Oligospermia este una dintre cauzele infertilitatii masculine. Desi este suficient un singur spermatozoid pentru a fecunda un ovul, sansele ca acesta sa ajunga la ovul sunt foarte mici. Pentru acest motiv, oligospermia scade sansele de formare a unui embrion.
Cu cat sunt mai putini spermatozoizii, cu atat barbatul va avea mai multe probleme in incercarea de a deveni parinte. Tratamentele pentru fertilitatea masculina legate de numarul mic de spermatozoizi pot ajuta. Urologii pot evalua barbatii cu probleme de fertilitate si pot recomanda un tratament adecvat.
In plus fata de evaluarea si tratarea problemelor de fertilitate cum ar fi numarul mic de spermatozoizi, medicul poate sugera si un tratament pentru cresterea fertilitatii partenerei. Aceasta crestere a fertilitatii feminine poate compensa infertilitatea masculina. Daca alte tratamente nu sunt eficiente, inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro pot fi folosite pentru obtinerea unei sarcini atunci cand numarul scazut de spermatozoizi este o cauza a infertilitatii cuplului.
Simptome
Pentru majoritatea barbatilor, singurul semn al oligospermiei este inabilitatea de a concepe un copil (infertilitate). Un cuplu este considerat infertil daca nu este capabil sa conceapa un copil dupa un an de activitate sexuala regulata. Daca productia de sperma este afectata de o probleme hormonale, pacientul poate avea si alte semne cum ar fi scaderea cantitatii de pilozitate faciala si corporala sau probleme in functionarea sexuala.
Cauze
Desi in multe cazuri cauza exacta nu se cunoaste clar, motivele posibile pentru oligospermie pot fi:
1. Varicocelul
Acesta reprezinta o tumefiere a unei vene de la nivelul scotului care poate afecta productia de sperma. Aceasta cauza frecventa a infertilitatii masculine poate fi indepartata printr-o interventie chirurgicala minora.
2. Leziuni ale ductelor spermatice
Afectiunile mostenite, infectiile, interventiile chirurgicale sau traumatismele pot leza sistemul de ducte, foarte delicat, care transporta sperma de la nivelul testiculelor pana la penis.
3. Anticorpi anti-sperma
Barbatii care au anticorpi anti-sperma au un raspuns al sistemului imun care ataca propria sperma. Frecventa la barbatii care au facut o operatie de reparatie a unei vasectomii, aceasta afectiune poate fi determinata si de alte probleme cum ar fi un traumatism sau o infectie.
4. Probleme in producerea spermatozoizilor
Aceasta problema poate fi determinata de o conditie genetica (congenitala) cum ar fi sindromul Klinefelter sau o tulburare hormonala cum ar fi cea care apare in problemele glandei pituitare de la nivelul creierului. Daca pacinetul are o conditie mostenita, exista riscul de a avea o lipsa totala de spermatozoizi in sperma.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de aparitie al acestei afectiuni sunt:
1. Probleme genetice sau hormonale
Anumite conditii medicale afecteaza producerea sprmatozoizilor, cum ar fi sindromul Klinefelter sau probleme in producerea unor hormoni.
2. Abuzul de substante
Numarul de spermatozoizi poate fi redus de consumul de droguri ilegale cum ar fi cocaina sau marihuana.
3. Fumatul
Fumatul de tigarete afecteza productia de sprerma. Pe de alta parte, fumatul poate afecta si numarul de spermatozoizi.
4. Supraponderabilitatea
S-a dovedit ca persoanele obeze prezinta modificari hormonale care afecteaza productia de sperma.
5. Expunerea la toxine din mediu
Expunerea la radioterapie, anumite substante chimice, caldura si unele medicamente poate reduce temporar productia de spermatozoiozi.
6. Tratamentul anticancer
Radioterapia si chimioterapia pot afecta productia de sperma.
7. Anumite inerventii chirurgicale sau traumatisme
Interventiile chirurgicale sau traumatismemele care afecteaza testiculele sau glandele care produc hormoni pot afecta productia de sperma.
Consultul medical
Daca partenerii au prbleme in obtinerea unei sarcini dupa un an de activitate sexuala regulata se recomanda sa se adreseze medicului.
Teste si diagnostic
Cand cuplul consulta medicul pentru ca are probleme in obtinerea unei sarcini, medicul va incerca sa determine cauza. Producerea spermei este complexa si necesita functionarea corecta a testiculelor, dar si a hipotalamusului si a glandei pituitare (hipofiza) – glande de la nivelul creierului care secreta hormoni ce controleaza formarea spermei. Aparitia unor probleme la oricare dintre aceste sisteme poate afecta producerea spermei.
1. Examinarea initiala
Pacientul trebuie sa se astepte la intrebari detaliate despre istoricul medical si problemele sexuale. Medicul va realiza o examinare fizica atenta a organelor reproducatoare pentru a detecta semne ale unor probleme cum ar fi varicocelul – o vena varicoasa la nivelul testiculului.
2. Analiza spermei
Oligospermia este diagnosticata ca parte a testului de analiza a spermei. Numaratoarea spermatozoizilor este in general realizata prin examinarea spermei la microscop pentru avedea cati spermatozoizi apar pe milimetru patrat. In unele cazuri, poate fi folosit un computer pentru a determina numarul de spermatozoizi.
Daca pacientul nu are nici un spermatozoid vizibil in proba de sperma, medicul poate folosi un test mai sofisticat pentru a incerca sa izoleze orice spermatozoid prezent in sperma examinata.
Pentru colectarea probei de sperma, pacientul va trebui sa ejaculeze intr-un recipient. De asemeni este posibila colectarea spermei pentru examinare in timpul actului sexual prin folosirea unui prezervativ special.
Deoarece masuratorile pot varia larg de la proba la proba, pacientul va trebui sa ofere mai multe probe pentru ca medicul sa-si poate face o imagine corecta asupra numarului si mobilitatii spermatozoizilor.
Densitatea normala a spermatozoizilor variaza de al 20 la 100 milioane spermatozoizi pe mililitru de sperma.
In timp ce barbatii se pot reproduce si cu o cantitate mult mai mica de spermatozoizi, sansele ca partenera sa ramana insarcinata scad odata cu scaderea numarului acestora:
-mai putin de jumatate dintre barbatii care au intre 12,5 si 25 milioane spermatozoizi pe mililitru sunt capabili sa determine o sarcina;
-mai putin de un sfert dintre barbatii cu mai putin de 12,5 milioanepe mililitru sunt capabili sa determine o sarcina.
Exista mai multi factori implicati in reproducere, si unii barbati cu oligospermie au reusit sa devina tati. La fel, unii barbati cu cantitate normala de spermatozoizi nu sunt capabili sa aiba copii. Numarul de spermatozoizi din sperma este doar un factor. Chiar daca cantitatea este suficienta, sansele de a obtine o sarcina sunt mai mari daca cel putin jumatate dintre ei au o forma si o mobilitate normala.
Medicul poate comanda mai multe teste daca suspecteaza ca oligospermia este determinata de cauze ascunse. De asemeni si partenera va fi testata pentru probleme de fertilitate.
3. Ecografia
Daca medicul suspecteaza ca unul dintre tracturile reproducatoare este blocat, poate comanda o ecografie pentru a detecta un eventual varicocel sau un epididim blocat.
4. Biopsia testiculara
Aceasta procedura foloseste un ac fin pentru a preleva o proba mica de tesut pentru a cauta o eventuala anomalie si a determina daca spermatozoizii sunt prezenti. Medicul va anestezia zona de unde va fi recoltata proba (de obicei unul dintre testicule). Procedura nu este dureroasa, dar pacientul poate simti o oarecare durere in urmatoarele saptamani.
5. Teste de sange si teste genetice
Daca medicul suspecteaza ca oligospermia poate fi determinata de o problema hormonala, se poate face un test de sange pentru determinarea nivelului hormonal. In unele cazuri, problemele productiei de sperma sunt legate de anomalii genetice (cromozomiale). Testarea genetica poate fi realizata pentru a verifica integritatea cromozomului masculin (cromozomul Y)
Complicatii
Oligospermia poate determina infertilitate.
Tratament
Tratamentul oligospermiei depinde de cauze. Medicul va face diferite teste, dar uneori cauza exacta nu poate fi determinata. Chiar si atunci cand se intampla acest lucru, medicul poate recomanda un tratament care poate ajuta in obtinerea unei sarcini. Tratamentele pentru cresterea fertilitatii feminine poate ajuta la compensarea oligospermiei – si cresterea sanselor de obtinere a unei sarcini.
Tratamentul oligospermiei include:
1. Rezolvarea varicocelului
Varicocelul este o cauza frecventa a infertilitatii masculine. O vena dilatata la nivelul scotului, varicocelul poate determina oligospermie si spermatozoizi cu forma anormala. Tratamentul chirurgical pentru rezolvarea varicocelului poate imbunatatii cantitatea de spermatozoizi si cresterea sanselor de aparitie a unei sarcini.
2. Substitutia hormonala
Daca hipotalamusul sau glanada pituitara de la nivelul creierului nu produc un nivel optim de hormoni, medicul poate recomanda un tratament hormonal (injectii cu gonadotropina). In unele cazuri, poate fi necesar chiar si un an de tratament pentru a obtine fertilitatea normala.
3. Tratarea infectiilor
Daca hemoleucograma arata cu numar mare de globule albe pacientul poate avea o infectie a tractului reproducator care afecteaza productia de sperma. Tratamentul antibiotic poate vindeca infectia, dar este posibil ca fertilitatea sa nu fie obtinuta.
Tehnicile reproductive asistate
Aceste proceduri sunt un tratament eficient pentru barbatii cu oligospermie, deoarece necesita un numar mic de spermatozoizi:
1. Fertilizarea in vitro (FIV)
In timpul FIV, femeia primeste zilnic tratament hormonal injectabil timp de cinci pana la 12 zile pentru a stimula eliberarea ovulelor din ovare. Cand ovulele sunt mature, acestea sunt indepartate de la nivelul ovarelor si combinate cu sperma in laborator. Ovulele fertilizate vor fi apoi introduse in uterul femeii.
2. Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor
Folosita impreuna cu FIV, aceasta procedura este folosita pentru a injecta un singur spermatozoid de la partener in ovului femeii.
Preventie
Un numar de factori pot ajuta la mentinerea unui numar mare de spermatozoizi sanatosi – si cresterea sanselor de a concepe un copil.
Iata cateva decizii de viata care pot fi de folos:
1. Evitarea/renuntarea la fumat
Fumatul poate afecta spermatozoizii si interfera cu productia de sperma si afecta libidoul. Fumatul pasiv poate determina, de asemeni, oligospermie.
2. Evitarea consumului excesiv de alcool
Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi pentru barbati) s-a dovedit ca determina reducerea numarului de spermatozoizi si afecteaza libidoului.
3. Evitarea drogurilor ilegale
Acestea include steroizii anabolizanti, marihuana si cocaina si pot afecta productia de sperma si libidoul.
4. Mentinerea unei greutati corporale normale
Obezitatea poate determina scaderea productiei de spermatozoizi.
5. Evitarea vasectomiei
Daca exista si cea mai mica sansa ca barbatul sa doreasca sa devina tata in viitor, cel mai bine ar fi sa foloseasca alte metode de contraceptie. Desi uneori vasectomia poate fi reversibila, poate apare oligospermia.
6. Evitarea caldurii
Evitarea bailor fierbinti, a saunei, si a altor surse de caldura sustinuta, care pot produce o scadere temporara a numarului de spermatozoizi. Lenjeria intima prea stransa si statul de scaun pentru perioade lungi de timp sau folosirea unui laptop pot determina de asemeni o crestere a temperaturii la nivelul scrotului.
Stilul de viata si remedii la domiciliu
Ingrijirea poate ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi sanatosi in sperma.
1. Frecventa ejacularilor
Este important sa exista o regularitate a contactelor sexuale la momentul ovulatiei, atunci cand partenera poate ramane insarcinata. Dar ejacularea mai des de cateva ori de saptamana poate reduce numarul de spermatozoizi prezenti in sperma.
2. Evitarea caldurii
Temperatura crescuta a corpului determina scaderea productiei de sperma. E bine sa se evite baile fierbinti, saunele, si expunerea la vreme calda. Imbracamintea prea stamta sau lucrul un timp lung la lapop pot determina de asemeni cresterea temperaturii la nivelul testiculelor, ducand la scaderea numarului de spermatozoizi.
3. Alegeri de viata sanatoase
Mentinerea unei greutati corporale si evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool si droguri ilegale pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a oligospermiei.
copil. Incercati si voi pentru ca nu veti fi dezamagiti. Proxeed Plus este un supliment
alimentar care contribuie la sanatatea reproductiva a barbatilor care incearca sa conceapa
un copil. Va las id-ul meu pentru mai multe detalii: oana_eu2009