerul de colon. Acest sindrom reprezinta o afectiune de excludere a altor boli gastrointestinale. Medicul este cel  care stabileste diagnosticul si tratamentul", arata prof. dr Chira.


STRES. Tratamentul trebuie individualizat in functie de suferintele proprii fiecarui bolnav. "Este gresita ideea de a-ti prescrie singur tratamentul. In  cazul unui diagnostic cert, se impune combaterea conditiilor stresante, a abuzurilor alimentare, in functie de forma afectiunii (prezenta constipatiei sau a  diareei). Tratamentul este recomandat de catre medic", a precizat specialistul nostru.

CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII