Mamoplastia sau marirea sanilor, procedura pentru punerea in valoare a feminitatii

Voturi: 143 |   Voteaza

Societatea moderna acorda o importanta deosebita frumusetii si sanatatii sanilor. Femeia contemporana, doreste sa-si puna in valoare feminitatea, cautand forme si volume ideale.

Multe femei sunt preocupate de dimensiunile reduse ale sanilor lor. Cauzele pot fi: congenital (din nastere), in urma unor interventii chirurgicale, dupa o slabire excesiva sau dupa nastere. Aceasta imperfectiune poate fi sursa unor complexe psihice majore, a neincrederii in sine, care pot influenta nefavorabil viata intima, sociala sau cariera profesionala.

Marirea sanilor cu un rezultat bun si durabil este posibila numai prin introducerea, sub glanda mamara, a unor "pernite" – implante – umplute fie cu solutie de ser fiziologic (sare de bucatarie), gel siliconic sau o solutie coloidala (hidrogel). Indiferent de continut, invelisul exterior al implantului este din silicon (intrucat siliconul este o substanta neutra). Dupa studii foarte aprofundate asupra gradului de siguranta al implantelor au ramas de uz curent in majoritatea statelor lumii implantele cu gel de silIcon si implantele de ser fiziologic.

Uneori este posibila si folosirea de tesuturi proprii pentru marirea volumului sanilor (numai in cazul reconstructiei dupa extirparea sanului ca urmare a unui cancer mamar si se refera la portiuni de piele si muschi care se "aduc" la nivelul sanului).

Planificarea operatiei

Consultatia prealabila este foarte importanta. Îi veti explica medicului asteptarile dumneavoastra (si nu ale altora !) in ceea ce priveste forma si marimea dar si temerile dumneavoastra. Este bine ca solicitarile dumneavoastra sa fie realiste (infrumusetarea sanului se face pornind strict de la situatia concreta a toracelui si sanilor dumneavoastra ) si ponderate (nu va doriti un san foarte mare deoarece el va deveni povara dumneavoastra zilnica!). În general, noul dumneavoastra san ar trebui sa fie atat de mare incat sa incapa in causul mainii dumneavoastra. În acest fel, veti fi fericita posesoare a unui bust armonios, elegant si care nu va va crea neplacerile datorate unui volum exagerat. Cu alte cuvinte, frumusetea sanilor nu sta in marimea lor exagerata!

Chirurgul va va ajuta sa alegeti implantele (forma, marime, continut, textura) explicandu-va particularitatile fiecaruia si efectuand unele masuratori si simulari. Va va fi recomandata, dupa examenul clinic al sanului, o echografie mamara sau mamografie de referinta.

Marirea definitiva de sani nu poate fi atinsa in vreun alt fel decat chirurgical. Nu s-a descoperit inca nici un alt tratament (creme, unguente, pilule) pentru a mari sanii! De asemeni, singurul material chirurgical admis si sigur este implantul. Marirea de sani prin injectarea diverselor substante sau chiar a grasimii proprii este strict interzisa! Aceasta deoarece se pot forma, chiar si la 2-3 ani postinjectie, noduli sau conglomerate tisulare foarte greu de diferentiat de cancerul de san si a caror extirpare duce la rezultate foarte inestetice!

Marirea de san se poate efectua dupa ce sanul si-a terminat dezvoltarea (18-20 ani)


Operatia

Se efectueaza sub anestezie generala iar implantele se vor introduce printr-o incizie de circa 3-4 cm, efectuata fie la nivelul areolei mamare (se vindeca foarte bine, aproape invizibila) fie la nivelul pliului submamar sau, mai rar in axila sau la nivelul buricului (ombilicului). Ele se vor plasa intr-un "buzunar“ creat in spatele glandei mamare (atunci cand ea exista) sau in spatele muschiului pectoral (imagini).

Pentru aceasta interventie trebuie sa va alocati 24 ore.

Daca sanul este si lasat si fara volum se poate realiza o interventie complexa de ridicare si marire simultana printr-o incizie circulara in jurul areolei mamare si una verticala, la mijlocul sanului.


Dupa operatie

În cazul in care se foloseste o tehnica chirurgicala atraumatica, durerea postoperatorie este minima la plasamentul subglandular al implantului si ceva mai importanta (asemanatoare unei febre musculare foarte puternice) la plasamentul submuscular. Ea poate fi controlata cu calmante obisnuite (Algocalmin, Paracetamol) punga de gheata si nu dureaza decat 2-3 zile. Purtarea unui sutien cu un model adecvat (care de altfel e obligatorie timp de 1 luna de zile neintrerupt) va va ajuta foarte mult.

Pansamentele, discrete, se vor schimba la 2-4 zile. Firele se scot la 9-12 zile.

Reintoarcerea la serviciu se va face in 3-4 zile dar trebuie evitate eforturile fizice (inclusiv condusul masinii) 2-4 saptamani.

Automasajul lejer cu unguentele prescrise de medic este recomandat in prima luna mai sustinut si apoi mai rar in lunile urmatoare.

Sporturile usoare se vor relua la 1 luna iar cele grele (tenis, calarie, inot) la 6 saptamani.

Contactul intim al sanilor va fi posibil dupa 4-6 saptamani de la operatie.

Dupa cateva luni nici nu veti mai remarca implantele ca pe o prezenta straina. De sanul implantat trebuie sa aveti tot atata grija cat si de unul neimplantat.

În primele luni sanul va fi mai umflat, neelastic si apoi gradat isi va capata aspectul natural.

Sutienul (de orice forma) trebiue purtat regulat, in timpul zilei ca si de orice alta femeie (ca sanul sa nu se lase, sub influenta gravitatiei). Sanul va fi lasat liber de sutien ocazional si bineinteles in timpul noptii.

Implantele nu pot fi garantate sa dureze toata viata. Recomandarea companiilor producatoare este ca ele sa schimbe la 10-15 ani de la implantare. Forma si tonusul sanului implantat pot fi modificate in cursul vietii de sarcina, pierderea in greutate, menopauza. În acest caz nu poate fi exclusa necesitatea unei alte interventii.

Controalele sunt obligatorii la 1 luna-3 luni-6 luni-12 luni si apoi anual.

Riscuri specifice operatiei de marire de sani

În afara de riscurile asociate oricarei interventii chirurgicale (vezi cap 10.4) exista si riscuri specifice implantarii mamare. În conditiile unei tehnici chirurgicale performante, folosindu-se implante medicale de inalta tehnologie (biocompatibile) aceste riscuri sunt reduse la minimum. Este bine insa sa le cunoasteti:

Ruptura sau fisurarea implantelor. Mai frecventa la implantele cu ser fiziologic si foarte rara la cele umplute cu gel de silicon. Se produce mai ales in cazul unor traumatisme grave ale toracelui (eventual fracturi de coaste care inteapa implantul). Fara a pune in pericol sanatatea purtatoarei, necesita totusi inlocuirea chirurgicala (simpla). Se poate vizualiza echografic sau mamografic.

Infectiile sunt foarte rare. Necesita scoaterea temporara a implantului si introducerea altuia intr-o operatie ulterioara

Hematomul (acumularea de sange) se poate evacua printr-o punctie sau uneori necesita reinterventie (foarte rar). Trebuie semnalat medicului daca unul din sani a devenit excesiv de mare si nu mai incape in sutien!

Respingerea implantelor. Acest risc este aproape doar teoretic (daca am considera implantele corpuri straine).

Retractia capsulara. Învelisul pe care il formeaza organismul in jurul implantului (normal) se ingroasa si se retracta, dand nastere unui san indurat, deformat, dureros. În conditiile unei tehnici chirurgicale performante si a unei biologii normale a vindecarii pacientei este un fenomen rar.

Asimetriile mamare. Asimetriile mamare naturale de mica anvergura sunt regula. Ele nu trebuie neaparat corectate asa cum este cazul unor asimetrii vizibile, cand se pot pune implante de volum diferit. Totusi asteptarile pacientei trebuie sa fie realiste si sa tolereze un grad (mic) de asimetrie. Prin operatia de marire de sani nu se poate corecta pozitia departata a areolelor (si sfarcurilor) mamare.

Deplasarea implantelor. La plasamentul submuscular numai la persoanele care isi antreneaza intensiv muschiul pectoral, implantul se poate deplasa in lateral sau in sus.

Cicatricele. Desi orice chirurg se straduieste ca inciziile sa fie cat mai mici, mai fine, mai ascunse, este posibil ca, uneori, mai ales cele de la nivelul pielii santului submamar sa devina mai ingrosate, hiperpigmentate, dure (deci vizibile). Exista tratamente medicale sau se reopereaza. Uneori, insa daca pacientul are predispozitie pentru cicatrice "urate" exista limite de tratament.

Diminuarea sensibilitatii la areola si mamelon (sau aparitia sensibilitatii dureroase). De obicei indiferent de linia de incizie dar mai frecventa la inciziile areolare (mai ales cele circulare) aceste fenomene se pot produce tranzitoriu (pana la 6 luni) sau, rareori, chiar mai mult.

Sarcina si alaptarea. Implantele mamare nu interfera cu sarcina (in nici un fel), alaptarea nu este de obicei afectata iar laptele are o compozitie normala. În mod obisnuit sanii implantati se mentin mai bine dupa sarcina decat cei neimplantati.

Cancerul mamar. Nu este pus in legatura cu implantele mamare iar riscul de aparitie al cancerului mamar este acelasi la femeile fara implante ca si la femeile cu implante. Aceeasi situatie se remarca si in cazul altor boli suspicionate a avea legatura cu marirea de sani (de exemplu bolile autoimune).

Pentru orice femeie, chiar si dupa marirea sanului este necesara examinarea regulata a sanului (medic de familie, ginecolog) si autopalparea ca mijloace de depistare precoce a cancerului mamar.

Rezultatul interventiei de marire de san este unul imediat, de obicei spectaculos si care, conform sondajelor de opinie efectuate de clinica noastra (ca si parerea generala, de altfel) aduce schimbari importante benefice in viata pacientelor, pe toate planurile.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII