Degenerescenta maculara, deteriorarea maculei, medicale, oftalmologie

Voturi: 199 |   Voteaza

Cum tratam degenerescenta maculara de varsta

In prezent se estimeaza ca aproximativ 130 de milioane de oameni sufera de aceasta boala. In Romania nu exista o asemenea estimare, dar se presupune ca aceasta boala afecteaza aproximativ un million de oameni (persoane in virsta de peste 50 de ani). Posibilitatile terapeutice sint restrinse, desi se fac eforturi foarte mari de a se gasi noi formule care sa conduca la vindecarea bolii.

"Forma non-exudativa ("dry") a bolii este mai putin severa si are evolutie cronica. Majoritatea oamenilor au degenerescenta maculara forma "uscata". Aceasta este produsa de imbatrinire si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.In cazul acestei forme a bolii tratamentul preventiv joaca un rol important", spune prof. dr. Danut Costin, seful Clincii de Ofatalmologie din cadrul Spitalului "Sf. Treime" Iasi.

Polivitamine si luteina

* Administrarea zilnica a polivitaminelor (antioxidanti) asociate cu zincul, cuprul si luteina pare a avea un rol benefic.

* In opinia specialistilor ar fi necesare:

- 500 mg vitamina C,

- 15 mg beta-carotene,

- 400 mg vitamina E,

- 80 mg zinc - zinc oxid,

- 2 mg cupru - oxid cupric.

"Tratamentul cu luteina si zeaxantina - Luteina si zeaxantina sint micro-nutrienti esentiali unei vederi sanatoase. Luteina si zeaxantina compun asa-numitul"pigment macular"-un filtru al luminii si un sistem de protectie pentru macula. Luteina si zeaxantina ajuta la mentinerea sanatatii maculei, macula fiind esentiala vederii. Din pacate, pe masura ce imbatrinim, nivelurile luteinei si al zeaxantinei scad, necesitind suplimentarea lor. Astfel, suplimentarea acestor carotenoizi care protejeaza macula reprezinta suportul mentinerii unei vederi sanatoase", explica prof. Dr. Danut Costin.

Adaptarea la intuneric a pacientilor cu DMLV se face mai lent(cind pacientul intra intr-un spatiu mai intunecat de la un soare stralucitor) - este prezent fenomenul atrophic In acesta situatete se recomanda pacientului sa poarte ochelari cu lentile galbene sau portocalii pentru a bloca lumina din spectrul albastru.

Cand functia vizuala scade se recomanda o iluminare mai buna a textului si utilizarea unui sistem optic de magnificatie.

* Renuntarea la fumat.

* Tratamentul corect al hipertensiunii arteriale.

* Dieta joaca de asemenea un rol important.Studiile epidemiologice au aratat ca includerea in alimentatia zilnica a legumelor si fructelor joaca un rol benefic.

* Laser terapia ajuta la distrugerea vaselor de neoformatie.


Consultatia oftalmologica

"La pacientii la care se inregistreaza o scadere brusca de vedere se recomanda a fi examinati de urgenta de catre medicul oftalmolog. Pacientii care au modificari semnificative DMLV sint sfatuiti sa sa-si aduca si copii la evaluarea oftalmologica", subliniaza prof. dr. Danut Costin. In ceea ce priveste activitatea, adauga el, nu exista limite impuse, dar se recomanda pacientilor care au vederea scazuta sa renunte la sofat.


Ce este degenerescenta maculara legata de virsta (DMLV)?

Degenerescenta maculara legata de virsta este o afectiune oculara localizata la nivelul maculei (aria retinei la nivelul careia sint percepute imaginile in detaliu si care este responsabila cu vederea centrala)."Aceasta este o boala progresiva a maculei, care din punct de vedere clinic se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni. Functia maculei este afectata, pacientul sesizind diminuarea vederii, neclaritate sau o pata intunecata centrala.

Vederea centrala este afectata atit pentru distanta, cit si pentru aproape. Aproximativ 30% dintre pacientii cu virste de peste 70 de ani prezinta semnele bolii. Numarul pacientilor, suferind de aceasta boala, este in continua crestere. DMLV a fost diagnosticata si la pacienti cu virste sub 50 de ani. Diagnosticarea bolii la pacientii cu virste active ridica multe probleme socio-profesionale, care afecteaza foarte mult viata pacientului", mentioneaza prof. dr. Danut Costin.


Densitatea pigmentului macular

Cercetatorii au masurat densitatea pigmentului macular - cantitatea de lumena care este absorbita de pigment - prin intermediul alternarii razelor albastre si verzi. Cele albastre sint absorbite de pigmentul macular, insa nu si cele verzi. Aceasta tehnica, recent aplicata, poate deveni un instrument valoros pentru detectarea aparitiei degenerescentei maculare.Dupa cum se stie, acuitatea vizuala scade semnificativ pe masura inaintarii in virsta. Pigmentul macular este un determinant important al acestei senzitivitati vizuale.

Studiile au demonstrat ca persoanele de peste 60 de ani cu o densitate mare a pigmentului macular prezinta aceeasi senzitivitate visuala precum tinerii. In schimb, persoanele in virsta cu o densitate scazuta a pigmentului macular prezinta o senzitivitate redusa comparativ cu tinerii.

Concluziile arata ca pigmentul macular intirzie exercitarea imbatrinirii asupra functiei vizuale. De asemenea, densitatea pigmentului macular este in corelatie cu factorii care maresc riscul afectiunilor oculare, precum degenerescenaa maculara. De exemplu, femeile care fumeaza se expun de doua ori mai mult riscurilor de confruntare cu degenerescenta oculara, presentind o densitate scazuta a pigmentului macular.


Factori de risc

Nu sint cunoscute cauzele care determinea aparitia degenerescentei maculare a adultului.Insa putem vorbi de o serie de factori de risc implicati in aparitia bolii. Acestia cresc posibilitatile de instalare a bolii. Factorii de risc ai DMLV includ:

- Virsta: peste 50 de ani;

- Antecedente familiale( membri ai familiei care au aceasta boala);

- Fumatul;

- Sex: femeile inregistreaza un risc crescut.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII