Alimentatia defectuoasa duce la pancreatita

Voturi: 157 |   Voteaza

Pancreatita are loc atunci cand se inflameaza pancreasul, o glanda cu dimensiune mare localizata in spatele stomacului. Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza metabolismul carbohidratilor. In acest mod, pancreasul functioneaza pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahar in sangele organismului. In al doilea rand, pancreasul nu doar secreta hormoni, ci si produce enzima digestiva. Enzima este o substanta care accelereaza reactiile biochimice. Enzima digestiva, apoi, contribuie la digestie prin cresterea ritmului in care organismul descompune mancarea. Cand apare pancreatita, de obicei se datoreaza enzimei digestive care ataca si digera pancreasul, care a produs-o la inceput.


Pancreatita – Acuta sau Cronica?

Pancreatita variaza in severitate. Desi simptomele manifestate pot fi asemanatoare, efectele asupra corpului difera de la o extrema la alta. Ea se prezinta in doua feluri:

Pancreatita Acuta. Inflamatie care in general dureaza cateva zilei si apoi trece, de cele mai multe ori in recuperare completa. Atacurile acute continue pot duce la boala cronica.

Pancreatita Cronica. Are loc atunci cand inflamarea pancreasului este grava sau repetata. Cazurile cronice sunt mult mai serioase decat cele acute fiindca semnaleaza un pericol permanent asupra pancreasului si pot crea mai departe complicatii cum ar fi diabetul sau deficiente de vitamine. B12, o vitamina esentiala pentru formarea celulelor rosii in sange, a sanatatii nervoase, pentru metabolismul grasimii si al carbohidratilor, poate ajunge nivel periculos de scazut cu astfel de deficiente.


Pancreatita – Simptome si posibile cauze

Pancreatita manifesta urmatoarele simptome:

- Durere severa in zona abdominala de sus (in cazul pancreatitei acute, durerea incepe brusc; la cea cronica durerea este in general constanta).

- Greata si vomitat.

- Abdomen umflat si sensibil.

- Dezhidratare.

- Tensiune mica care poate cauza lesin/ameteala.

- In cazul pancreatitei cronice, fecalele se pot ingalbeni avand un miros rau.

Pancreatita de cele mai multe ori este cauzata de pietrele la fiere introduse in canalul pancreatic, sau de abuzul de alcool. Potrivit statisticilor, noua din zece cazuri de pancreatita cronica se intampla din cauza alcoolului. De asemenea, pancreatita poate fi cauzata de anumite medicamente (acetaminofen, sulfonamid, diuretice tiazidice si furosemide); de o rana severa la abdomen cum ar fi lovitura sau operatia; de infectie virala cum ar fi hepatita sau oreion; de anormalitati genetice in canalul pancreatic.


Pancreatita – Interventia medicala si suplimentarea sugerata

Pancreatita in timpul atacului acut, in general ofera recuperare completa. Totusi, in timpul atacului, bolnavul poate primi medicamente pentru calmarea durerii si lichide intravenoase. Este important sa se infraneze de la mancat in timpul episoadelor acute, din moment ce mancarea creste cantitatea enzimei digestive pe care pancreasul o produce. Postul ofera timp pancreasului sa lucreze mai incet si sa inceapa astfel sa se vindece.

De asemenea, pancreatita poate semnala nevoia de operatie. Daca, de exemplu, pietrele la fiere nu sunt eliminate din organism pe cale naturala, medicul va folosi colangiopancreatografia endoscopica retrograda pentru a indeparta pietrele. In mod caracteristic, este necesara eliminarea pe cale chirurgicala a fierii. Pancreatita, in special in cazurile cronice, este un semn al abuzului de alcool. Prin urmare, este recomandat sa se puna capat alcoolului. Bautura continua poate cauza daune ireversibile, inclusiv cicatrice sau reducerea producerii de enzime si hormoni.

Datorita faptului ca pancreatita afecteaza proportiile in care se secreta insulina, cauzeaza si probleme ale nivelului de zahar in sange, fiindca, fara un nivel corect de insulina, organismul nu poate metaboliza carbohidratii in mod adecvat. Cromium picolinate este recomandat ca supliment mineral important in stabilizarea si mentinerea nivelului de zahar in sange. Enzima pancreatica si proteolitica (enzima care ajuta la descopunerea proteinelor) se dovedesc a fi benefice pentru ca ajuta la scaderea inflamatiei si ajuta la digestie. In final, suplimentul crud pentru pancreas ofera suport glandei inflamate prin neutralizarea atacului organismului impotriva pancreasului, oferindu-i timp necesar pentru vindecarea corespunzatoare. Asa cum se procedeaza cu toate suplimentele, urmeaza instructiunile de pe eticheta din cutie.

Pancreatita poate duce la probleme ulterioare. Impreuna cu diabetul si deficienta nutritionala, ea poate duce la dezvoltarea cancerului pancreatic. Cancerul pancreatic are o rata ridicata de mortalitate, ocupand locul patru in mortile de cancer in Statele Unite. Prin urmare, este important ca persoana care sufera de pancreatita sa lucreze pentru a imbunatati sanatatea pancreasului. Facand aceasta, pot fi prevenite atacurile ulterioare de pancreatita si riscul cancerului pancreatic.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII