Diabetul zaharat, boala cresterii glicemiei

Voturi: 168 |   Voteaza

Definitie - ce este diabetul zaharat?

Boala metabolica, cu evolutie lunga, manifestata prin cresterea glicemiei (normal 0,8 - 1 g 0/00), aparitia zaharurilor in urina; clinic bolnavul are polidipsie (dorinta mare de lichide), polifagie (foame exagerata) si poliurie (cantitati mari de urina emise).

Diabeticul prezinta frecvent diverse supuratii (ex: abcese, furuncule, infectii urinare, infectii ale unor plagi) si paradentoza.

Schematizand putem spune ca exista doua forme de diabet:

- diabet juvenil, slab, consumptiv, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline; aceasta este de regula o forma grava;

- diabet gras, care este o forma benigna ce apare la adulti si batrani.

Diabetul juvenil se trateaza alopat; de obicei este insulino-dependent.

Diabetul gras, in forma incipienta (la valori mici ale glicozuriei si cresteri moderate si usor reversibile ale glicemiei) raspunde bine la regimul igieno-dietetic, la homeopatie si fitoterapie. Daca valorile glicemiei si glicozuriei nu scad, ci chiar au tendinta sa creasca in conditiile terapiei de mai sus, atunci se aplica tratamentul alopat, stimulant al secretiei de insulina de la nivelul pancreasului. Acest tratament va fi condus de medicul nutritionist, iar terapia homeopata si fitoterapia vor fi numai adjuvante.


Fitoterapia - tratarea diabetului zaharat

Plantele cu actiune hipoglicemianta, care si-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului sunt:

- radacina proaspata de brusture, in care s-a evidentiat o substanta hipoglicemianta de tipul vitaminei B2; se administreaza 3 cani pe zi, dintr-un decoct preparat din 60 g radacina proaspata la un litru de apa.

- Frunzele de afin contin mirtyllina, supranumita "insulina vegetala". Se recomanda 2 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din 5 grame de frunze la o cana cu apa.

- Frunzele de nuc diminueaza glicozuria si scad setea; se administreaza ca infuzie din 20 g la un litru apa; se beau 3-4 cani pe zi.

- Frunzele de dud negru diminueaza glicemia si glicozuria. Se beau 3 cani pe zi inainte de mese, infuzie preparata din 60 g frunze la un litru de apa.

- Frunzele de anghinare se recomanda ca infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.

- Radacina si frunzele de cicoare, prin stimularea functiei de transformare a zaharurilor in glicogen si depozitarea lui la nivelul ficatului, scad glicemia. Se beau 2 cani pe zi, preparate ca infuzie, cu 2 lingurite din componentele plantei la o cana cu apa.

- Tecile de fasole diminueaza glicozuria. Se prepara un decoct, din 250 g de teci uscate la 1 litru apa, care se fierb pana scade cantitatea la 3/4 din litru. Se bea aceasta cantitate in fiecare zi, 4 zile pe saptamana.

- Zgrabuntica sau scaiul, pe langa faptul ca este hipoglicemiant, calmeaza pruritul diabeticului (mancarimile de piele). Se administreaza de preferinta ca suc proaspat, 3-4 linguri pe zi; daca nu este posibil, se poate administreaza si ca infuzie, din 5 g planta la o cana cu apa; se recomanda 2-3 cani pe zi.

- Frunzele si radacina de troscot se recomanda la diabeticii care prezinta albuminurie, diaree si frecvente hemoragii. Se administreaza ca decoct, preparat din 30 g frunze si radacina la 1 litru de apa; se indica 2-3 cani pe zi. Planta proaspata, maruntita si pusa pe plagi ajuta la cicatrizarea lor rapida.

- Sovarful diminueaza glicozuria. Se beau 3-4 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din 20 g planta la un litru de apa.

- Frunzele de salvie se pot folosi sub forma de macerat la rece.

- Frunzele de urzica se folosesc sub forma de infuzie, preparata din 60 g frunze la un litru de apa din care se beau 2 cani pe zi.

Tratament homeopatic diabet zaharat

- Natrum muriaticum: dorinta de cantitati mari de apa si foame intensa, fara ca bolnavul sa creasca in greutate; tegumentele sunt uscate; in antecedente exista frecevente viroze, primavara si episoade colitice.

- Natrum sulfuricum: si acest tip de remediu este caracterizat prin sete intensa (in special dorinta de lichide reci): mancarimi de piele, frecvente episoade diareice, infectii urinare, bronsite; toate simptomele bolnavului se agraveaza la umiditate. Tipul de natrum sulfuricum este infiltrat, are tendinta de a retine lichide.

- Syzygium: sete, senzatia de slabiciune, eruptii cutanate insotite de mancarimi, senzatia de caldura in jumatatea superioara a corpului.

- Uranium nitricum: sete si foame exagerata, dureri in etajul abdominal superior, calmate de ingestia de alimente, poliurie (urine abundente).

- In general se folosesc dilutii joase (CH3-CH7) in administrari zilnice

Regim igieno - dietetic diabet zaharat

Este o masura importanta de tratament in toate fazele de evolutie a bolii.

Redam mai jos o impartire a alimentelor in trei categorii (foarte utila pentru orientarea generala a bolnavului):

1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, leguminoasele uscate, inghetate, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii, prunele, berea.

2. Alimente ce se pot consuma in cantitate limitata: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci.

3. Alimente ce se pot consuma fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Dupa continutul de glucide alimentele se prezinta astfel:

- alimente cu 5% glucide: varza, conopida, stevia, andivele, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, rosiile, castravetii, bamele, fasolea verde, ridichiile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruit-urile, afinele, laptele, branza de vaci;

- alimente cu 10% glucide: morcovii, ceapa, sfecla, telina, mazarea verde, capsunile, ciresele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mamaliga;

- alimente cu 15% glucide: merele ionatane, caisele;

- alimente cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscata, bananele, prunele, pastele fainoase.

- Painea contine 50% glucide.


Tratament balnear diabet zaharat

Pentru cura interna se folosesc apele minerale alcaline, sulfuroase, sulfatate, calcice, magneziene. Statiuni indicate: Slanic-Moldova, Sangeorz Bai, Calimanesti, Caciulata, Olanesti.

Nu se recomanda tratament balnear bolnavilor diabetici dependenti de doze mari de insulina sau cu complicatii severe.


Particularitati de tratament

Este de dorit ca inainte de terapia cu sulfamide antidiabetice sa recurgem la terapia naturista (dieta, fitoterapie, homeopatie).

In paralel cu dieta sa se aplice si tratamentul homeopatic, iar in cazul cand bolnavul nu raspunde la aceasta terapie sa se apeleze si la fitoterapie; in felul acesta putem evita, uneori perioade lungi de timp, medicatia de sinteza.

In fazele avansate sau daca diabeticul prezinta deja complicatii, este absolut indicata terapia alopata si numai ca adjuvanta terapia naturista.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII