Sfatul dermatologilor: cele 10 porunci pentru un ten perfect

Voturi: 155 |   Voteaza

Pentru ca a venit primavara, pentru ca si noi, alaturi de natura, simtim ca renastem, pentru ca ne dorim sa stralucim din toate punctele de vedere, Diva Hair este, ca intotdeauna, alaturi de dorintele tale.

De data aceasta ne-am concentrat pe ten si am aflat de la specialisti care sunt acele 10 PORUNCI de care trebuie sa tii cont daca iti doresti un ten perfect. Si ei ne confirma: tenul nostru va arata perfect daca primeste de la noi atentia si grija de care are nevoie. Esti curioasa? Descopera cele 10 porunci si nu le incalca, numai asa vei avea un ten perfect:

1. Sa NU folosesti produse nepotrivite tenului tau

Este regula pe care toti dermatologii pe care i-am intrebat au subliniat-o, au ingrosat-o si ne-au evidentiat-o cu insistenta. Tenul nostru are nevoie de ingrijire, de atentie, insa de ingrijirea si atentia potrivita lui. "Principala greseala in ingrijirea tenului pe care o fac femeile o reprezinta utilizarea de produse cosmetice neadecvate. Consultul dermatologic si stabilirea tipului de ten sunt esentiale ingrijirii adecvate pentru orice femeie. In functie de tipul de ten (normal, seboreic, mixt sau uscat) in cadrul consultului dermatologic se recomanda utilizarea produselor cosmetice, atat a celor necesare curatarii zilnice a tenului, precum si a celor de ingrijire si, in cazul in care este necesar, tratarea afectiunii dermatologice prezente." Ne spune dr. Dermatologie Venerologie Victorina Macovei de la clinica Laurus Medical.

2. Sa NU uiti de curatare si hidratare

Stim ca trebuie sa respectam o anumita rutina in ingijirea tenului, si principalele etape ale ei sunt curatarea si hidratarea corecta a tenului, de doua ori pe zi, dimineata si seara. "Totul incepe de la demachiere. Trebuie facuta cu un produs adecvat tipului de ten (crema/gel/spuma) si cu ajutorul unei dischete demachiante, pana la inlaturarea completa a machiajului si impuritatilor. Acest pas este urmat de aplicarea unei lotiuni tonice, pentru a inlatura, daca este cazul, resturile de crema si pentru a pregati fata de aplicarea unei creme." ne confirma Aurelia Ionescu, medic primar dermato-venerolog (diploma atestata MM de cosmetician) la clinica Dermato Byronia. Hidratarea tenului previne, intarzie si combate semnele de imbatranire ale pielii. Tenul tau, hidratat corect, nu isi va pierde elasticitatea si este ajutat asa cum trebuie sa produca exact cantitatea de colagen de care are nevoie.

3. Sa NU uiti de fotoprotectie

Alta regula pe care dermatologii insista sa o respectam este folosirea cremelor de fata cu protectie solara, indiferent de anotimp, si mai ales in timpul zilelor cu soare puternic. "Soarele reprezinta cel mai aprig inamic al pielii. Expunerea la radiatiile UV favorizeaza formarea radicalilor liberi, care agreseaza celulele cutanate si provoaca moartea prematura a acestora. Evitarea expunerii solare sau utilizarea cremelor fotoprotectoare atat in cazul expunerii solare, cat si ca parte a ingrijirii zilnice sunt esentiale in lupta cu aparitia ridurilor. De asemenea, ochelarii de soare au dublu rol: protejeaza pielea din jurul ochilor de radiatiile soare si impiedica formarea ridurilor.", ne spune dr. Macovei.

4. Sa NU neglijezi odihna

Tot dr. Macovei ne spune ca odihna face parte din ingrijirea tenulul nostru: "calitatea somnului se reflecta pe tenul nostru. Oboseala fizica are consecinte negative si asupra pielii, un somn de 6-8 ore fiind esential pentru ca pielea sa se restabileasca in urma agresiunilor suferite in timpul zilei, sa se regenereze." Noaptea organismul nostru este o uzina in plin lucru, mai ales cand discutam despre celulele pielii. Colagenul se produce in cea mai mare cantitatea in timpul somnului, asa ca ... mai mult somn inseamna si o piele mai sanatoasa.

5. Sa NU neglijezi alimentatia

O alimentatie echilibrata, sanatoasa si plina de aportul necesar de vitamine si minerale este intotdeauna recomandata, indiferent ca vrei sa ai un ten frumos sau vrei doar sa ii oferi toate sansele organismului tau sa se mentina tanar si sanatos. "O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, asigura aportul de vitamine si antioxidanti necesari pentru protejarea pielii. Fructele (citricele, capsunile, zmeura, afinele, strugurii, avocado) contin antioxidanti- flavonoide, vitamina C, vitamina E, caroten ce ajuta in combaterea radicalilor liberi de origine solara. Alimentele bogate in acizi grasi omega-3 ( care se regaseste in uleiul de nuci, rapita) sunt indicate ca parte a dietei zilnice." dr. Macovei insista, astfel, asupra faptului ca fiecare decizie culinara pe care o luam are consecinte pozitive sau negative si asupra pielii noastre.

6. Sa NU uiti niciodata sa te demachiezi

Sa ridice mana sus cine nu cunoastea aceasta porunca. Sa ridice mana sus cine a respectat-o mereu. Cam putine maini sus ... Oricui i s-a intamplat ca macar o data, obosita, dupa o zi lunga, sa adoarma nedemachiata. Mare greseala! Ne spun dermatologii. Demachierea este importanta, pentru ca toate chimicalele din machiaj praful de peste zi strans in pori, toate, peste noapte, vor intra in conflict cu nevoia pielii de a se regenera. Conteaza mult si tipul de demachiant, calitatea lui si capacitatea lui de a indeparta orice urma de chimicale. "Una dintre cele mai mari greseli de intretinere este sa te culci machiata. Alta greseala este sa te speli cu sapun pe fata pentru a inlatura machiajul. De cele mai multe ori machiajul nu este indepartat, iar sapunul prin aciditatea sa distruge bariera de protectie a pielii.", ne confirmat dr. Ionescu.

7. Sa NU uiti ca a preveni inseamna a trata

Vizita la un salon de cosmetica este necesara nu numai cand trebuie sa tratam o afectiune, ci si cand se doreste prevenirea afectiunilor pielii si mentinerea unui tonus ideal. „Daca vorbim de un ten tanar, cu pori inchisi, curati, fara riduri, majoritatea procedurilor cosmetice din salon nu au sens. Dar aceste tenuri sunt foarte rare, in conditiile poluarii, fumatului, expunerii la soare si hormonilor din perioada adolescentei. In ingrijirea fetei este mai bine sa fi proactiv, sa previi decat sa tratezi. Pielea ca si restul organelor din corp imbatraneste si este expusa multor factori fizici si chimici ce o pot degrada. Astfel este bine ca pe langa un ritual corect de ingrijire, protejare de soar si vant, sa se viziteze in mod regulat un salon pentru stoparea efectelor nedorite asupra tenului.", ne spune dr. Ionescu.

8. Sa NU neglijezi rutina zilnica de ingrijire a tenului

Daca inca nu ti-ai format o rutina zilnica de ingrijirea a tenului, acum este timpul. Dermatologii ne spun ca aceasta rutina: CURATA / HIDRATEAZA / PROTEJEAZA trebuie sa fie sfanta pentru orice femei. Nu sunt doar cuvinte, fiecare etapa are rolul ei: demachierea si curatarea tenului inseamna eliminarea chimicalelor si a impuritatilor, hidratarea este vitala pentru regenerarea celulelor, iar protectia cu SPF in timpul zilei previne imbatranirea prematura.

9. Sa NU te lasi pacalita de eticheta "organic"

Biocosmeticele au in componenta ingrediente naturale de provenienta vegetala, substante extrase din flori, radacini de plante sau fructe, care nu au fost tratate chimic, sau de provenienta animala iar conservantii si parfumurile sunt inlocuite cu uleiurile vegetale. Cosmeticele organice sunt produse fara adaosuri chimice, realizate pe baza de plante crescute intr-un mod cat se poate de natural: fara pesticide, fertilizatori, radiatii sau organisme modificate genetic. "Din pacate, la ora actuala, piata din Romania a fost invadata de numeroase produse pe a caror eticheta este trecut termenul "organic" sau "bio" si care ar trebui sa garanteze compozitia acestora care insa nu au acreditarea forumurilor de specialitate. La nivel european, exista mai multe organizatii care certifica produsele de ingrijire naturale si eco: Soil Association, Ecocert, Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale si Bund Deutscher Industrie und Handelsunternehmen. Cert este ca un produs pe care scrie doar bio, organic, eco sau 100% natural si nu are una dintre parafele de mai sus poate fi un produs fals.", ne avertizeaza dr. Macovei.


10. Sa NU faci rabat la calitate

Indiferent ca vorbim despre produsele de ingrijire zilnica a tenului sau de produsele de machiaj, dermatologii ne spun sa nu facem compromisuri si sa alegem ce este mai bun pentru tenul nostru. In cazul ingrijirii pielii un ban in plus merita. "Folosirea de produse cosmetice fara a cunoaste tipul de ten pe care il au precum si a cosmeticelor ieftine in care pretul este pus inaintea calitatii sunt principalele greseli ale femeilor in ingrijirea cotidiana. Se recomanda utilizarea unor produse cosmetice de calitate, utilizarea de produse ieftine si concesiile facute in ingrijirea tenului fiind riscuri pe care femeia si le asuma.", ne confirma si dr. Macovei.

Tu respecti aceste 10 porunci de ingrijire a tenului?



Sursa: Divahair.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII