Diabetul gestational dispare dupa nastere in majoritatea cazurilor

Voturi: 151 |   Voteaza

Numele copilului, amenajarea spatiului destinat lui, cumpararea hainutelor sunt numai cateva dintre lucrurile la care trebuie sa te gandesti in timp ce te pregatesti pentru a deveni mama. Totusi, nu te axa numai pe fragmentele placute si nu pierde din vedere una dintre cele mai importante parti ale unei sarcini, depistarea posibilelor afectiuni.

Diabetul gestational este o ramura a diabetului zaharat care apare numai in cazul femeilor insarcinate.

La fel ca celelalte versiuni ale afectiunii, diabetul tip I (care apare de cele mai multe ori inaintea varstei de 25 de ani) si tip II (al adultilor), si cel gestational consta intr-o valoare prea ridicata a glucozei in sange ceea ce duce la o crestere periculoasa a glicemiei. Cauza este incapacitatea pancreasului de a secreta o cantitate suficienta de insulina.


Esti predispusa?

Medicul nutritionist specialist in diabet si boli metabolice Adina Mares ne-a vorbit despre factorii de risc in aparitia diabetului gestational.

"Un diabet aparut intr-o sarcina anterioara revine, in pana la 60% din cazuri, si in sarcinile viitoare. In plus, la fel ca in celelalte forme de diabet, greutatea exagerata il favorizeaza si pe cel gestational. De asemenea, femeile care au un frate, sora sau un parinte cu diabet de tip II risca. Urmeaza femeile care raman insarcinate dupa 25 de ani pentru ca riscurile cresc cu pana la 4% in fiecare an, si cele care au nascut deja un copil cu mai mult de 4 sau mai putin de 2 kilograme la nastere. Nu trebuie sa uitam nici ovarul polichistic, femeile cu o asemenea afectiune, daca reusesc sa ramana gravide, au sanse mai mari decat celelalte femei sa dezvolte diabet de sarcina".

Tigarile au si in acest caz un rol negativ, caci fumatoarele prezinta riscuri majore de crestere exagerata a glicemiei in timpul sarcinii.

Totusi, dr. Adina Mares ne-a spus ca nu toate cazurile de diabet sunt depistate in timpul perioadei de gravidie, dar exista semne post-sarcina, cum ar fi un nou-nascut cu o greutate foarte mare, de peste 4 kilograme sau hipertensiunea mamei.


Ce sa-ti dea de gandit

Simptomele unui diabet gestational sunt aceleasi ca in cazul celorlalte variante de diabet: sete puternica, mictiuni frecvente, slabiciune in tot corpul, senzatie de foame. Totusi, din cauza ca unele semne apar oricum si intr-o sarcina sanatoasa, e foarte utila testarea glicemiei in mai multe randuri. Diabetul gestational apare, in general, intre saptamanile 24 si 28.


Cum sa afli

Exista doua posibilitati de depistare a diabetului gestational, de fapt aceleasi ca in cazul oricarui tip: masurarea glicemiei de dimineata, inaintea micului-dejun (daca glicemia este mai mare de 129 de miligrame la decilitru, pacienta este diagnosticata pe loc) si testul intolerantei la glucoza (gravida bea un pahar de 50 de grame de glucoza si o ora mai tarziu ii este masurata glicemia. Daca valoarea e mai mare de 140 de miligrame pe decilitru, pacienta este diagnosticata).


Tine totul sub control

De cele mai multe ori, dieta adecvata si exercitiile fizice duc la scaderea glicemiei. Totusi, daca aceste doua masuri nu sunt eficiente, urmatorul pas este administrarea de insulina, medicul nutritionist decizand numarul de injectii zilnice. Dozele se pot modifica de-a lungul sarcinii pentru ca glicemia creste odata cu greutatea fatului.

Diabetul dispare de cele mai multe ori dupa nastere dar, asa cum am spus deja, poate reaparea in timpul sarcinilor urmatoare. De asemenea, este posibila aparitia diabetului de tip II daca glicemia ramane mare si la 6 saptamani de la sarcina. Din aceste motive, sunt recomandabile refacerea testului cu glucoza si masurarea frecventa a nivelului glicemic.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII