Fiecare dintre noi stie ce este o rana sau o plaga. Fiind copii ne-am ranit nu o data, iar de multe ori ne lasam cuprinsi de panica pentru ca nu stiam cum sa procedam. Vara, pericolele de ranire sunt mai frecvente decat in alte perioade ale anului.
Ranile de la nivelul pielii trebuie curatate cu atentie cat mai devreme posibil pentru a reduce riscul de infectie si cicatrizare, facilitandu-se vindecarea. Daca rana este larga, profunda, prea dureroasa pentru a fi curatata si prezinta pamant sau debridari (resturi de tesut) sau corpi straini care nu pot fi detasati, se recomanda prezentarea la medic, pentru a se stabili daca sunt necesare antibiotice sau sutura ranii (copci). Ranile foarte murdare nu se sutureaza pentru a se evita infectiile.
Primele masuri
Înaintea curatarii ranii se incearca oprirea sangerarii. Se folosesc manusi chirurgicale, daca sunt disponibile, inaintea aplicarii presiunii pe rana. Daca nu dispunem de manusi, se folosesc cat mai multe straturi de carpe curate, pungi de plastic sau alte obiecte la dispozitie, pentru a acoperi rana; se aplica presiune directa pe rana, tinandu-se ridicata zona afectata; se foloseste mana goala pentru aplicarea presiunii doar ca o solutie finala; se taie si se indeparteaza hainele din zona afectata. De aseamenea, se indeparteaza si bijuteriile din zona inconjuratoare pentru a nu afecta circulatia sangelui in cazul producerii edemului; se tine zona ranita apasata constant timp de 15 minute. Se foloseste un ceas, intrucat aceste 15 minute pot parea o vesnicie. Daca sangele patrunde prin compresele aplicate sau haine, se aplica inca un strat fara a le indeparta pe cele dinainte. Daca exista un corp strain pe rana, se comprima in jurul acestuia si nu direct pe el.
Spalarea ranii
În conditiile neprezentarii imediate la medic, se clateste rana timp de 5-10 minute. Pentru ranile minore se spala bine mainile cu apa si sapun, daca acestea sunt la dispozitie. Se indeparteaza partile mai mari de corpi straini sau alte resturi de la nivelul ranii cu ajutorul unei pensete curate. Nu se introduce penseta profund in rana. Rana se spala apoi, sub jet continuu de apa, cu cat mai multa cu atat mai bine, pentru a indeparta corpii straini, resturi sau bacterii de la nivelul ranii. Cel mai indicat este folosirea de apa calduta cu putin sapun. Pentru ranile din jurul ochilor, atentie la sapun sa nu intre in ochi! Se freaca rana, cu atentie, cu ajutorul unei carpe curate; este nevoie de o frecare moderata pentru ranile foarte murdare. O frecare accentuata a ranii poate cauza mai multe distrugeri ale tesutului si creste riscul de infectie. Acest lucru poate cauza cresterea sangerarii, dar este necesar pentru o curatare bazala a ranii. Se poate folosi un pulverizator pentru apa. Acesta poate indeparta o parte mare de pamant sau alti corpi straini de la nivelul ranii. Se evita contactul cu ochii.
Se recomanda prezentarea la medic
Ranile de dimensiuni un pic mai mari se pot curata sub dus. Daca la nivelul ranii ramane pamant sau diferite resturi, se repeta procesul de curatare. Pentru ranile largi, adanci sau murdare se recomanda prezentarea la medic pentru a se stabilii daca sunt necesare antibiotice sau sutura ranii. Tehnica bandajarii ranii presupune urmatoarele etape: se curata rana cat mai bazal inainte de bandajare. Uzul unguentelor pe baza de antibiotic nu a demonstrat vindecarea ranii. Daca se folosesc unguente ca polymyxin B sulfat sau bacitracin, acestea se aplica in strat subtire. Unguentul protejeaza rana de lipirea pansamentului pe aceasta. Se recomanda citirea prospectului pentru existenta sensibilitatii pielii la unguent. Daca apare eritem (roseala pielii) sau prurit (mancarime) sub bandaj, unguentul nu se mai foloseste. Se aplica un pansament curat cand rana devine uda sau unsuroasa, pentru a preveni infectia. Daca bandajul este prins de o crusta, acesta se indeparteaza sub apa calduta, pentru inmuierea sa si indepartarea cu usurinta. Se poate folosi un bandaj neadeziv la rana, daca este posibil.
Cand este nevoie de sutura
La nevoie, se poate folosi o banda adeziva, numita bandaj in fluture, pentru mentinerea marginilor ranii in contact. Acesta se pozitioneaza totdeauna pe lungimea ranii si nu pe latimea acesteia, pentru a mentine marginile apropiate. Se poate indeparta bandajul in cazul in care rana este mentinuta curata si nu se poate irita. Pentru a se determina daca este nevoie sau nu de sutura, se face un test rapid. Dupa spalarea ranii cu atentie si oprirea sangerarii, se apropie marginile plagii (ranii). Daca acestea se apropie si arata bine, se ia in considerare sutura. Daca s-a luat aceasta decizie, se evita aplicarea de antiseptice sau unguente cu antibiotic, pana dupa prezentarea la medic. Ranile cu un risc ridicat de infectie, cum ar fi taieturile murdare sau cele din accidente prin strivire, se sutureaza in primele sase ore de la accident. Uneori, o plaga cu un risc crescut de infectie nu se coase in primele 24 de ore sau nu se coase deloc, pentru a se permite un tratament antibiotic ce previne infectia.