Masuri pentru curatarea si bandajarea ranilor

Voturi: 123 |   Voteaza

Fiecare dintre noi stie ce este o rana sau o plaga. Fiind copii ne-am ranit nu o data, iar de multe ori ne lasam cuprinsi de panica pentru ca nu stiam cum sa  procedam. Vara, pericolele de ranire sunt mai frecvente decat in alte perioade ale anului.

Ranile de la nivelul pielii tre­buie curatate cu atentie cat mai devreme posibil pentru a re­duce riscul de infectie si ci­ca­trizare, facilitandu-se  vin­de­ca­rea. Daca rana este larga, pro­f­unda, prea dureroasa pen­tru a fi curatata si prezinta pa­mant sau debridari (resturi de te­sut) sau corpi straini  care nu pot fi detasati, se recomanda pre­zentarea la medic, pentru a se stabili daca sunt necesare an­tibiotice sau sutura ranii (cop­ci). Ranile foarte  murdare nu se sutureaza pentru a se evi­ta infectiile.


Primele masuri

Înaintea curatarii ranii se in­cearca oprirea sangerarii. Se fo­losesc manusi chirurgicale, da­ca sunt disponibile, inaintea a­plicarii presiunii pe rana.  Da­ca nu dispunem de manusi, se folosesc cat mai multe straturi de carpe curate, pungi de plas­tic sau alte obiecte la di­s­po­zi­tie, pentru a acoperi rana;  se aplica presiune directa pe rana, ti­nandu-se ridicata zona afec­ta­ta; s­e foloseste mana goala pen­tru aplicarea presiunii doar ca o solutie finala; se  taie si se in­departeaza hainele din zona afec­tata. De aseamenea, se in­de­parteaza si bijuteriile din zona inconjuratoare pentru a nu afecta circulatia  sangelui in ca­zul producerii edemului; se tine zona ranita apasata con­s­tant timp de 15 minute. Se f­o­lo­­seste un ceas, intrucat aceste 15 minute pot  parea o ves­ni­cie. Daca sangele patrunde prin compresele aplicate sau hai­ne, se aplica inca un strat fa­ra a le indeparta pe cele di­na­in­te. Daca exista  un corp strain pe rana, se comprima in jurul aces­tuia si nu direct pe el.


Spalarea ranii

În conditiile neprezentarii ime­diate la medic, se clateste rana timp de 5-10 minute. Pen­tru ranile minore se spala bin­e mainile cu apa si sapun, da­ca  acestea sunt la dispozitie. Se indeparteaza partile mai ma­ri de corpi straini sau alte res­turi de la nivelul ranii cu aju­torul unei pensete curate. Nu se  introduce penseta pro­fund in rana. Rana se spala apoi, sub jet continuu de apa, cu cat mai multa cu atat mai bi­ne, pentru a indeparta corpii stra­ini,  resturi sau bacterii de la ni­velul ranii. Cel mai indicat es­te folosirea de apa calduta cu pu­tin sapun. Pentru ranile din ju­rul ochilor, atentie la sapun  sa nu intre in ochi! Se freaca ra­na, cu atentie, cu ajutorul u­nei carpe curate; este nevoie de o frecare moderata pentru ra­nile foarte murdare. O  fre­ca­re accentuata a ranii poate cau­za mai multe distrugeri ale te­su­tului si creste riscul de infec­tie. Acest lucru poate cauza cre­sterea sangerarii,  dar este ne­cesar pentru o curatare ba­za­la a ranii. Se poate folosi un pul­verizator pentru apa. Aces­ta poate indeparta o parte ma­re de pamant sau alti  corpi stra­ini de la nivelul ranii. Se evi­ta contactul cu ochii.

Se recomanda prezentarea la medic

Ranile de dimensiuni un pic mai mari se pot curata sub dus. Da­ca la nivelul ranii ramane pamant sau diferite resturi, se re­peta procesul de curatare.  Pen­tru ranile largi, adanci sau mur­dare se recomanda pre­zen­tarea la medic pentru a se sta­bilii daca sunt necesare antibiotice sau sutura ranii. Tehnica  bandajarii ranii pre­su­pu­ne urmatoarele etape: se cu­rata rana cat mai bazal ina­inte de bandajare. Uzul un­gu­en­te­lor pe baza de antibiotic nu a  de­monstrat vindecarea ra­nii. Daca se folosesc unguente ca polymyxin B sulfat sau ba­ci­tracin, acestea se aplica in strat subtire. Unguentul protejeaza  rana de lipirea pansamentului pe aceasta. Se recomanda ci­ti­rea prospectului pentru exis­ten­ta ­sensibilitatii pielii la un­guent.  Daca apare eritem  (r­o­sea­la pielii) sau prurit (man­ca­ri­me) sub bandaj, unguentul nu se mai foloseste. Se aplica un pansament curat cand rana de­vine uda sau unsuroasa,  pen­tru a preveni infectia. Daca ban­dajul este prins de o crusta, acesta se indeparteaza sub apa calduta, pentru inmuierea sa si indepartarea cu usurinta.  Se poate folosi un bandaj nea­de­ziv la rana, daca este posibil.


Cand este nevoie de sutura

La nevoie, se poate folosi o banda adeziva, numita bandaj in fluture, pentru mentinerea marginilor ranii in contact. A­ces­ta se pozitioneaza totdeauna pe  lungimea ranii si nu pe la­ti­mea acesteia, pentru a mentine marginile apropiate. Se poate in­departa bandajul in cazul in care rana este mentinuta curata si  nu se poate irita. Pentru a se determina daca este nevoie sau nu de sutura, se face un test rapid. Dupa spalarea ranii cu a­ten­tie si oprirea sangerarii, se  apropie marginile plagii (ranii). Da­ca acestea se apropie si arata bine, se ia in considerare su­tura. Daca s-a luat aceasta decizie, se evita aplicarea de  an­ti­sep­tice sau unguente cu antibiotic, pana dupa prezentarea la me­dic. Ranile cu un risc ridicat de infectie, cum ar fi taieturile mur­dare sau cele din  accidente prin strivire, se sutureaza in pri­mele sase ore de la accident. Uneori, o plaga cu un risc cres­cut de infectie nu se coase in primele 24 de ore  sau nu se coa­se deloc, pentru a se permite un tratament antibiotic ce pre­vine infectia.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII