Complexul vitaminic B in organismul uman, medicale, nutritie

Voturi: 155 |   Voteaza

S-a constatat ca vitaminele B1 si B2 nu se gasesc in genere singure, ci asociate cu altele, dintre care unele nu-si dezvaluisera inca "rudenia". Acidul pantotenic, piridoxina si altele au proprietatile fizico-chimice si biologice analoage, vitamine diverse sunt adesea intilnite in aceleasi vegetale sau in aceleasi produse animale si actioneaza in acelasi sens, se ajuta reciproc, se completeaza si in ultima instanta fac parte dintr-un ansamblu nedisociabil.

A luat nastere notiunea unui "complex" numit "complexul vitaminic B", care se dovedeste indispensabil metabolismului celular (respiratie, nutritie, asimilare).

S-a constatat ca anumite vitamine coexista in natura si ca, in cazul de fata, fiecare vitamina din complexul B nu pare sa aiba valoare si "sa-si dea contributia maxima" decit daca este administrata impreuna cu semenele ei. Fiecare pare sa joace, fata de celelalte, un rol de catalizator si totodata de reglementare. Ele se completeaza unele pe altele in diversele lor functii.

Aceste lucruri subliniaza importanta orientarii catre natural, catre produsul echilibrat. Mai mult inca, ele ne simplifica in mod considerabil efortul. Caci daca avitaminozele grave cer administrarea, in doze uneori masive, a vitaminei in cauza, astazi in civilizatiile noastre se manifesta doar sindroame hibride si vagi, in general nediagnosticate, datorate unor hipovitaminoze sterse.

Terapeutica vitaminica este, intr-adevar, departe de a obtine rezultate constante, binefaceri scontate pe care, teoretic, am fi in drept sa le speram. Poate ca, in unele cazuri "s-a dat gres" prin eroare de diagnostic sau pftit neadaptarea dozelor prescrise. Dar nu este exclus, tinind seama de extrema si inca imprevizibila complexitate biologica, ca vitaminele administrate sa fi avut o cu totul alta influenta, poate chiar negativa.

Reintoarcerea la o alimentatie sanatoasa, bogata in cruditati, cu o inteleapta utilizare a plantelor, elemente inzestrate cu vitamine utile in proportii echilibrate, va avea toate sansele sa atenueze sau sa vindece anumite maladii, majoritatea minore, dar care prin cronicitatea lor otravesc existenta.

Douazeci de grame de patrunjel (greutatea unei scrisori), adica, cit ai apuca intre doua degete, contin 20 mg de vitamina C — adica un sfert din nevoile teoretice zilnice. Douazeci de grame (o lingura pentru supa) de drojdie uscata contin 10 pina la 20 mg din vitamina antipelagroasa, 20 de mg fiind doza zilnica folositoare.

Putem deci repeta ca o alimentatie sanatoasa, biologica, acopera nevoile vitaminice ale organismului nostru.

Indicatiile complexului B sint numeroase; printre ele enumeram cresterea, convalescentele, sarcina, diversele tulburari de asimilare, nevralgiile si polinevritele, inflamatiile limbii si ale gingiilor, lipsa poftei de mincare, colitele, constipatia, anemia, oboseala generala, iritabilitatea, tulburarile tiroidei, ale suprarenalelor, ale pancreasului, prevenirea arteriosclerozei, sechelele tratamentelor cu antibiotice a caror administrare, suprimand in genere partial sau total flora intestinala utila, atrage dupa sine o carenta vitaminica. Se stie ca, in acest ultim caz, administrarea paralela de drojdii (elementele cele mai bogate in vitamina B), a devenit de multa vreme o regula imperioasa in medicina.

Complexul vitaminic B este constituit, in stadiul actual al cunostintelor noastre, din:

Vitamina B1 sau antiberi-berica, sau aneurina, sau tiamina

Vitamina B2 sau riboflavina

Vitamina B3 sau vitamina PP, sau antipelagroasa, sau amidonico-tinica, sau nicotinamida

Vitamina B5 sau acidul pantotenic

Vitamina B6 sau piridoxina

Vitamina B8 sau vitamina H, sau biotina

Vitamina B9 sau acid folic

Vitamina B12 sau cianocobalamina







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII