Uleiuri si parfumuri

Voturi: 143 |   Voteaza

Analiza uleiului
Înainte de a realiza orice amestec, trebuie analizate aromele uleiurilor pe care dorim sa le folosim. Punem o picatura de ulei eteric pe o hârtie sugativa sau pe o tesatura neparfumata. Inspiram, suntem atenti la arome si scriem impresiile care ne apar. Ar fi bine sa pastram aceste notite si chiar sa le îndosariem pentru a le consulta ulterior. La ce ne duc cu gândul respectivele arome? Cum se modifica în timp? Ce stare ne trezesc în suflet? Lasam intuitia sa se manifeste liber. Pe masura ce vom experimenta, vom putea sa anticipam cum vor actiona uleiurile în alte amestecuri, ce efecte putem sa amplificam si ce caracteristici dorim sa diminuam.

Crearea amestecurilor uscate
Uleiurile esentiale parfumate sunt cele mai potrivite pentru crearea propriilor amestecuri de aromoterapie sau pentru împrospatarea celor vechi. Amestecurile uscate sunt formate din materiale parfumate, uscate si fragile care sunt puse împreuna atât pentru parfum, cât si pentru frumusete. Pentru a ne crea amestecuri personale, putem sa combinam parti uscate din plante cum ar fi radacini, scoarte, seminte, fructe, flori sau frunze, peste care se adauga un agent care sa le fixeze, cum ar fi granule de radacina de iris sau aschii din lemn de santal. Agentul de fixare ajuta amestecul sa îsi mentina parfumul câteva luni prin conservarea uleiurilor volatile. Ultimul pas este adaugarea unui ulei aromatic, ales în prealabil, deasupra întregii suprafete a amestecului, cu ajutorul unei pipete. Trebuie sa fim atenti sa nu turnam mult ulei eteric deasupra amestecului. Întrucât uleiurile esentiale sunt foarte parfumate, adaugam câte o picatura, dupa care mirosim amestecul, repetând procesul pâna când obtinem ceea ce dorim. Agitam usor amestecul si îl pastram într-un borcan de sticla într-un loc racoros, uscat, ferit de lumina, timp de 2 saptamâni. Aceasta perioada are rolul de a amesteca si omogeniza diferitele parfumuri. Pentru a împrospata un amestec deja existent, pur si simplu adaugam câteva picaturi din uleiul esenta preferat peste amestec si agitam usor.
Uleiurile volatile sau cele de baza pot fi gasite în magazinele si în farmaciile naturiste.

Parfumurile proprii
Pentru a crea un parfum personal trebuie adaugata esenta proprie de parfum într-o anumita cantitate de alcool si apa distilata. Un parfum puternic poate contine între 15-30% ulei volatil, 80-90% alcool farmaceutic si 5-10% apa distilata. Putem crea si apa de colonie mai putin puternica sau un anumit gen de spray de corp (deodorant) prin cresterea sau micsorarea procentului de ulei sau alcool.

Pastrarea uleiurilor esentiale
Uleiurile aromatice sunt foarte usor volatile si se evapora imediat în prezenta aerului. Desi sunt denumite "uleiuri", consistenta lor este mult mai apropiata de cea a apei decât a uleiului. Durata vietii unui astfel de ulei este direct legata de modul în care este pastrat. Atunci când sunt pastrate în bune conditii, uleiurile au o durata de viata de câtiva ani. Iata câteva reguli simple pentru a mentine esentele proaspete si puternice.
- Trebuie sa pastram uleiurile volatile departe de caldura si lumina pentru a-si mentine prospetimea si puterea;
- În cazul în care nu sunt ambalate deja în sticlute întunecate la culoare, le putem transfera noi în astfel de recipiente pentru a le proteja de lumina;
- Sa pastram sticlutele cu capacul bine închis atunci când nu le folosim;
- Amestecurile de uleiuri eterice cu un ulei vegetal pot fi pastrate, de obicei, câteva luni. Cel mai bine este ca aceste amestecuri sa fie pastrate la rece (la frigider), timp de 6 luni sau chiar mai mult. Daca amestecam uleiul volatil cu un ulei vegetal pentru a crea un ulei de masaj, este bine sa adaugam si pâna la 10% ulei de jojoba, care va mari durata de pastrare a uleiului prin reducerea proceselor de oxidare care produc o aroma rânceda. Vitamina E este de asemenea un bun antioxidant. Adaugata în amestecurile aromoterapeutice, ea va creste durata de viata a majoritatii uleiurilor vegetale.
- Uleiurile de baza trebuie depozitate departe de caldura si lumina pentru a-si pastra prospetimea, cel mai bine la frigider.

Practic!
Uleiurile eterice sunt ideale pentru crearea unor purificatori eficienti si naturali ai aerului. Uleiurile de lavanda, eucalipt si arbore de ceai purifica si revigoreaza atmosfera în apartamentele izolate de aerul rece al iernii. Amestecam într-un spray atomizor câteva picaturi din esenta preferata cu putina apa, agitam bine amestecul si îl pulverizam în camera pentru a neutraliza mirosurile neplacute si pentru a crea o aroma încântatoare, placuta si sanatoasa. Putem realiza acest lucru cât mai des pentru a asigura prospetimea aerului din încaperi.

Uleiurile de busuioc, portocale, chiparos, eucalipt, ace de brad sau de pin, ghimbir, fructe de ienupar, lavanda, menta, rozmarin si cimbru energizeaza si învigoreaza. Alte uleiuri sunt calmante si relaxante si ne ajuta sa ne odihnim dupa o munca intensa. Printre acestea se numara cel de bergamota, de lemn de cedru, musetel, tamâie, iasomie, lavanda, neroli, paciuli, trandafir, lemn de trandafir, lemn de santal si ylang-ylang.

Uleiurile de portocale, coriandru, ace de brad sau de pin, fructe de ienupar sau lavanda îndeparteaza mirosurile neplacute. Amestecurile energizante pot fi raspândite cu ajutorul unui spray, pot fi folosite la un masaj linistitor sau la o baie cu esente eterice.

Aromoterapia poate ajuta întreaga familie sa treaca cu bine peste perioada de iarna. Sezonul rece este foarte potrivit pentru a experimenta beneficiile uleiurilor eterice. Cele mai cunoscute si mai des utilizate sunt cele cu arome de padure, brebenel, citrice, mirodenii sau rasinoase. Parfumurile "vesnic verzi" produc o atmosfera proaspata, de padure, revigoranta si înaltatoare. Parfumurile rapid purificatoare ale uleiurilor de citrice si condimente au efecte miraculoase în starile de letargie si tristete ce apar deseori în timpul zilelor cenusii de iarna, iar aromele puternice ale uleiurilor de rasinoase sunt relaxante si îndeamna la meditatie.

Iarba tinerii de minte
"Acesta este rozmarinul, bun pentru aducere aminte: pentru rugaciune, pentru dragoste, pentru tinere de minte..." - Shakespeare, "Hamlet"

Exista si uleiuri eterice ale caror arome ne ajuta în procesul învatarii. Reputatia rozmarinului ca "iarba a tinerii de minte" se datoreaza îndeosebi parfumului intens care, o data respirat, cu greu mai poate fi uitat. Mirosind rozmarin înainte si dupa o lectie pe care o studiem si apoi cu putin înainte de începerea testului, creierul nostru va face imediat legatura între aroma de rozmarin si ceea ce am învatat. În acest fel, notiunile pot fi mult mai usor fixate în memorie si apoi rechemate, odata cu simtirea mirosului de rozmarin.

Parfumurile si senzualitatea
O atmosfera intima poate fi generata si de mirosuri, arome fine sau mai persistente, foarte placute si incitante. Betisoarele parfumate de santal sau de trandafir, lumânarile parfumate, uleiurile volatile parfumate picurate chiar si pe un bec aprins daca nu avem o lampa speciala, toate pot contribui la crearea unei ambiante extrem de placute si intime, stimulând dispozitia erotica si amplificând dorinta amoroasa.

Dar atentie! Nu inundati camera cu parfumuri astfel încât sa va fie greu sa respirati. Cine a iubit cu adevarat stie ca cel mai dorit si cel mai excitant miros este cel al corpului fiintei iubite. Atunci când intimitatea este suficient de mare, chiar si transpiratia sau respiratia celuilalt devin excitante...

Sursa: Seductiatrupului.roCITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
26/05/2013, 14:48
oooooooooooooooooooooooooooooooo