Boala Peyronie reprezinta o afectiune ce se manifesta prin curbarea anormala a penisului in timpul unei erectii datorita unei cicatrici a tesutului erectil. Aceasta cicatrice impiedica indreptarea penisului, iar la unele persoane curbarea poate fi atat de severa incat penetrarea este aproape imposibila. Cei care sufera de aceasta boala resimt durere in timpul actului sexual.
Boala este mai frecventa in randul barbatilor de varsta mijlocie si la cei in varsta.
Simptome
Semnele si simptomele bolii Peyronie pot aparea instantaneu sau pot fi dezvoltate in timp. Printre simptome se includ:
- curbarea penisului in timpul erectiilor
- o umflatura de-a lungul penisuluipe o parte sau pe ambele parti ale penisului
- erectii dureroase, unii barbati nu resimt durere decat la atingerea umflaturii
- incapacitatea de a mentine o erectie
- incapacitate de penetrare
- scurtarea penisului
In majoritatea cazurilor durerea cauzata de boala Peyronie poate disparea, insa curbarea penisului va persista chiar daca nu se resimte durere.
Cauzele care duc la aparitia bolii
La ora actuala, doctorii nu stiu cu certitudine care sunt cauzele exacte ale bolii, dar teoriile existente includ cauze precum:
- ranirea penisului: un accident in zona penisului poate face ca vasele de sange din interiorul penisului sa se sparga si sa cauzeze sangerare interna,care in timp duce la aparitia unor plagi dure ce pot dezvolta fibroza sau depozite de calciu ce au ca rezultat curbarea penisului
- tulburari autoimune: cicatricea poate aparea o reactie a sistemului imunitar la difersi factori
- mostenirea unei anomalii
- medicamentele: unele medicamente pot cauza boala Peyronie datorita unui efect secundar. Majoritatea medicamentelor responsabile de aparitia bolii sunt cele pentru hipertensiune arteriala, boli de inima, glaucom
Diagnostic si tratament
Printr-un examen fizic, medicul poate spune daca suferiti de boala Peyronie.
Pentru ca boala Peyronie difera de la persoana la persoana, tratamentul trebuie prescrisde catre medicul care este la curent cu boala de care suferiti.
Printre metodele de tratament se numara:
1) Medicatia orala
Daca boala nu da semne de ameliorare, medicul poate prescrie medicamente orale, tratament cre este valabil pentru primele 12-18 luni cand plaga este in formare. Medicamentele recomandate in cazul acestei boli includ:
- Colchicina, medicment cre inhiba dezvoltarea colagenului si poate ameliora simptomele bolii. Efectele secundare ale acestui medicament sunt probleme digestive sau diaree.
- Aminobenzoat de Potasiu: luat dupa sfatul medicului, acest medicament poate sa va vindece de boala. Inca nu s-au efectuat studii care sa determine exact eficacitatea acestui medicament.
- Vitamina E: studiile arata ca vitamina E poate ajuta la ameliorarea bolii, desi si in acest caz trebuie efectuate cercetari mai amanuntite
2) Injectiile
Medicul poate recomada un tratament ce consta in injectarea de medicamente precum Verapamil direct in zona lezata. Injectiile sunt menite sa distruga cicatricea.
3) Chirurgia
Daca nici tratamentul medicamentos si nici cel injectabil nu si-au facut efectul si penisul ramane tot curbat, se poate opta pentru operatia chirurgicala. Medicii recomanda aceasta ultima modalitate atunci cand pacientul are acte sexuale dureroase sau de proasta calitate. Chirurgia este necesara in restabilirea normala a erectiilor. Optiunile chirurgicale sunt: scoaterea cicatricii sau taierea portiunii afectate. In unele cazuri, utilizarea unei proteze poate ajuta la mentinerea erectiilor in timpul actului. Si aceasta metoda are efecte secundare, scurtarea penisului poate fi unul din ele.