Remedii naturiste pentru tratarea abceselor dentare

Voturi: 161 |   Voteaza

Tratamentul trebuie individualizat de catre medicul stomatolog in functie de evolutia procesului septic. In faza incipienta sau dupa interventia medicului , se recomanda folosirea urmatoarelor plante:

- Flori de musetel (Flores Chamomillae): infuzie din 3 linguri de flori la o cana de apa (se tine in gura, usor incalzita).

- Flori de coada soricelului (Flores Millefolii): infuzie dintr- o lingura de flori la o cana de apa (se tine in gura, usor incalzita ). Se vor folosi numai florile care contin proazulene, adica substante active asemanatoare cu cele ale florilor de musetel.

- Frunze de salvie (Folium Salviae), la care efectul antiseptic se imbina cu cel astringent, cicatrizant: gargara cu infuzie din 2 lingurite de frunze la 100 ml de apa.

- Sulfina (Herba Meliloti): gargara cu infuzie din 2 lingurite de planta la 100 ml de apa.

- Radacina de cerentel (Radix Gei) care are o actiune astringenta puternica, datorita continutului bogat de tanin. Pentru spalaturi locale se va face decoct din 2 lingurite de radacini la o cana de apa. Se pot pune si tampoane cu vata sau tifon imbibate in acest decoct direct pe zona afectata.

- Flori si frunze de nalba de cultura si nalba mare (Flores et Folium Malvae, Flores et Folium Althaeae), ce contin mucilagii care le confera o actiune emolienta recunoscuta: se va face gargara cu decoct din 4-5 linguri de radacini maruntite la o cana de apa.

- Sunatoare (Herba hyperici) - are efect calmant in durerile dentare: gargara cu infuzie din 2 linguri de planta la 200 ml de apa.




SURSA 02




Abcesul dentar este o punga de puroi bine delimitata care apare in urma unei inflamatii. Mucoasa se bombeaza in dreptul dintelui si provoaca dureri mari in special la apasare. Este indicat sa se apeleze la tratamentul de specialitate oferit de medicul stomatolog. În lipsa acestuia se pot face unul dintre tratamentele de mai jos. Atragem atentia insa asupra faptului ca este absolut necesar tratamentul instituit de medicul de specialitate deoarece au fost foarte multe cazuri in care datorita ne priceperii s-a ajuns la afectiuni foarte grave de la un simplu abces dentar.

Se mai pot folosi urmatoarele plante medicinale: afin, aloe, banuti, brad, brusture, busuioc, ceapa, cerentel, cimbrisor, coada soricelului, galbenele, in, limba mielului, lumanarica, musetel, patlagina, plop negru, podbal, soc, sulfina, tataneasa, turita mare, urzica moarta alba, usturoita, usturoi.

Cu aceste plante se vor face ceaiuri cu care se poate face gargara sau se tine local.

-Afin (Vaccinum myrtylis) 2 lingurite de frunze se pun maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi si obligatoriu dupa fiecare masa. Se poate pune si o bucata de vata imbibata in acest ceai local. Pana se colecteaza puroiul se pune calda apoi dupa ce s-a spart se poate pune si rece. Are actiune antibiotica.

-Aloe (Aloe vera) suc de planta proaspata se pune local cu ajutorul unui tampon de vata. Are actiune antibiotica si se foloseste mai mult pentru cazurile cand s-a spart colectia purulenta pentru a se curata.

-Banuti (Belis perenis) 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Este indicat pentru efectul antibiotic puternic pe care-l are.

-Brad (Abies alba) 2 lingurite de muguri se pun la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoara. Se face cu acest ceai gargara de mai multe ori pe zi. Se face calda si ajuta la colectarea puroiului fiind si acesta unul dintre ceaiurile cu efect antibiotic. -Rasina de brad. Se aplica local o bucata de rasina pentru efectul antibiotic.

-Brusture (Arctium lappa) se foloseste radacina maruntita. Se pun 2 lingurite la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara si se poate face gargara cu acest ceai cald pentru efectul de calmare si emolient pe care-l are. Este indicat mai ales in faza de colectare.

-Busuioc (Ocinum basilicum) 1 lingurita de flori maruntite sau planta se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se clateste din ora in ora. Are un efect antibiotic puternic. Se foloseste cald pentru colectarea puroiului si rece pentru calmarea durerii.

-Cerentel (Geum urbanum) 2 lingurite de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe apoi pentru 5 minute. Se strecoara. Se face gargara. Este foarte utila mai ales dupa ce s-a spart pentru efectul de oprire a sangerarii si pentru cicatrizare.

-Coada soricelului (Achillea milefolium) flori- 1 lingurita de flori maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se clateste din ora in ora.

-Ceapa (Allium cepa) se foloseste bulbul maruntit. 2 lingurite de bulb taiat marunt se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si cu acest ceai se face gargara. Este foarte bun in faza de colectare a puroiului. Suc de ceapa se poate tine local pentru efectul de calmare a durerii si pentru efectul antibiotic. Se poate folosi si la copii.

-Cimbru (Tymus vulgaris) 1 lingurita de flori maruntite sau planta se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se clateste din ora in ora. Are un efect antibiotic puternic. Se foloseste cald pentru colectarea puroiului si rece pentru calmarea durerii.

-Galbenele (Calendulla officinalis) 1 lingurita de flori maruntite sau planta se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se clateste din ora in ora. Are un efect antibiotic puternic. Se foloseste cald pentru colectarea puroiului si rece pentru calmarea durerii. Este si emolient.

-Musetel (Matricaria chamomilla)- 3 linguri de flori se pun la 250 ml apa clocotita. Se lasa sa se raceasca la temperatura corpului, apoi se strecoara. Se clateste apoi din ora in ora cu acest lichid. Este un ceai cu puternica actiune antibiotica.

-Plop negru (Populus nigra) se folosesc mugurii zdrobiti. Se pun 2 lingurite de muguri zdrobiti la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se face gargara cu ceaiul cald care se va tine local eventual si cu un tampon de vata. Este un bun antibiotic.

-Sulfina (Melilotus albus)- 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se lasa pana ajunge la temperatura corpului acoperita, apoi se strecoara si se clateste din ora in ora. Este utila chiar si in cazurile mai avansate, putand produce vindecarea.

-Tinctura de propolis- se umezeste un tampon de vata cu tinctura de propolis si se aplica pe locul afectat. Are actiune antibiotica puternica, anestezianta si cicatrizanta. Se pune de mai multe ori pe zi.

-Propolis brut. Se aplica local si se tine aplicat pentru 2-3 ore apoi se aplica alta bucata. Propolisul este cel mai indicat antibiotic care se poate folosi local.

Se va consuma tinctura de propolis cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Acesta se va pune pe un miez de paine care se mesteca foarte bine in gura, sa ajunga si la locul abcesului si apoi se inghite. Se face dupa fiecare masa. Acesta inlocuieste antibioticele care trebuie luate in aceste cazuri si in plus are un efecte anesteziant foarte puternic.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII