Disfunctia erectila - impotenta

Voturi: 156 |   Voteaza

Disfunctia erectila(impotenta), reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta de a atinge sau de a mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual sau o alta activitate sexuala aleasa.

Aceasta este o problema comuna care afecteaza cel putin unul din zece barbati. Numarul de barbati care sufera de o disfunctie erectila creste odata cu varsta.

Marea majoritate a barbatilor sufera de-a lungul vietii esecuri ocazionale in atingerea sau mentinerea erectiei.Cauzele pot fi stresul, oboseala,consumul excesiv de alcool. Ingrijorarea in legatura cu aceaste esecuri poate pregati terenul pentru o problema mult mai persistenta, din cauza "temerii de esec". Barbatul devine atat de preocupat de esecul erectil anterior incat este incapabil sa se bucure de senzatiile de excitatie asociate cu stimularea sexuala. Aceasta la randul sau face sa scada excitatia sexuala si impiedica aparitia erectiei.

Cauzele disfunctiei erectile pot fi fizice sau psihice

In cazul disfunctiei erectile de natura fizica adesea debutul esecurilor erectile este gradat iar acestea tind sa apara in toate activitatile sexuale. Disfunctia erectila cu debut brusc, la barbati care pot avea erectii in anumite circumstante dar nu si in altele sugereaza, pe de alta parte, o cauza psihologica.

Cauzele fizice ale disfunctiilor erectile includ:

1. Flux sanguin deficitar spre penis

2. Drenare excesiva a sangelui din penis ("scurgere venoasa")

3. Avarie sau boli care afecteaza nervii care merg spre sau dinspre penis

4. Anormalitati hormonale

5. Efecte secundare ale medicamentelor prescrise

6. Abuz de medicamente sau alcool

7. Diabet

8. Fumat excesiv

9. Valori inalte ale colesterolului

10. Boli care afecteaza tesutul erectil al penisului

11. Boli neurologice

12. Boli cronice grave( insuficientele renale sau hepatice)

Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile includ:

1.Stres si anxietate la serviciu sau acasa

2.Conflicte/ insatisfactii conjugale (care pot determina de asemenea ejaculare prematura) 3.Depresie

4.Plictiseala sexuala

5.Alta orientare sexuala

Tratamentul disfunctiei erectile:

In tratamentul disfunctiei erectile trebuiesc luate in calcul citeva schimbari in modul de viata al pacientului(renuntatul la fumat, reducerea cantitatii de alcool consumat si incercarea de a reduce stresul si anxietatea).Daca factorii psihologici sau dificultatile din relatia de cuplu sunt considerate o cauza importanta pentru disfunctia erectila, poate fi recomandata terapie sexuala sau de cuplu. Terapia sexuala este uneori sustinuta in combinatie cu alte forme de tratament.

In present exista patru medicamente administrabile oral autorizate pentru tratamentul disfunctiei erectile. Toate cele patru medicamente sunt eficiente si nu produc erectie decat daca barbatul este stimulat sexual.

Mai sunt disponibile, pentru tratarea disfunctiei erectile, functie de etilogie si de patologia asociata, terapia intrauretrala, Terapie de injectare intracavernoasa, dispozitive cu vacuum, tratament hormonal, proteze de penis, tratamente chirurgicale

Uneori, in mod neintentionat, partenerele pun prea mult accent pe performantele sexuale iar acest lucru poate creea o presiune in plus asupra pacientului cu disfunctie erectile.De aceea, un rol important in rezolvarea disfunctiei erectile o are comunicarea buna din cadrul cuplului.

Inaintarea in varsta creste riscul dezvoltarii disfunctiei erectile dar atitudinea, si nu varsta, este cea mai mare bariera in tratarea afectiunii.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII