Ginecomastia , dezvoltarea in exces a sanilor la barbati

Voturi: 128 |   Voteaza

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea in exces a sanilor la barbati. Tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni, de obicei ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (un hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (un hormon masculin). Poate aparea la copii, adolescenti sau barbatii adulti.


Cauze

La nou-nascuti ginecomastia este cauzata de estrogenul mamei. Dispare la 2-3 saptamani dupa nastere.

La baietii adolescenti ginecomastia este cauzata de modificarile hormonale de la pubertate. Sunt afectati aproximativ o treime dintre baietii de 13 si 14 ani.

Cauzele ginecomastiei la barbatii adulti sunt unele boli de baza, printre care:

- neoplasmul pulmonar sau hepatic

- ciroza hepatica

- hipertiroidismul

- alte afectiuni hormonale, cum ar fi neoplasmul glandei pituitare, testicular sau al glandelor suprarenale

- abuzul de droguri ilicite si alte substante poate determina ginecomastie: bauturi alcoolice, marihuana, metamfetamina, heroina;

- anumite medicamente pot cauza ginecomatia incluzand: steroizii, cum ar fi prednisonul, antiulceroasele, cum ar fi cimetidina, antiepilepticele, cum ar fi fenitoina, digitala sau alte medicamente folosite in tratamentul bolilor cardiovasculare, chimioterapicele, in special agentii alchilanti, o familie de medicamente anticanceroase care interfera cu ADN-ul celular si inhiba cresterea celulelor canceroase

- medicamentele antiandrogenice, cum ar fi flutamida, ciproterona si spironolactona;

- anxioliticele si antidepresivele, cum ar fi diazepam sau antidepresivele triciclice.


Simptome

In plus fata de marirea in dimensiuni a sanilor, barbatii sau baietii cu ginecomastie pot obseva o consistenta elastica sau ferma a sanilor. Marirea sanilor la baieti poate fi de ambele parti sau unilaterala. De obicei, la adolescenti dispare de la sine dupa aproximativ 18 luni de la aparitie.


Diagnostic

Ginecomastia este diagnosticata printr-un examen fizic si anamneza (discutia cu pacientul care include istoria medicala). In cele mai multe cazuri nu sunt necesare alte investigatii. Cu toate acestea, daca se palpeaza noduli de marimi neobisnuite, de o singura parte, de consistenta crescuta sau imobili sunt necesare investigatii suplimentare pentru a determina cauza exacta.

Tratament medical

In cazul copiilor si adolescentilor nu este necesar un tratament, ginecomastia disparand de la sine. In cazul in care cauzele sunt anumite medicamente sau boli, oprirea tratamentului respectiv si tratamentul bolii cauzatoare, vindeca, de cele mai multe ori, ginecomastia. Daca cauza este deficitul de testosteron sau excesul de estrogen, se recomanda tratament hormonal.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII