Implantul cohlear- folosit ca tratament al surditatatii, medicale, ORL

Voturi: 155 |   Voteaza

Ce prespune mai exact acest implant cohlear?

Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde sa receptioneze sunete. Printr-o interventie chirurgicala complicata, se plaseaza o spira cu mai multi electrozi de contact in interiorul urechii interne (in cohlee mai exact). Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezinta un pericol pentru tesuturile din jur, transmitand astfel informatia sonora codificata la exterior de catre procesorul de vorbire. Dezavantajul implantului cohlear rezida in faptul ca poate, in anumite cazuri, distruge urechea interna.


Cand se recomanda implantul cohlear?

Exista varste ideale la care implantul trebuie pus. In Canada, momentul recomandat este intre un an si doi ani. In alte tari occidentale se admit implanturile facute intre unu si trei ani.

Literatura de specialitate mentioneaza si situatii in care operatiile au fost facute la varste foarte mici (sase, opt luni). Majoritatea specialistilor nu sunt insa de acord cu ele, pentru ca pana la un an nu se poate spune sigur gradul de afectare al simtului auditiv.In situatia in care micutul aude catusi de putin (are niste resturi de auz), medicii afirma ca acestea trebuie intotdeauna exploatate prin protezare adecvata si nu neaparat prin metode scumpe si “distructive" pentru ureche, cum este implantul cohlear.

Protezele potrivite vor face posibila perceperea de catre copil a sunetelor ambientale si a vorbirii, iar exercitiile de logopedie vor permite copilului dezvoltarea limbajului.

Implantul cohlear este un mic dispozitiv electronic folosit ca tratament al surditatatii profunde bilaterale, care are drept scop supleerea functiei cohleare ireversibil pierduta. Copilul se poate naste hipoacuzic sau poate deveni hipoacuzic dupa meningita, oreion, otita. Implantul cohlear este programat sa functioneze in raport cu nevoile si gradul de surditate al copilului.

Implantul cohlear este indicat in tratamentul hipoacuziei severe sau totale bilaterale care nu mai poate fi corectata prin protezare; spre deosebire de protezele auditive care amplifica sunetul, implantul cohlear imbunatateste abilitatea purtatorului de a intelege cuvintele si de a vorbi clar.


Modul de functionare

Implantul cohlear este o proteza semi-implantabila chirurgical, un dispozitiv electronic care prezinta o parte implantabila la nivelul mastoidei si o parte localizata in exterior.

Implantul cohlear este alcatuit din:

- microfon: fixat retroauricular, capteaza sunetele si le transmite procesorului vocal

- procesor vocal: purtat ca o proteza auditiva retroauriculara de obicei, este un mic computer portabil, care realizeaza codificarea sunetelor in impulsuri electrice

- implantul propriu-zis: componenta interna introdusa sub piele si portelectrodul plasat in cohlee.

Microfonul capteaza sunetele, le transmite procesorului vocal care le codifica in impulsuri electrice; semnalul auditiv codificat este transmis la implantul aflat in contact cu nervul auditiv, care este stimulat direct de impulsurile electrice descarcate la nivelul electrozilor intracohleari. Prin nervul auditiv, mesajul auditiv sub forma de sunet, este transmis la creier.


Tratamentul logopedic

Tratamentul logopedic aduce un beneficiu maxim.

Logopedia optimizeaza rezultatele implantului cohlear prin educarea ascultarii sunetelor, invatarea limbajului oral si dezvoltarea abilitatilor de vorbire faciala (atentie sporita la mimica, recunoasterea expresiei faciale, a posturii si tonului vocii).

Complicatii

Implantul cohlear prezinta o rata scazuta de dezvoltare a complicatiilor.

Riscurile sunt cele caracteristice oricarei interventii chirurgicale ca:

- infectiile si amorteala determinata de medicamentele folosite in anestezia generala

- dezinsertia implantului necesita o noua interventie chirurgicala

- lipsa de functionare a implantului datorita unei instalari defectuoase, unei loviri sau o unei probleme la nivelul urechii interne

- meningita este mai frecventa la copiii cu implant cohlear cu antena decat la populatia generala; acest tip de implant nu mai este folosit.

Copiii cu malformatii ale urechii interne au de asemenea risc crescut de a dezvolta meningite bacteriene. Specialistii nu recomanda indepartarea implantului deoarece nu este sigur ca prin aceasta riscul de meningita scade.

Recomandari pentru prevenirea meningitei:

- vaccinarea antipneumococica

- recunoasterea precoce a semnelor de meningita: febra, cefalee, redoare de ceafa, vomismente, fotofobie, somnolenta, confuzie; copilul mic prezinta somnolenta, stare generala alterata si anorexie

- recunoasterea semnelor de infectie otica: febra, durere de ureche, anorexie; daca aceste semne sunt depistate se recomanda sa fie contactat rapid un medic.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII