Gripa - inamicul public numarul unu in sezonul rece, medicale, imunologie

Voturi: 141 |   Voteaza

Iarna de iarna, o data cu vremea rece, primim ca "bonus", vrem - nu vrem, si vreo cativa microbi de sezon. Vrei ca gripa sa stea departe de tine? Vaccineaza-te! Dr. Radu Botgros, Medic specialist boli infectioase, Medsana Bucharest Medical Center te convinge ca vaccinarea antigripala este cea mai buna paza impotriva primejdiei care te-ar putea tintui la pat cateva zile bune cu febra de 40°C, frisoane si dureri musculare.

Gripa este o boala infectioasa, foarte contagioasa, a cailor respiratorii. Produsa de virusul gripal, se transmite, in general, de la o persoana la alta prin picaturi foarte mici de secretii respiratorii infectate, asa cum sunt cele generate de stranut sau tuse.

Virusul gripal lezeaza mucoasa cailor respiratorii si duce la scaderea capacitatii de aparare a organismului, fapt ce predispune la dezvoltarea unor complicatii severe, asa cum sunt pneumonia si miocardita (inflamatia muschiului inimii). Persoanele tinere sanatoase au un risc mic de aparitie a acestor complicatii; in schimb, varstnicii, copiii si adultii care sufera de anumite boli cronice sunt expusi unui pericol relativ mare.

Cel mai important mijloc de prevenire a aparitiei gripei este vaccinarea antigripala.


Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este un preparat din virusuri gripale "moarte", ce nu mai sunt in stare, odata patrunse in organism, sa produca boala, dar fata de care organismul dezvolta anticorpi protectori (substante ce protejeaza impotriva infectiei cu virusul viu). Este bine, totusi, de stiut ca vaccinul nu protejeaza impotriva banalelor "raceli", care sunt produse de alte virusuri.

Cine trebuie neaparat sa se vaccineze antigripal?

Persoanele trecute de 60 de ani;

Copiii peste 6 luni;

Adultii cu afectiuni:

cardiovasculare: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, etc.;

pulmonare (astm bronsic, bronsita cronica etc.);

metabolice (diabet zaharat etc.);

afectiuni hepatice, renale, hematologice (leucemii) etc.;

primitorii de transplant de organ;

infectatii HIV.

Cei care, prin profesiune, vin in contact cu multe persoane si prezinta un risc ridicat de transmitere a infectiei:

Personalul medical;

Profesori;

Persoanele care isi desfasoara activitatea in comert;

Soferi de autobuz;

Personalul de ingrijire a varstnicilor;

O indicatie recenta de vaccinare se refera la persoanele ce calatoresc in Asia in timpul unei epidemii de gripa aviara;

Este bine ca fiecare dintre noi sa se protejeze prin vaccinare impotriva acestei afectiuni. Sarcina nu reprezinta o contraindicatie de vaccinare, dar in acest caz medicul trebuie sa cantareasca intre riscul aparitiei gripei si eventualele riscuri ale unei vaccinari.

Inaintea administrarii vaccinului trebuie sa existe certitudinea ca persoana ce urmeaza a fi vaccinata nu este alergica la proteinele din oul de gaina (virusul din vaccin este cultivat pe ou de gaina, ale carui proteine nu pot fi complet eliminate din vaccin). Este motivul pentru care este indicat ca vaccinarea sa se faca numai la recomandarea medicului, dupa un consult prealabil, in cursul caruia sa poata fi excluse persoanele pentru care vaccinul antigripal este contraindicat. Pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente nedorite, incepand cu acest an, vaccinul antigripal se elibereaza in farmaciile romanesti numai pe baza de reteta.

Protectia antigripala se instaleaza la peste 2 saptamani de la administrare a vaccinului si se intinde pe intreaga durata a sezonului rece.

Exista posibilitatea ca, dupa administrarea vaccinului, sa apara unele reactii adverse: oboseala, cresterea temperaturii corpului, transpiratii, dureri musculare, durere de cap etc., dar acestea sunt, in general, de mica intensitate si de scurta durata.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII