Prima relatie sexuala reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata unei femei. De aceea, este estential ca "prima data" sa se intample atunci cand esti pregatita, nu in momentul in care te simti constransa de societate sau de un iubit insistent. Din cauza faptului ca in zilele noastre, sexul este inca un subiect tabu, unii parinti se tem sa atinga aceasta tema, crezand ca aceasta este cea mai buna solutie pentru ca fiica lor sa nu isi inceapa viata sexuala inainte de casatorie. Insa, tocmai aceasta lipsa de comunicare duce la inceperea prematura a vietii sexuale, din curiozitate, prea multe informatii cu tenta sexuala din partea mass-mediei sau prea putina informatie legata de implicatiile acestui act.
Daca esti hotarata sa iti incepi viata sexuala si vrei sa afli mai multe informatii sau pur si simplu vrei sa ai parte de sprijin din partea parintilor, nu te feri de o conversatie legata de acest subiect. Prima relatie sexuala trebuie sa fie un moment de neuitat, nicidecum unul pe care sa il traiesti cu sentimentul de vina sau frica.
Iata care sunt unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care o adolescenta le are in momentul in care doreste sa isi inceapa viata sexuala:
Cum stiu ca sunt pregatita pentru prima relatie sexuala?Din punct de vedere medical, sexologii sustin ca in jurul varstei de 17 ani, o fata este suficient de matura si responsabila pentru a-si incepe viata sexuala. Daca te grabesti sa devii femeie la o varsta mai frageda, riscurile ca pe viitor sa suferi de cancer de col uterin sunt mai mari.
Din punct de vedere psihologic si emotional, poti face acest pas in momentul in care esti sigura ca ai gasit persoana potrivita. Virginitatea este un lucru de pret, de aceea este ideal ca prima relatie sexuala sa aiba loc cu cineva care iti inspira incredere, care are rabdare si cel mai important, care nu pune presiune asupra ta.
Durerea poate sa apara in timpul primului contact sexual, insa nu obligatoriu. Aceasta senzatie neplacuta se manifesta, cel mai frecvent, din cauza stresului pe care singura ti-l provoci gandindu-te la acest lucru. Teama legata de durerea pe care o poti simti in timpul actului sexual nu iti va permite sa te relaxezi suficient, asa ca incearca sa o alungi.
Creierul este cel care controleaza activitatea sexuala, intrucat el primeste toate informatiile pe care corpul i le transmite si tot el da comenzile. Teama pe care tu o simti in legatura cu durerea din timpul primului contact sexual transmite creierului un semnal de alarma pentru ca acesta sa se poata apara. Pe plan fizic, acest semnal se traduce prin incordarea involuntara a musculaturii vaginului si implicit, prin lipsa lubrifierii, lucruri care intr-adevar vor face ca penetrarea sa fie dureroasa sau, in cele mai nefericite cazuri, chiar imposibila.
Drept urmare, relaxeaza-te si acorda o mare importanta preludiului. Prima relatie sexuala trebuie sa fie o adevarata placere, asa ca vorbeste cu iubitul tau despre aceasta teama si lasa-l sa te rasfete.
Voi sangera?Cu siguranta ai auzit multe povesti referitoare la sangerarea ce are loc dupa prima relatie sexuala. Insa, nu toate femeile sangereaza dupa ce fac sex pentru prima data. In primul rand, trebuie sa stii ca sangerarea se produce atunci cand himenul (membrana subtire, care separa vaginul de vulva) se rupe. Exista mai multe tipuri de himene; unele sunt mai groase, in acest caz penetrarea fiind mai dificila, altele sunt subtiri sau elastice si nu se rup de prima data. Relaxarea si lubrifierea reprezinta elementele cheie in evitarea unei rupturi insotite de sangerare.
Care este metoda ideala de contraceptie?
In mod cert ai auzit multe informatii legate de faptul ca nu poti ramane insarcinata de la primul contact sexual. Complet fals! Daca nu folosesti nicio metoda contraceptiva, poti ramane insarcinata chiar si dupa prima relatie sexuala. Nu te baza pe metoda coitului intrerupt (retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare) sau pe cea a calendarului, mai ales daca ai menstruatie neregulata. Cea mai eficienta metoda contraceptiva ramane prezervativul, care pe langa faptul ca te protejeaza de o sarcina nedorita, te fereste si de bolile cu transmitere sexuala. De asemenea, nu folosi anticonceptionale fara sa ceri mai intai sfatul medicului. |
![]() |
Multe adolescente ajung sa considere actul sexual drept o modalitate ideala de a nu le face pe plac parintilor prea exigenti. De aceea, este important sa fii deschisa atunci cand fiica ta iti adreseaza intrebari legate de prima relatie sexuala. Nu este necesar sa ii oferi informatii in termeni medicali. Explica-i ca primul contact sexual trebuie sa aiba loc in momentul in care se simte pregatita, nu atunci cand este presata de iubit sau de prietenele mai "experimentate".
Explica-i care este cea mai indicata metoda de contraceptie si raspunde-i pe cat posibil la toate intrebarile pe care le are in legatura cu acest subiect. Expune-i riscurile intr-o maniera delicata si repeta-i constant ca orice s-ar intampla, are sprijinul tau neconditionat.
Acum ca ai aflat raspunsurile la intrebarile legate de prima relatie sexuala, nu iti ramane decat sa urmezi sfaturile noastre, pentru a avea parte de o experienta frumoasa si unica, care sa iti aduca numai amintiri placute!
Sursa: Divahair.ro