Folosirea unor ingrediente minerale in viata noastra, medicale, nutritie

Voturi: 144 |   Voteaza

Calciul - Are o deosebita importanta pentru organism. Intervine in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica.


Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l.


Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale ale potasiului se incadreaza intre 3,6-4,8mmol/l. Daca valorile sunt mai mici, pacientul sufera de diaree/varsaturi, iar daca valorile sunt mai mari, pacientul sufera de pneumonie, TBC, atac de guta.


Clorul - Este principalul anion extracelular cu rol in echilibrul hidromineral al organismului.


Zincul - Este asociat proteinelor, se gaseste cu precadere in peste, plante cereale. Zincul poate fi gasit si in urmatoarele surse alimentare: mazare,linte, fasole, carne. Este implicat in procesele de oxidare ca activator al proceselor enzimatice. Zincul concura la efectele insulinei. Asigura efectul procreativ masculin. Absorbtia zincului este blocata de cafeina si alcool. Doza zilnica recomandata este de 7 mg.


Manganul - Este factor activator a numeroase sisteme enzimatice.


Magneziul - Se gaseste predominant in ficat si in muschi. Este un important ion intracelular cu rol in modularea excitabilitatii neuromusculare, are efect sedativ si anticonvulsivant. Magneziul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: cereale nedecorticate, fasole, mazare. Doza zilnica recomandata de magneziu pe zi este de 2,5/g. Valorile normale ale magneziului se ingadreaza intre 1,87-4,51 g (la femei) si 1,78-4,5g (la barbati). Daca valorile sunt mai mici, pacientul sufera de alcoolism/diaree, iar daca valorile sunt mai mari, este posibil ca pacientul sa urmeze un tratament cu laxative.


Cuprul - Intervine in activitatea enzimelor oxidative si are rol in formarea globulelor rosii (eritrocitelor).


Cromul - Intervine in procesele de oxidoreducere si in metabolismul intermediar. Potenteaza efectul insulinei si este implicat in maturarea globulelor rosii.


Molibdenul - Este un activator de enzime implicat in metabolismul glucidic si al aminoacizilor si in oxidatia biologica.


Seleniul - Intra in structura unor enzime implicate in activitatea de scavenger al radicalilor liberi.


Fosforul - Este un important ion intracelular si participa in activarea majoritatii proceselor metabolice.


Fierul - Intervine in procesele de oxidoreducere, intra in structura citocromilor si a hemoglobinei implicata in transportul oxigenului.


Iodul - Intra in structura hormonilor tiroidieni.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII