Cosmarurile si teroarea nocturna au loc in timpul somnului

Voturi: 153 |   Voteaza

Cosmarul este un tip de parasomnie. Parasomniile includ de asemenea somnambulismul, teroarea nocturna, enurezisul (mictiunea nocturna, udatul patului) si narcolepsia. Toate acestea pot distruge linistea in casa si unele pot fi vatamatoare pentru copil. Citeste in continuare despre cele trei tipuri de parasomnii (ritmice, paroxistice si statice) si afla cum poti sa iti ajuti copilul.

Parasomniile ritmice

Tulburarile ritmice ale somnului - lovitul capului, leganatul capului sau al corpului - implica miscari care pot fi foarte slabe pana la miscari violente, asemanatoare crizelor. Alte tulburari ritmice ale somnului pot fi miscarile de suveica (leganatul inainte si inapoi pe maini si genunchi) sau miscarile de indoire (ridicarea pietului si a genunchilor simultan).

In timpul miscarilor ritmice, copilul poate geme sau fredona. Aceste miscari par sa aiba loc in momentul tranzitiei de la starea de veghe la starea de somn sau a trecereii de la o etapa a somnului la alta.

Nu se cunoaste nici o cauza a acestor tulburari, insa foarte rar au putut fi asociate cu probleme medicale sau psihologice. Copiii cu tulburari ritmice ale somnului pot avea dureri matinale de cap, probleme nazale si infectii ale urechii.

Un alt tip de parasomnie ritmica este sindromul picioarelor nelinistite (RLS - restless legs syndrome [engl.]), o deformatie senzoriala si motorica ce pare a avea cauze genetice.In cazul RLS picioarele copilului se misca in mod repetat si ritmic. Multi oameni ce prezinta LRS au de asemenea si sindromul miscarilor periodice ale picioarelor - care apare atunci cand, in timpul somnului, picioarele se misca in mod involuntar.

Tratamentul pentru LRS poate include:

- terapia prin muzica (sunete ritmate - ticaitul unui metronom, de exemplu - pot ajuta la inducerea si regularizarea somnului);

- psihoterapie;

- hipnotism;

- tratament medicamentos contra raului de miscare;

- tranchilizante;

- stimulante.

Parasomniile paroxistice

Tulburarile paroxistice ale somnului apar sau se repeta brusc. Acestea includ teroarea nocturna, cosmarul, somnambulismul si enurezisul.

Teroarea nocturna

Teroarea nocturna (Pavor Nocturnus) este caracterizata printr-o trezire brusca din somn insotita de tipete sau urlete. Pe parcursul episodului, pulsul si ritmul respirator cresc iar ochii copilului pot fi deschisi. Mai mult ca sigur ca el nu isi va aminti ce s-a intamplat in afara de faptul ca s-a trezit si s-a simtit speriat.

Teroarea nocturna apare in prima treime a ciclului de somn, atunci cand copilul este in starea de somn profund. In loc sa se trezeasca sau sa treaca intr-o noua etapa a somnului, copilul ramane "intepenit" intre etape. Aceasta se intampla la aproximativ 15% dintre copiii mici si poate fi cauzata de o stare avansata de oboseala sau de o intrerupere a ciclului de somn.

In sine, terorile nocturne nu sunt periculoase, dar ceea ce se intampla in timpul lor poate fi. Copilul poate sari din pat sau poate face ceva ce nu ar face in mod obisnuit.

Nu exista vreo cauza cunoscuta a terorilor nocturne, cu toate ca exista pareri ca ar fi provocate de cauze fizice. In timpul terorilor nocturne poate fi prezenta si apnea.

In urma evaluarii pentru a elimina orice cauza fizica (cum ar fi starea neurologica), se pot folosi medicamente ca si tratament.

Cosmarurile

Cosmarurile difera de teroarea nocturna prin aceea ca au de obicei o cauza psihologica, copilul isi aduce aminte mult mai des despre cosmaruri si de obicei nu sunt periculoase.

Cosmarurile apar numai in timpul somnului REM (miscari rapide ale ochiului - rapid eye movement [engl.]). Somnul REM este caracterizat prin miscari rapide ale ochilor, puls si ritm respirator neregulat, si vise (sau cosmaruri). Somnul care nu este REM este mai adanc.

Somnambulismul

Somnambulismul, de obicei intr-o forma blanda, poate fi riscant daca este frecvent sau intens.

Deoarece copilul nu este treaz in timpul episoadelor de somnambulism, din camera unde doarme trebuie eliminate obiectele periculoase si ferestrele trebuie inchise.

In urma unei evaluari medicale, somnambulismul poate fi eliminat sau redus prin: - medicatie; - un ciclu de somn consistent.

Enurezisul

Mictiunea nocturna, enurezisul, este o problema ce poate afecta atat respectul de sine al copilului cat si somnul lui. Deoarece enurezisul are loc noaptea si asftel afecteaza somnul, el este clasificat ca si parasomnie.

Apare de obicei la copiii cu varsta intre 3 si 8 ani. Enurezisul se opreste de obicei de la sine, insa uneori se poate prelungi pana la adolescenta. Un copil care are mictiuni nocturne regulate trebuie consultat de doctor pentru eliminarea oricaror cauze fizice.

Parasomnii statice

Tulburarile statice ale somnului, care nu sunt daunatoare, includ dormitul cu ochii deschisi (frecvent la bebelusi si la copiii mici) sau in pozitii ciudate (cu capul in jos, arcuit etc.).

Desi tulburarile statice nu sunt periculoase, copiii care dorm in pozitii ciudate sau cu ochii deschisi ar trebui examinati de catre un doctor, mai ales daca acest comportament se prelungeste sau este insotit de alte simptome neobisnuite.

Cum sa ajutam copilul

Daca este ingrijorat despre modul in care doarme copilul tau, consulta medicul pediatru. El te va indruma catre un specialist in probleme legate de somn sau te va incuraja intru stabilirea unei bune igiene a somnului, care poate cuprinde:

- stabilirea unui orar fix de somn (inclusiv pentru somnul de dupa-amiaza);

- orar consistent de joaca si de hranire;

- evitarea stimulantelor (cafeina, de exemplu) inante de culcare;

- un dormitor linistit, confortabil, care sa induca somnul;

- folosirea patului exclusiv pentru somn - nu pentru facutul temelor, joaca sau uitatul la televizor;

- limitarea mancarii si bauturilor inante de culcare in cazul unor probleme de reflux gastro-esofagian sau in cazul enurezisului.

Ar putea ajuta si tinerea unui jurnal al ritualului de culcare al copilului. In acest jurnal noteaza ce a facut inainte de culcare, cand a mers la baie, ce a mancat si ce a baut. Alte informatii, cum ar fi de pilda conditiile meteorologice, pot ajuta medicul pediatru in stabilirea unui tramanent eficace.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII