Keratita - afectiune inflamatorie a corneei

Voturi: 140 |   Voteaza

Keratita este o afectiune inflamatorie a corneei, portiunea transparenta, circulara anterioara a globului ocular, de deasupra pupilei.

Exista mai multe tipuri: keratita punctata superficiala, in care celulele de pe suprafata corneei mor; keratita interstitiala, care apare de obicei in prima sau a doua decada a vietii si ale carei sechele persista frecvent toata viata; keratita traumatica este rezultatul unui traumatism cornean, care produce cicatrice la nivelul tesutului.

Exista o gama larga de cauze care pot induce inflamatia corneei, keratita: virusi (foarte des intalnit este virusul herpetic), bacterii, fungi; expunerea intensa la lumina ultravioleta sau alte surse, lumina reflectata de zapada sau apa; iritatii in urma folosirii indelungate a lentilelor de contact; sindromul de ochi uscat; prezenta unui corp strain; deficitul de vitamina A; reactie la coliruri (majoritatea contin conservanti), cosmetice, poluare, particule de praf, polen; efectul secundar al unor medicamente.

Manifestarile clinice se caracterizeaza prin: ochi foarte dureros, rosu, lacrimare intensa, sensibilitate la lumina; deseori, afectiunea este insotita de vedere “in ceata", halouri. Daca este produsa de virusul herpetic, se poate observa aparitia unui mic punct alb pe cornee.

Tratamentul trebuie condus de medicul oftalmolog si este dependent de cauza care a produs boala. Keratita virala se vindeca de obicei de la sine, in doua-trei saptamani, uneori raman sechele care pot persista si cateva luni. Pentru aceasta forma de boala se indica coliruri sau unguente oftalmice antivirale. Daca este o inflamatie de cauza bacteriana se trateaza cu coliruri cu antibiotice. Tot acestea sunt indicate pentru formele produse de iritatia indusa de lentilele de contact sau de radiatiile ultraviolete. Sindromul de ochi uscat se trateaza cu lacrimi artificiale. Daca boala este indusa de utilizarea colirurilor, administrarea acestora trebuie oprita, iar ochii lasati sa se vindece. În unele situatii, medicul oftalmolog trebuie sa indeparteze cu grija celulele moarte sau distruse de pe suprafata corneei. Uneori se administreaza medicatie antialgica, iar ochiul se panseaza pentru a preveni iritatia produsa de lumina si pentru a accelera vindecarea si a diminua disconfortul ocular.

În functie de cauza si severitatea keratitei, riscurile variaza de la niciunul pana la orbire. Cei mai multi pacienti se recupereaza complet, uneori fiind necesare corectia chirurgicala sau chiar transplantul de cornee, acestea in functie de gradul de scadere a acuitatii vizuale.

Astfel, cu cat pacientul se adreseaza mai repede medicului oftalmolog, cu atat sansele unei refaceri complete a ochiului sunt mai mari.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII