Masa corporala ideala si sanatatea

Voturi: 125 |   Voteaza

Indicele de masa corporala (imc)

Greutatea si sanatatea

Mentinerea unei greutati corporale normale este esentiala daca doriti sa va bucurati de o sanatate deplina. Kilogramele in plus cresc riscul aparitiei celor mai frecvente si grave boli de care sufera oamenii de astazi, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, diabetul si numeroase forme de cancer.


Cum pot sti care este greutatea mea ideala?

Un raspuns ar fi ca este greutatea la care te simti si arati cel mai bine. Un altul, mult mai obiectiv, ar fi ca este acea greutate la care ai cel mai scazut risc de imbolnavire si care iti permite sa traiesti cel mai mult. Din fericire, astazi avem la dipozitie rezultatele unor studii populationale de mare anvergura care au investigat exact aceasta chestiune. În aceste studii, cercetatorii au folosit indicele de masa corporala (IMC), o masura a greutatii in functie de masura, pentru a evalua greutatea sanatoasa.

Persoanele al caror IMC este cuprins intre 18,5-24,9 traiesc cel mai mult. La valori ale IMC peste 25 se remarca o crestere a ratei mortalitatii. Cand IMC este mai mare de 30, ratele mortalitatii sunt cu aproximativ 50% mai mari decat la cei slabi.

Nici deficitul ponderal excesiv nu este lipsit de riscuri. Folositi sectiunea de calculare a IMC de mai jos pentru a va verifica IMC si categoria de risc careia ii apartineti.


IMC - valori normale

Categoria de risc (dupa IMC) Barbati & Femei

Subponderalitate, risc crescut sub 18.5

Slab, risc redus 18.5 - 22

Interval normal 20 - 24.9

Supraponderalitate, risc crescut 25 si peste

Obezitate, risc mare 30 si peste

O circumferinta a taliei de peste 88 cm pentru femei sau 102 cm pentru barbati este, de asemenea, un indiciu de risc crescut.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII