Apendicectomia - inlaturarea chirurgicala a apendicelui vermiform

Voturi: 133 |   Voteaza

Ce este apendicectomia?

Singurul tratament pentru apendicita este interventia chirurgicala de extirpare a apendicelui (apendicectomie). Scopul este indepartarea apendicelui inainte ca acesta sa se perforeze si sa se raspandeasca infectia in abdomen (peritonita). Operatia de indepartare a apendicelui poate fi efectuata in doua moduri - laparoscopic sau clasic (cu abdomen deschis).


Cum se face o apendicectomie?

In timpul apendicectomiei clasice, se face o incizie de patru pana la zece cm in piele si in straturile abdomenului din zona apendicelui. Chirurgul patrunde in abdomen si cauta apendicele, de obicei situat in partea de jos, in dreapta abdomenului. Dupa examinarea zonei din jurul apendicelui, pentru a fi sigur ca nu mai exista alta problema, se indeparteaza apendicele. Acest lucru se face prin eliberarea apendicelui de legaturile prin care este atasat de intestinul gros (mai precis de prima parte a colonului – cecul), taind apendicele de la colon si suturand (cosand) orificiul din colon. Daca exista un abces, puroiul poate fi drenat prin tuburi de dren (tuburi din plastic care merg de la abces prin piele, spre afara). Apoi se inchide incizia abdominala.

In procedura laparoscopica chirurgul insereaza un laparoscop - un tub de grosimea unui creion, cu sistem de iluminare propriu si cu o camera video miniaturala - in abdomen printr-un instrument gol in interior (numit trocar). Este necesara doar o mica incizie. Camera video reda imaginea marita a interiorului abdomenului pe un monitor. Aceasta ii permite chirurgului sa vada operatia in detaliu. Pentru indepartarea apendicelui chirurgul foloseste instrumente mici introduse prin una sau doua incizii abdominale. In general, chirurgia laparoscopica permite o recuperare mai rapida si o vindecare cu mai putine cicatrici. Un alt avantaj al laparoscopiei este acela ca permite chirurgului sa vada in cavitatea abdominala pentru a pune un diagnostic clar in cazurile in care exista dubii asupra diagnosticului de apendicita. De exemplu laparoscopia este foarte folositoare la femeile la menstruatie la care o ruptura a unui chist ovarian poate avea aspectul de apendicita.

Daca apendicele nu este rupt (perforat) in momentul operatiei, pacientul este trimis acasa din spital dupa o zi sau doua. Dar daca apendicele a perforat iar infectia s-a raspandit dincolo de apendice ori daca exista un abces va fi nevoie de o incizie mare astfel incat chirurgul sa poata curata cavitatea abdominala. Vi se vor administra antibiotice intravenos si va fi nevoie sa stati in spital pe perioada recuperarii. In general, pacientii cu perforatie a apendicelui sunt mai grav bolnavi decat cei fara perforatie. Dupa operatie, sederea in spital este prelungita intre 4 si 7 zile, mai ales daca a intervenit peritonita.

Uneori medicul recomanda interventia chirurgicala chiar daca nu este sigur ca aveti apendicita. Operatia elimina riscul perforarii apendicelui. Daca sunteti operat si apendicele este normal, acesta va fi indepartat, totusi, pentru a nu crea probleme ulterioare.


Care sunt complicatiile apendicectomiei?

Cea mai serioasa complicatie a apendicitei este infectia stratului interior al cavitatii abdominale (peritonita). Aceasta survine daca apendicele se rupe (perforeaza) iar continutul intestinelor si bacteriile din intestin invadeaza cavitatea peritoneala. Cand are loc acest lucru, se poate sa va simtiti brusc mai bine. Dar, curand dupa aceea, intregul abdomen devine balonat cu gaze si fluide si il veti simti strans, tare si sensibil la pipait. Veti simti durere in abdomen dar s-ar putea sa nu fie durerea puternica si localizata de la apendicita. In plus s-ar putea sa nu puteti elimina gaze intestinale sau sa nu puteti avea miscarile normale ale intestinelor din cauza inflamatiei. Alte semne si simptome pot fi febra, setea si cantitate mica de urina. Peritonita este o urgenta medico-chirurgicala. Daca dvs. sau un membru al familiei prezentati semne de infectie abdominala mergeti imediat la spital. Chiar cu tratament prompt, peritonita poate fi foarte grava.

O complicatia frecventa a apendicectomiei este infectarea inciziei chirurgicale. Astfel de infectii variaza in gravitate de la usoare, cu roseata si sensibilitate a inciziei, la moderate, necesitand antibiotice sau severe, necesitand antibiotice si tratament chirurgical. Ocazional inflamarea si infectarea apendicelui este atat de grava incat chirurgul nu va inchide incizia la sfarsitul operatiei deoarece rana este deja infectata. In schimb, se amana inchiderea chirurgicala mai multe zile pentru a permite infectiei sa scada cu terapie prin antibiotice si pentru a reduce riscul ca ea sa apara in interiorul abdomenului. Acest lucru se explica prin faptul ca bacteriile cele mai fecvente din intestin sunt anaerobe, adica traiesc fara oxigen si oxigenul le face rau. Iata de ce o astfel de rana se vindeca mai bine lasata deschisa, la aer. O alta complicatie a apendicectomiei este abcesul, colectarea puroiului in zona apendicelui. Abcesul intraperitoneal se trateaza prin terapie cu antibiotice si drenare chirurgicala.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
01/03/2010, 18:29
destul de expliacit textul ma ajuta la lectiile la biologie de la anatomie de anul
asta