Pielea contine aproximativ 20% din apa care se gaseste in organism. În conditii termice normale, intr-un climat normal cu o umiditate atmosferica potrivita, din piele se evapora intre 300 si 400 ml de apa in 24 h. Daca epiderma elibereaza mai multa apa decat absoarbe in straturile interioare ale pilelii, pielea se deshidrateaza. Nivelul scazut de umiditate al pielii provoaca serioase probleme in fiziologia pielii, structura pielii se degenereaza, mai ales structura colagenului se modifica dar si elastinul pielii are mult de suferit. Ca efect, apar cutele si ridurile. De asemenea apar modificari la nivelul pielii, se incetineste sau se opreste procesul de regenerare. Astfel, pielea imbatraneste mai repede.
Deshidraterea poate afecta orice tip de piele, chiar si pe cea grasa sau acneica. Întotdeauna pielea uscata este, in acelasi timp, si deshidratata.
Deshidratarea pielii este influentata de numerosi factori. Printre cei mai des intalniti se numara conditiile climaterice (mediu uscat, vant puternic, inghet, aerul conditionat) sau hidratarea necorespunzatoare.
Uscarea pielii mai poate aparea si ca efect a cumularii mai multor factori enumerati mai sus. Dar poate fi si simptom al unor boli precum inflamatii atopice ale pielii, formarea scuamelor, eczeme, diabetul, etc, sau este efectul secundar al administrarii anumitor medicamente. La majoritatea persoanelor, acest proces apare spre batranete, ca urmare a reducerii activitati hormonale.
Pielea uscata are prea putine lipide - elementul principal responsabil de aderarea celulelor epidermei. Stratul de lipide este foarte subtire, se degradeaza foarte usor si nu poate proteja pielea suficient. Acest lucru va provoca, intre altele , un proces excesiv de eliminare al apei din piele. În plus , in epiderma se retine prea putina apa.
Astfel pielea devine sensibila, uscata, subtire, isi pierde elasticitatea. Este afectata de folosirea detergentilor si a cosmeticelor. Pielea arde, se inroseste, apare pruritul si senzatia de mancarime, da senzatia ca "tine".
Cum recunoastem pielea uscata?
Pielea uscata este subtire, in general destul de transparenta sau usor rosie, din cauza faptului ca se pot intrevedea vasele mici capilare. De regula este mata, iar porii sunt inchisi , aproape invizibili. În unele locuri, mai ales la palme si subtioara este aspra la atingere. Îi lipseste elasticitatea si este aspra. Pe fata poate fi intinsa, tensionata, astfel ca folosirea, de exemplu, a sapunului la curatatul fetei, creeaza de pielea care "tine". Cu timpul, in zonele cele mai delicate, de exemplu pe obraji, se formeaza o retea de vase capilare proeminente. De regula, ele provoaca riduri mici care in scurt timp se transforma intr-o retea de linii dar mai rar se formeaza riduri adanci cum se intampla in cazul pielii grase.
Caracteristica va fi reactia de sensibilitate la folosirea detergentilor si a unor conditii atmosferice si chiar la apa
Datorita unei hidratari corecte, problema pielii uscate poate fi remediata, pielea se poate hidrata pentru a deveni normala. Trebuie folosite produse cu actiune intensiva, care nu numai improspateaza pielea la suprafata, dar mai ales elimina efectele de uscare si deshidratare a pielii si mai ales reconstruiesc stratul de hidrolipide, transporta lipide intre celulele pielii si apa in straturile pielii.
Ce irita pielea uscata?
- Spalarea cu apa fierbinte
- Folosirea sapunului clasic (distruge stratul protector de lipide)
- Cosmetice cu o actiune foarte puternica (cu alcool, acizi de fructe, masti peeling)
- Bronzarea la soare sau la solar.
Îngrijirea specifica a pielii
Prima conditie pentru pastrarea pielii sanatoase este hidratarea. Actiunea de hidratare se refera la pastrarea apei in piele in stratul cel mai de suprafata, in epiderma in stratul cornos.Apa din epiderma provine din derma unde se gaseste in proportie de 70% din cantitatea totala, se gaseste sub forma de diversi compusi reversibili dintre care cel mai cunoscut este acidul hialuronic.
Totusi o hidratare corecta inseamna nu numai primirea cantitatii necesare de apa din derma, dar si limitarea pierderii ei prin epiderma.
Se refera deci la modul de pastrare a apei in epiderma, la capacitatea de pastrare a apei in epiderma care depinde de caracteristicile unice ale stratului carnos si aderenta elementelor sale. Un rol foarte important in acest proces le revine lipidelor care se gasesc atit in celulele epidermei cat si in zonele dintre celule. Perturbarea proportiei necesare de lipide sau dimpotriva lipsa, reprezinta cauze principale ale uscarii pielii.
Daca pielea normala sau grasa devine uscata pe alocuri sau pe intreaga suprafata, ca rezultat al bronzarii in solar sau ca urmare a tratamentului indelungat impotriva acneei, de exemplu, isi va reveni prin hidratare intensiva.
În afara de apa, epiderma uscata mai are nevoie si de alti factori: lipide, vitamine, substante care sa faca pielea moale si delicata.
De baza in ingrijirea pielii este curatarea machiajului, a prafului sau a celulelor moarte. Pentru curatarea fetei, nu este indicat sa se foloseasca apa de la robinet sau sapunul. Trebuie sa fie folosite produse de curatire care nu contin sapun. Sapunul indeparteaza atat mizeria, cat si stratul hidrolipidic. Cele mai bune sunt produsele care in acelasi timp curata, dar lasa pe piele un strat protector. Cele mai sigure produse de curatire a pielii uscate sunt laptele demachiant si lotiunea tonica fara alcool. Aceste produse elimina delicat machiajul, curata fata si gatul, in acelasi timp hidrateaza pielea si impiedica pierderea transepidermala de apa.
Produsele cosmetice moderne folosite la ingrijirea pielii sunt bogate in uleiuri hidratante, hranitoare si au ingrediente care catifeleaza pielea. Se absorb usor in piele, nu lasa urme grase pe piele. La baza acestor produse, stau uleiurile si grasimile, care ajuta colagenul si elastina, redand pielii elasticitatea si flexibilitatea.
Crema hidratanta trebuie folosita de doua sau trei ori pe zi. Daca se absoarbe imediat, inseamna ca pielea are foarte mare nevoie de ea. Astfel ca, dupa 15-20 de minute, trebuie folosita din nou.
Perioada toamna-iarna nu este deloc favorabila pielii: in aceasta perioada pielea se usuca, deshidrateaza si este sensibila. Este important ca in aceasta perioada sa se folosesca produse cosmetice bogate in ingrediente hranitoare (creme grase sau semigrase). În timpul zilei, trebuie sa fie folosite creme cu filtru impotriva radiatiilor ultraviolete. Radiatiile UV afecteaza epiderma pe intreaga perioada a anului.
Hidratarea are efecte bune si rapide daca se folosc si cremele de noapte. În timpul somnului, are loc un proces de regenerare a epidermei, care se desfasoara de citeva ori mai repede daca pielea este bine vascularizata, iar crema absorbita.
Un alt ajutor in hidratarea pielii il reprezinta mastile. Acestea contin mai multe componente hranitoare si de catifelare decit contin cremele si emulsiile, de aceea imbunatatirea aspectului pielii se vede imediat dupa indepartarea mastii. Trebuie sa renuntati insa la mastile astringente cum sunt cele din argila, sau cele de tipul peel-off, care, prin indepartare, pot deteriora pielea. În cazul pielii uscate cele mai potrivite sunt cosmeticele de consistenta cremelor puternic hidratante, hranitoare si delicate.