Anxietatea si depresia pot fi invinse

Voturi: 166 |   Voteaza

Pe fiecare om care afla ca sufera de o boala fizica il trece un fior de teama. Mai slab sau mai intens, in functie de gravitatea afectiunii. E o reactie fireasca si spontana.

Dar ce se intampla atunci cand persoana isi hraneste constant temerile, construind in minte scenarii negative legate de evolutia bolii? Simplu : sporirea anxietatii si instalarea depresiei.

Sa le luam pe rand:

- anxietatea e senzatia ca esti in pericol, ca urmeaza sa ti se intample ceva neplacut, grav; esti nelinistit, chiar disperat; gandurile, emotiile si corpul tau sunt cuprinse adesea de panica ,uneori o panica fara un motiv clar.

- depresia inseamna tristete sufleteasca, pierderea apetitului pentru viata, tendinta de izolare; pe scurt: vezi totul in gri.

Sa revenim la boala fizica. Mai precis, vorbim de boli tratabile si vindecabile. Poate sunt de vina societatea si ritmul alert, chiar haotic, de viata. Sau poate sunt de vina mesajele negative transmise prin mass-media. Cert este ca tot mai multe persoane dezvolta sindroame anxios-depresive (imbinarea celor doua tulburari de dispozitie) pe fondul unor afectiuni medicale vindecabile.

Rezistenta psihica si emotionala a omului modern e destul de labila, de aceea anxietatea si depresia au o incidenta si un impact tot mai mare.


Cum luptam, totusi, cu sindromul anxios-depresiv?

Cai sunt mai multe, dar aici ne vom opri asupra metodelor psihoterapeutice, dintre care cele mai accesibile si relativ usor de invatat sunt relaxarea, autosugestia si vizualizarea .

Psihologia si medicina au demonstrat clar conexiunile minte-corp. Astfel se explica eficienta relaxarii fizice (realizata prin diverse tehnici) in reducerea starii de incordare interioara si anxietate.

In ceea ce priveste autosugestia, majoritatea oamenilor considera ca e o forma de autoamagire. Practicata insa dupa reguli clare si sub indrumarea unui specialist, autosugestia permite inlocuirea modelelor negative de gandire cu modele mai optimiste. E adevarat, e nevoie de un dram de disciplina si rabdare, dar rezultatele merita cu siguranta efortul depus.

Vizualizarea este, pe scurt, folosirea imaginatiei pentru a crea scenarii pozitive de viata, in locul celor pesimiste. Si ea cere o tehnica anume, perseverenta si rabdare, iar efectele benefice au fost in multe cazuri dovedite stiintific.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII