Cum actioneaza Pilula Contraceptiva?

Voturi: 197 |   Voteaza

pilula contraceptivaIn primul rand pilula contraceptiva blocheaza ovulatia printr-o combinatie de hormoni de sinteza - estrogen si progesteron; impiedica ovarul sa expulzeze ovulul, iar acesta nu mai poate ajunge in trompa uterina si in uter, si deci nu va mai putea fi fecundat; modifica endometrul (mucoasa interioara a uterului ) impiedicand astfel ca spermatozoidul sa ajunga la un eventual ovul.

 

Ca orice metoda contraceptiva, si aceasta are avantaje si dezavantajele ei.

Care sunt avantajele pilulei contraceptive?

- este eficienta in proportie de peste 99%

- foarte bine tolerata

- eficace de la primul comprimat

- este reversibila dupa oprirea administrarii

- permite aparitia unui ciclu menstrual regulat, gratie hormonilor pe care ii contine

- ciclul menstrual este mai putin abundent, mai redus din punct de vedere periodic si mai putin dureros

Este eficienta in proportie de peste 99%, inca de la primul comprimat, cu conditia de a nu fi uitata administrarea regulata. Mai mult decat atat, pilula contraceptiva este eficienta si in perioadele lunare de pauza, si in perioadele de administrare a comprimatelor neutre.

Dezavantajele folosirii pilulei contraceptive

- pot aparea mici sangerari, pe langa ciclul menstrual, in special la administrarea primelor plachete;

- pot aparea greturi sau dureri de cap, la administrarea primelor plachete;

- pot aparea cateva dureri sau umflari ale sanilor, de asemenea in primele luni de administrare;

- luarea in greutate - depinde de dozajul hormonal al fiecarui tip de pilula; nu este des intalnita, mai ales la pilulele actuale, care nu mai contin o cantitate foarte mare de hormoni;

In oricare dintre aceste situatii se continua administrarea in mod normal iar daca fenomenul persista, atunci trebuie sa consultati medicul;

Cum se administreaza pilula contraceptiva

Prima data, placheta cu pilule contraceptive  trebuie inceputa in prima zi a ciclului menstrual.

Placheta cu pilule contraceptive de 21 comprimate :

Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi timp de 21 de zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 7 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul saptamanii de pauza.

Placheta cu pilule contraceptive de 22 comprimate:

Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 22 zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 6 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul celor 6 zile de pauza.

Placheta cu pilule contraceptive de 24 comprimate + 4 comprimate neutre:

Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 4 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a unei noi plachete, fara o zi de pauza. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii. Ciclul menstrual isi va face aparitia in timpul celor 4 zile in care luati cele 4 comprimate neutre.

Placheta cu pilule contraceptive de 21 comprimate + 7 neutre:

Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 7 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a unei noi plachete, fara o zi de pauza. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii. Ciclul menstrual isi va face aparitia in timpul celor 4 zile in care luati cele 7 comprimate neutre.

Placheta cu pilule contraceptive de 28 comprimate:

Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora. Administrarea unei noi plachete fara zi de pauza. Ciclul menstrual va veni normal, la fiecare 28 de zile.



Sursa: Mamicamea.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII