Cancerul osos - boala oaselor care dor

Voturi: 123 |   Voteaza

Cancer de os sau cancerul osos este un termen general folosit atunci cand celulele canceroase sunt gasite in os. Cancerul care incepe in os este numit cancer  osos primar. Este gasit cele mai multe ori, in oasele bratelor sau ale picioarelor, dar acesta poate aparea in orice os din corp. Copiii si tinerii au un  risc mai mare sa aiba cancer la oase decat adultii.

Formele initiale ale cancerului osos sunt numite sarcoame. Exista mai multe tipuri diferite de sarcom si fiecare din ele incep intr-un alt fel de tesut osos.  Cele mai comune sunt osteosarcoma, sarcomul Ewing’s, si chondrosarcoma.

În randul tinerilor, cel mai frecvent tip de cancer osos este osteosarcoma, de obicei apare intre varstele de zece si douazeci si cinci de ani. De cele mai  multe ori, cel mai mult barbati sunt afectati decat femelele. Osteosarcoma frecvent incepe in capete de oase; cand apar tesuturi noi pe masura ce tanarul  creste, de obicei, sunt afectate oasele lungi ale mainilor si picioarelor. Sarcomul Ewing’s afecteaza, de obicei, adolescenti, si este gasit in cea mai mare  parte la tineri intre zece si douazeci si cinci de ani. Acesta se formeaza in mijlocul (axul) oaselor mari si de cele mai multe ori afecteaza oase lungi ale  soldului si oase din partea superioara a bratului si a coapsei, dar poate apare si in coaste. Chondrosarcoma este un tip de tumoare care se formeaza in  cartilaj ( tesut in jurul articulatii) si se gasesc in principal la adulti. Alte tipuri de cancer osos includ fibrosarcoma (celule tumorale maligne uriase)  si chordoma. Aceste tipuri de cancer sunt rare si, cel mai adesea afecteaza oameni de peste treizeci de ani.

Cele mai frecvente simptome ale bolii este durerea. Cu toate acestea, simptomele pot varia in functie de locatie si marime a cancerului. Uneori,deformari de  pe os poate fi resimtite prin piele. Uneori este interfereaza cu miscari normale si pot de asemenea provoca slabirea sau ruperea oaselor. Tumori care apar in  articulatii sau in apropiere poate cauza inflamatii si sensibilitate in zona afectata. Alte simptome pot include oboseala, febra, pierdere in greutate, si  anemie. Este important sa discutati cu un medic, atunci cand va confruntati cu aceste simptome, dar aceste simptome pot fi de asemenea cauzate de alte  conditii mai putin grave.

Tratamentul pentru unele tumori osoase pot implica o interventie chirurgicala, cum ar fi amputarea unui membru. Chimioterapia si radioterapia sunt eficiente  in unele tumori (cum ar fi sarcomul Ewing), dar mai putin in altele (cum ar fi chondrosarcoma). Dupa ce a fost facut tratamentul pentru cancerul de oase,  este foarte important ca verificarile si evaluarile periodice la medic sa fie efectuate, pentru a fi sigur ca afectiunea nu a venit inapoi si pentru a acorda  tratamentul corespunzator in cazul in care o face. Verificarile pot fi examenul fizic, raze X, scanari, analize de sange si alte teste de laborator.

Oamenii care au fost diagnosticati de aceasta boala au mai multe griji de natura, fizica, emotionala, practica. Ei pot sa isi faceti griji ca amautarea unui  membru sau o operatie nu va afecta doar infatisarea lor, ci si modul in care oamenii il vor privi ulterior. Pacientii pot fi ajutati pentru a trece peste  toate acestea prin intermediul sprijinului de speciale pentru grupurile de tineri cu cancer si familiilor lor. Exista organizatii non-profit care are o serie  de servicii pentru pacienti si familiile lor.CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII