Ambliopia - boala ochiului lenes, medicale, oftalmologie

Voturi: 150 |   Voteaza

Ambliopia poate fi tratata si dupa varsta de 10, 12 si chiar si 17 ani.

Vederea este, probabil, cel mai important simt cu care suntem inzestrati. In ultima perioada tulburarile de vedere sunt tot mai numeroase, medicii considerand ca acestea se transmit pe cale ereditara.

Conform datelor OMS, in 2002, mai mult de 161 de milioane de persoane din intreaga lume aveau deficiente de vedere, dintre care 37 de milioane erau nevazatori, estimandu-se ca din acestea 1,4 milioane erau copii cu varsta sub 15 ani.

Cel mai greu de depistat sunt tulburarile de vedere ale copiilor. Acestia nu se plang ca nu vad bine, de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la orice semn care poate trada un defect.

Un prim control se efectueaza la nastere, apoi, neaparat, la varsta de 3 ani trebuie efectuata o vizita la medicul specialist oftalmolog, pentru a fi descoperite din timp eventualele tulburari.

Dintre deficientele de vedere ale copiilor se evidentiaza ambliopia. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de "ochiul lenes", datorita faptului ca unul dintre ochi prezinta dificultati de vedere, caz in care exista o aliniere incorecta sau in crucis a ochilor.

In unele cazuri ambliopia apare si ea rezultat al existentei, la unul dintre ochi, a unor simptome precum: miopia, hipermetropia, astigmatisnul sau cataracta.

Lipsa stimulilor nervosi din partea "ochiului lenes", face ca acesta sa fie ignorat si chiar sa devina nefunctional, aparent nevazator, urmare a faptului ca ochiul sanatos devine dominant.

O serie de tehnici dezvoltate de specialistii rusi de la Institutul Regional Tehnico-stiintific "Microchirurgia ochiului", sunt utilizate in cadrul centrului medical "Speranta Bioxim" oferindu-se sansa copiilor care sufera de ambliopie sa isi imbunateasca vederea si dupa varsta de 6 ani.

Medicii specialisti de la centrul medical bucurestean folosesc o gama larga de aparate stimulatorii, care stimuleaza "ochii" cu semnale luminoase de diverse lungimi de unda, intensitate si frecventa ale impulsurilor.

"Avantajul pe care il oferim este reprezentat de posibilitatea recuperarii pacientilor cu varste mai mari de 5 ani, care pot colabora mai usor cu medicul specialist, explica d-na Gina Tanase, directoarea centrului medical Speranta Bioxim. Rezultatele sunt favorabile recuperarii pacientilor, de pana la 20% din acuitatea vizuala, pe parcursul a zece sedinte de tratament, fiind e necesara repetarea lui la un interval de sase luni. Mentionez ca in anumite situatii, rezultatele sunt la fel de mari si la varste de 10, 12 sau chiar si 17 ani, in anumite situatii".CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII