Sevrajul nicotinic, totalitatea simptomelor aparute la oprirea nicotinei

Voturi: 148 |   Voteaza

Este usor de observat ca in fata tutunului nu suntem cu totii egali. Anumite persoane nu se apuca niciodata de fumat, altele incep tarziu, iar altele nu se  mai pot opri. Un alt fapt interesant este acela conform caruia, femeile, desi incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, dezvolta un grad de dependenta mai  mare si renunta cu mai mare dificultate la acest obicei. Este deci important sa stim ca, dincolo de vointa sau motivatia fiecaruia, mai exista si un motiv  biologic care influenteaza usurinta de a trece peste efectele pe termen scurt ale renuntarii la fumat.( Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de  consiliere pentru renuntarea la fumat ).

Pentru a explica aceasta reactie diferita la acelasi produs, cercetatorii au recurs si la genetica. Se cunosc trei mari clase de factori genetici care pot  determina gradul de vulnerabilitate:

- genele implicate in metabolizarea substantelor din tutun. Exista persoane purtatoare ale unor versiuni alterate ale genei ce codeaza citocromul P450, o  mica proteina ce participa la degradarea nicotinei. Astfel, nicotina, fiind degradata mai lent, persista mai mult timp in organism, iar persoanele respective  fumeaza mai putin si renunta mult mai usor.

- genele ce codeaza receptorii nicotinici. Alterarea lor pare sa provoace o dependenta moderata sau un tabagism tardiv.

- o multitudine de gene care joaca un rol in functie de raspunsul la factorii de mediu (stres, gust, mirosuri etc.) si care se pot transforma in factori  genetici ai dependentei tabagice.


DAR CE ESTE, DE FAPT, SEVRAJUL NICOTINIC?

Sevrajul nicotinic, recunoscut ca boala de DSM-IV, este definit ca totalitatea simptomelor care apar la oprirea aportului de nicotina dupa o utilizare  indelungata. Cauza este simpla: fiind un drog in adevaratul sens al cuvantului, tutunul perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica,  cat si psihica.

In general, fumatorii au tendinta de a exagera dezavantajele renuntarii la fumat (efectele sevrajului) si de a minimaliza beneficiile (imbunatatirea starii  de sanatate, a performantelor fizice, a aspectului exterior, a finantelor personale). Dar aceasta nu inseamna ca au dreptate.

Manifestarile sevrajului sunt multiple si difera in functie de persoana - exista fumatori care nu au avut nici unul din simptomele sevrajului nicotinic, dupa  cum exista si persoane care "incearca' forme severe. Din fericire, ele sunt trecatoare - au un punct culminant la aproximativ 48-72 de ore, pentru ca apoi sa  scada treptat in trei sau patru saptamani.

Astfel, dupa ce am renuntat la fumat, putem experimenta diverse senzatii:

a) cu coloratura psihica:

- Nevoia acuta de a fuma ("imi cere organismul', "as da orice pentru o tigara!'). Este cel mai frecvent si mai tipic simptom de sevraj nicotinic. Se  datoreaza scaderii concentratiei de nicotina din sange. Se manifesta prin episoade de scurta durata (1-3 minute), aparent fara o motivatie deosebita, ce pot  surveni chiar la cateva luni dupa renuntarea la fumat. Intensitatea depinde de gradul de dependenta nicotinica, dar si de factori de ordin psihic precum  toleranta la stres si durere, motivatie, contextul social, dependenta de gest etc. Senzatia de necesitate provocata de nevoia de drog scade in intensitate si  practic dispare dupa 2-3 saptamani.

- Ameliorare/rezolvare: plan de actiune, rabdare, intelegerea cauzei, medicatie specifica (bupropion).

- Nervozitate, iritabilitate, anxietate ("n-am astampar'). Substantele inhalate prin fumul de tutun afecteaza intregul sistem nervos central, iar  nervozitatea provocata de lipsa acestor substante poate dura cateva zile. In plus, absenta ritualului, ticului, obiceiurilor induce o stare de nervozitate,  anxietate, "stare de rau', care pot dura chiar luni, in functie de capacitatea de adaptare a persoanei.

- Ameliorare/rezolvare: planul de actiune, tehnicile de relaxare, precum respiratia profunda sau un program de exercitii pot diminua aceste efecte. In cazuri  extreme, se poate administra un calmant usor - dar doar cu acordul medicului.

- Frustrare sau furie, depresie. De multe ori apar la cei care nu s-au pregatit suficient inainte de a face marele pas ori care nu au un motiv personal  suficient de puternic. In plus, absenta drogului poate determina per se astfel de simptome. Durata depinde de perioada de acomodare si acceptare a fostului  fumator la noile conditii.

- Ameliorare/rezolvare: rememorarea motivului pentru care a renuntat la tigari, gandurile pozitive, observarea castigurilor rezolva pe timp lung aceste  probleme. Pe termen scurt, medicatia specifica prescrisa de medic poate fi de folos.

b) de natura biologica:

- Ameteli ocazionale, dureri de cap ("am capul greu'). Multe persoane mentioneaza aceste efecte, iar cauza rezida in faptul ca, in urma renuntarii la fumat,  con- centratia oxigenului din sange creste ca urmare a disparitiei monoxidului de carbon din sange. In plus, ca urmare a absentei nicotinei (substanta  puternic vasoconstrictoare), se produce o crestere a fluxului de sange catre creier, ceea ce poate provoca uneori migrene. Ametelile pot aparea o data sau de  doua ori pe zi, in prima saptamana si dureaza in mod normal o secunda sau doua.

- Ameliorare/rezolvare: plan de actiune, simptomatice daca sunt prea intense.

- Senzatie de foame. Acest simptom apare la multi dintre fostii fumatori ce remarca faptul ca au tendinta de a manca mai mult decat inainte. Explicatiile  sunt multiple: revenirea la normal a centrului foamei si satietatii, revenirea la normal a metabolismului, inlocuirea gestului de a fuma cu cel de a manca.  In plus, absorbtia hranei imbunatatindu-se, o data cu renuntarea la fumat, poate aparea cresterea in greutate.

- Ameliorare/rezolvare: vezi articolul urmator.

- Constipatie. In lipsa nicotinei, dar si, uneori, a disturbarii ritualului matinal, mobilitatea intestinala poate scadea pentru o scurta perioada atunci  cand se reduce consumul de tutun. Acest simptom dureaza rareori mai mult de o saptamana.

- Ameliorare/rezolvare: realizarea unui alt ritual, remedii naturale, medicamente (daca absenta scaunului se prelungeste prea mult).

- Tremor. Se poate observa faptul ca mainile si degetele capata un tremur usor, care e probabil sa se mentina pe durata mai multor saptamani.

- Ameliorare/rezolvare: plan pentru a mentine mainile ocupate.

- Transpiratie. Aceasta este o alta reactie similara tremurului, care va disparea dupa o perioada. Baile calde frecvente pot ajuta la disparitia acestor doua  efecte. n Bradicardia si scaderea tensiunii arteriale. Apar din cauza lipsei nicotinei (care produce tahicardie si cresterea tensiunii arteriale) si pot  explica o parte din celelalte simptome. Valorile sunt cele normale pentru persoana respectiva.

- Tuse. Pe masura ce cilii cailor aeriene isi revin si incep sa se refaca, ei incep sa curete arborele bronsic si sa inlature flegma, cauzand astfel o  accentuare a tusei, care va dura cateva saptamani. In plus, printre aditivii adaugati in tigari, se regasesc si unii care produc o usoara bronhodilatatie,  mascand o eventuala boala subiacenta. In aceste cazuri, renuntarea la tigari "demasca' o boala - bronsita cronica - ce necesita prezentarea de urgenta la  medicul specialist.

- Ameliorare/rezolvare: este necesara prezentarea la medic pentru a diferentia o boala de revenirea la normal a cailor aeriene.

- Tulburari ale somnului. Unii fumatori se plang de faptul ca le este foarte greu sa adoarma. Realitatea este ca in urma renuntarii la fumat creste  cantitatea de energie acumulata in organism, de aceea faptul ca ne trezim la 5 dimineata nu este neaparat un semn de insomnie, ci doar un semn ca suntem  suficient de odihniti.

- Ameliorare/rezolvare: activitate fizica pentru consumul energiei, precum si masuri de igiena a somnului.

Dependenta de nicotina este motivul principal pentru care unor fumatori le este foarte greu sa renunte. Dependenta nu este insa numai dependenta fizica de  nicotina, ci si cea psihica si sociala, fumatul fiind considerat o metoda de a face fata stresului, plictiselii, anxietatii sau furiei, ori o metoda de  integrare in societate, de acceptare in grupul de prieteni, chiar o norma sociala in tarile balcanice. Gestul de a aprinde tigara si de a o duce la buze  devine rapid un automatism, ceea ce ingreuneaza si mai mult situatia celor care vor sa renunte la acest obicei.

Astfel, in plus fata de sevrajul nicotinic, fumatorii se mai pot confrunta si cu sevrajul gestual (senzatia ca nu au ce face cu mainile, ca le lipseste ceva)  si sevrajul social (senzatia ca nu mai exista ocazia de a interactiona cu alte persoane "care au iesit la o tigara' etc.). Uneori, aceste suferinte sunt mai  mari decat cele fizice, iar in lipsa unui mecanism compensator, incercarea de a renunta se poate transforma intr-un esec. De aceea, pregatirea - planul de  actiune - este esentiala pentru succesul pe termen lung.

Unii fumatori experimenteaza o senzatie de pierdere si suferinta atunci cand renunta la fumat si multi dintre ei vor marturisi senzatia ca au pierdut cel mai  bun prieten sau chiar o parte a identitatii lor. Aceste senzatii sunt normale daca ne gandim ca suferinta apare atunci cand trebuie sa renuntam la ceva din  viata noastra. Reactia de suferinta urmeaza de obicei un anumit model: negare, furie, depresie, nu neaparat in aceasta ordine. Si, ca si in cazul altor  renuntari, gandul la lucrurile bune pe care le va obtine este cel mai important sprijin pentru fostul fumator chinuit de sevraj; iar sevrajul este doar  pretul platit pentru a redeveni liber. Si nu trebuie sa uitam ca, daca dupa ani buni mai simtim nevoia de a fuma o tigara, acesta nu este un simptom de  sevraj, ci doar o usoara nostalgie.
SURSA 02Dependenta de nicotina este o dependenta fizica. Simptomele de sevraj sunt intense, iar majoritatea fumatorilor nu reusesc sa renunte la acest viciu de la prima incercare datorita acestor simptome.

Simptomele de sevraj cele mai severe survin in prima saptamana, desi sentimentul de lipsa persista timp de cateva luni sau chiar ani. Stresul, activitatile sociale si plictiseala activeaza dorinta de a fuma.

Iata simptomele de sevraj clasice:

 - cefalee (dureri de cap)

 - anxietate si iritabilitate

 - deficit de atentie

 - dificultati de concentrare

 - tulburari ale somnului

 - cresterea apetitului - foame

 - scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale

 - sentiment de lipsa (de nicotina)

Alte efecte secundare precum tusea si oboseala arata ca organismul este pe cale sa se restabileasca si ca toxinele asociate cu tabagismul sunt eliminate.

Metabolismul este mai lent in primele zile de sevraj, iar apetitul creste, astfel incat luarea in greutate este previzibila (in medie de 2 -3 kg).

Sevrajul nicotinic este deosebit de dificil pentru cel putin doua grupuri de persoane:

- Femeile

Studiile arata ca forma de dependenta nicotinica variaza usor in functie de sex. Astfel, femeile sunt mai putin disponibile decat barbatii sa renunte la deprinderea de a fuma si prezinta un grad mai ridicat de esec atunci cand incearca acest lucru. In cazul femeilor, aspectul psihocomportamental al dependentei este mai puternic decat cel fiziologic.

In plus, efectele secundare ale sevrajului (luarea in greutate, de exemplu) sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati, facand acest proces mai dificil.

- Persoanele depresive

Depresivii sufera deja de un dezechilbru neurologic, astfel incat renuntarea la fumat in cazul lor trebuie atent studiata cu un medic.

CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII