Cum invatam copii sa iubeasca animalele?

Voturi: 177 |   Voteaza

Atasamentul copiilor pentru mediul inconjurator si animale face parte din amplul proces de educatie pe care fiecare parinte are obligatia morala de a-l duce la indeplinire. Despre caine se spune ca este cel mai bun prieten al omului, iar aceasta prietenie trebuie construita la fel cum construim orice relatie de la om la om. Animalul trebuie respectat pentru a-ti oferi respect, iar pentru aceasta copilul nostru trebuie educat intr-un spirit care sa-l faca sa intinda mana si nu sa dea cu batul. Este foarte placut placut decat sa-ti vezi copilul cum face ochii mari si intinde mana pentru a mangaia frumos blana unui animalut, iar pentru aceasta puterea exemplului pe care o oferim noi, adultii, este esentiala pentru a face un copil sa inteleaga ca animalul, caine sau pisica, nu poate fi decat cel mai bun prieten al lui din natura.

Odata invinsa aceasta teama urmeaza primul contact care este atingerea. La inceput copilul va fi temator, iar atingerea lui scurta si timida. Va intoarce capul catre tine si te va intreba din priviri: ”E bine sa-l mai ating o data?”. Dupa ce il vei asigura o data in plus ca nu este nicio problema si ca se poate juca in continuare cu noul sau prieten cel, copilul va intelege ca si-a gasit un nou partener de joaca si din acel moment relatia celor doua parti nu va merge decat spre mai bine.

cum iubim animaleleExista insa si cazuri in care unii copii nu inteleg tocmai de la prima lectie cum trebuie sa se comporte cu animalutul si adopta o atitudine ofensiva. De partea cealalta raspunsul poate fi unul de aparare prin retragere sau, in cel mai nefericit caz, de atac pentru aparare si in aceasta situatie toate partile au numai de pierdut. Este momentul cand din nou trebuie ca parintele copilului sa intre in rolul de mediator si sa modeleze pornirile agresive ale celui mic. In aceasta situatie nu poti face decat sa-l inveti cum sa se poarte cu animalul ca intr-o lectie deschisa la gradinita, o lectie in care ii expui prin puterea exemplului care sunt beneficiile dar si dezavantajele unei interactiuni cu animalul. Atunci cand vedem copilul ca loveste cu manuta un animal il oprim si ii spunem ca agresiunea lui se indreapta tot catre o fiinta si ca cel mai bine ar fi sa mangaie mai degraba animalutul, iar acesta nu-i va raspunde decat cu o atitudine pozitiva.

Pentru a il putea stimula sa iubeasca mai mult animalele puteti sa va uitati impreuna la filme cu animale (in loc sa se uite la desene animate mai bine se uita la Animal Planet), sa va uitati la poze dintr-o enciclopedie cu animale, sa vizitati gradina zoologica si gradina botanica.

De ce e important sa ne educam copilul in acest spirit de comuniune cu natura si elementele sale? Pentru ca aceasta este una dinre primele lectii despre viata pe care i le poti oferi. Daca va intelege sa iubeasca natura si animalele care o populeaza, atunci va intelege inca de la cea mai frageda varsta cat de important este respectul pentru cei din jur. Un copil care se va purta bland cu pisica sau cainele din parc cu siguranta va face la fel si cu viitorii lui colegi de gradinita sau mai tarziu de la scoala. Respectul inteles la varste fragede este esential pentru o crestere armonioasa si o educatie solida.



Sursa: Mamicamea.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
30/11/2012, 17:43
tircotaj-crosetaj.girocomcris.ro
Vizitator
30/11/2012, 17:42
dsdsad dsadsa