Bolile renale cronice pot indica o hipertensiune arteriala

Voturi: 152 |   Voteaza

Bolile renale cronice cresc riscul pentru anumite tipuri de cancer

O echipa de cercetatori australieni a concluzionat ca barbatii varstnici care sufera de boli renale cronice au un risc crescut de a dezvolta anumite forme de cancer. Rezultatele studiului se adauga informatiilor de pana acum care confirma existenta unei legaturi intre bolile renale in stadiu terminal si riscul aparitiei unei malignitati.

Studiul a fost condus de Dr. Germaine Wong de la Centrul de Transplant si Cercetare Renala din Westmead (Australia) si a fost publicat in editia din 30 aprilie a Revistei Societatii Americane de Nefrologie. Cercetarea a inclus peste 3.600 pacienti cu varsta cuprinsa intre 49 si 97 ani si s-a desfasurat pe durata a 10 ani. Dintre participanti, 20% au dezvoltat o forma de malignitate. Cei cu disfunctie renala moderata au avut un risc cu 39% mai mare de a face cancer, iar cei cu disfunctie severa un risc de 3 ori mai mare decat cei cu functie renala normala.

Cercetatorii australieni considera ca aceasta asociere ar putea fi explicata prin raspunsul inflamator sistemic aparut in contextul bolii renale cronice. Importanta studiului este ca ar putea constitui baza unor programe de screening pentru cancer la pacientii cu afectiuni renale terminale. O alta aplicatie o reprezinta faptul ca pacientii cu recomandare de transplant renal vor fi mult mai bine investigati, deoarece imunosupresia post-transplant (pentru prevenirea rejetului de grefa) ar putea accelera cresterea unui cancer "ascuns". Nu in ultimul rand, rezultatele studiului intaresc indemnul de a trata corespunzator si de a monitoriza toti pacientii cu boli renale cronice.

CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII