Contraceptivele si menstruatia

Voturi: 137 |   Voteaza

Pentru femeile aflate în apropierea perioadei de menopauza, adjuvantele naturale menite sa mentina sau sa refaca echilibrul hormonal pot sa conduca la evitarea în mare masura a fenomenelor neplacute asociate acestei perioade. Mai multi medici americani au reusit sa surprinda câteva elemente importante ce trebuie sa fie cunoscute de femeile care se afla în aceasta etapa a vietii lor.
Sindromul premenstrual si menopauza sunt considerate în general un adevarat "blestem" al femeilor, dar de-a lungul experientei lor, colectivul de medici americani condusi de dr. Jeese Hanley a ajutat numeroase femei sa descopere ca pot trece de aceste momente dificile cu un minim de efecte neplacute, folosind în cea mai mare parte mijloace naturale de reechilibrare si, evitând pe cât posibil, anticonceptionalele, medicamentele hormonale cu administrare orala si interventiile chirurgicale.

O altfel de atentie asupra propriei persoane
seductia0158.jpgTraim într-o societate în care cea mai mare parte a oamenilor nu acorda suficienta atentie lucrurilor pâna când ele nu ajung într-un stadiu critic. Acest aspect nu este, din pacate, doar o viziune pesimista si poate fi observat mai mult ca oriunde în domeniul întretinerii sanatatii. În mod specific, în ceea ce priveste sanatatea femeilor, se estimeaza ca mai mult de 50% dintre bolile grave cu care acestea se confrunta ar putea fi ameliorate si chiar prevenite printr-o atentie marita acordata unor semne simple si prin abordarea cu mai mare rapiditate a masurilor terapeutice. Din nestiinta sau din neglijenta, anumite tulburari sunt descoperite atunci când ele se afla deja într-un stadiu avansat, iar optiunile terapeutice ajung adesea sa fie limitate la interventia chirurgicala sau tratamente traumatizante pentru organism.

Boli cum ar fi fibroamele, chisturile, endometriozele sau cancerul pot fi prevenite macar într-o anumita masura printr-o atentie mai mare acordata unor factori ce tin de alimentatie, modul de viata si chiar în ce priveste utilizarea anumitor medicamente cu efecte hormonale. Anumite pozitii inconfortabile si daunatoare în timpul lucrului, derularea activitatilor zilnice în frig sau curent, ca si în alte conditii improprii, o alimentatie dezordonata, axata pe semipreparate sau grasimi animale, folosirea în mod excesiv si fara întelepciune a pilulelor anticonceptionale sau a altor medicamente cu rol hormonal sunt doar câtiva dintre factorii care pot genera tulburari de sanatate care se accentueaza cu trecerea timpului. Dintre acestea, folosirea gresita sau excesiva a anticonceptionalelor reprezinta un factor de risc mult mai mare decât am putea sa ne imaginam. Metodele moderne de tratament al bolilor ce apar la nivelul aparatului genital feminin constau cel mai adesea în medicamente hormonale sau interventii chirurgicale.

Anticonceptionalele - un subiect controversat
Nu sunt putine femeile ce folosesc frecvent pilulele contraceptive, pâna în perioada menopauzei. Multe femei devin aproape "dependente" de aceste medicamente. Tulburarea producerii firesti de hormoni, blocarea anumitor sentimente si a sensibilitatii specific feminine face ca, în cazul utilizarii excesive, anticonceptionalele sa constituie un fel de autodistrugere prin mijloace moderne care nu poate fi straina de aparitia a numeroase probleme de sanatate. Datorita continutului de hormoni sintetici, pilulele contraceptive inhiba activitatea normala a ovarelor. Ele au fost create initial ca o alternativa pentru contraceptie, evitându-se în mod aparent facil prin intermediul unor sarcini nedorite si implicit diminuându-se numarul avorturilor. Ulterior, datorita efectelor hormonale constatate, ele au fost tot mai mult recomandate chiar în tratamentul chisturilor ovariene, a tulburarilor de menopauza sau a altor actiuni specifice femeilor si chiar în tratamentul acneei. Cu toate acestea, efectele secundare ale anticonceptionalelor devin un semnal de alarma tot mai puternic, care nu mai poate fi neglijat. Aparitia prematura a menopauzei (uneori chiar cu 10 ani mai devreme!) la femeile care au folosit vreme îndelungata astfel de medicamente, slabirea rezistentei oaselor si instalarea timpurie a osteoporozei, aparitia tulburarilor cardiace grave si a problemelor circulatorii sunt câteva dintre fenomenele neplacute ce pot sa apara ca urmare a utilizarii inadecvate a acestor pilule.

Medicii americani insista ca în cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive sa se consume suplimente alimentare bogate în complexul de vitamine B si antioxidanti (A, C, E). Pilulele cu hormoni sintetici pot consuma rezervele de vitamina B sau C din organism, fapt care poate duce la displazie cervicala (modificare de forma sau marime a celulelor) si poate predispune la aparitia cancerului de col uterin.

Histerectomia ca metoda radicala
Histerectomia este una din interventiile chirurgicale radicale, menita sa extraga partial sau total uterul si anexele lui, eliminând astfel problemele specifice acestor organe. Recomandata în special în cazuri de fibroame sau fibromatoze uterine, în cazuri de cancer de col sau în alte boli grave, aceasta operatie este totusi realizata uneori si în conditiile unor menstruatii foarte abundente, a hemoragiilor uterine persistente cu tendinta de cronicizare si în alte afectiuni care prezinta totusi alternative cu tratament. Aceasta interventie dura nu este însa de dorit decât în cazurile extreme, în care toate celelalte variante au fost epuizate, ea determinând ulterior alte serii de disfunctii în organism. Cu toate acestea, nu arareori o astfel de interventie este realizata fara prea mult discernamânt. Conform studiilor recente realizate în Statele Unite, se estimeaza ca aproximativ 30% din femeile americane fac o interventie de histerectomie pâna la vârsta de 60 de ani. În aceeasi tara, aproximativ 600.000 de histerectomii sunt facute anual, desi cel putin o treime din ele nu sunt necesare din punct de vedere medical. Medicina chineza, ca si alte terapii traditionale, considera uterul ca fiind sediul energiei si esentei feminine, de aceea este absolut necesar sa reconsideram pozitia noastra în ceea ce priveste sanatatea la acest nivel. Eliminarea uterului pe cale chirurgicala nu poate sa nu afecteze echilibrul energetic general al fiintei, vitalitatea, feminitatea acelei persoane si, bineînteles, sexualitatea.

Sindromul premenstrual si tratamentul pe baza de hormoni
Sindromul premenstrual este un sir de simptoame amplificate de catre un dezechilibru hormonal. Pentru o femeie cu adevarat sanatoasa, experienta menstruatiei nu este suparatoare din punct de vedere biochimic sau psihologic. Dar pentru a atinge o astfel de sanatate, trebuie sa fie eliminate efectele unei întregi serii de obstacole. Chimicalele existente din abundenta în mediul înconjurator (pesticide, ierbicide), anumiti aditivi alimentari sau alimente excesiv chimizate, odata ce patrund în corp afecteaza estrogenul si perturba delicatul echilibru hormonal.
Multe din problemele aparatului reproducator feminin, ce includ sângerari abundente, fibroame, boli de sân cum ar fi fibrochisturile, sindromul premenstrual, si alte simptoame ale menopauzei nu sunt cauzate de o deficienta de estrogen, ci mai degraba de un exces de estrogen si de o deficienta de progesteron.
Din pacate, nici la ora actuala nu sunt cunoscute în detaliu efectele dezechilibrului dintre cei doi hormoni (estrogen si progesteron) si semnificatia lui. De aceea, femeile nu pot primi întotdeauna ajutorul de care au nevoie. Un astfel de exemplu este faptul ca unii medici superficiali recomanda imediat estrogen când pacienta începe sa se plânga de simptoame de premenopauza. Aceasta este o greseala în cazul lipsei unei analize hormonale. Fara a cunoaste nivelul hormonilor, în cazul unei anumite persoane este foarte dificil sa se dozeze cu precizie un astfel de tratament, fara riscul de a produce efecte negative. Bineînteles, o astfel de monitorizare hormonala necesita timp, aparatura si bani.
Estrogenul scade rareori în organism înainte de instalarea menopauzei si scade mai putin decât progesteronul. Administrarea pilulelor contraceptive perturba echilibrul estrogen/progesteron si face loc altor afectiuni. Ideea ca o femeie care ia estrogen va arata tânara pâna la adânci batrâneti este o iluzie periculoasa. Estrogenul poate determina retentia de lichide în organism, ceea ce duce la umflarea pielii si la cresterea în greutate. Excesul de apa poate fi retinut în sâni ceea ce duce în timp la lasarea lor si la pierdere fermitatii sau poate cauza o disfunctie a colonului, sânilor sau uterului.

Restabilirea nivelului de progesteron: o problema delicata
seductia0251.jpgScaderea nivelului de progesteron începând cu vârsta de 30 de ani este o tendinta generala pentru femeile din Occident. În aceste conditii, adesea se recomanda progestin sub forma unor produse chimice asemanatoare progesteronului. Dar produsele sintetice nu prezinta toate calitatile acestuia, cum ar fi stimularea cresterii tesutului osos, si prin acesta preîntâmpinarea osteoporozei. În loc de aceasta, ele prezinta efecte secundare negative cum ar fi retentia de apa, depresia, riscul crescut de formare a cheagurilor.
În cazul administrarii orale a pilulelor cu hormoni feminini, 90% dintre ei sunt distrusi de ficat si doar 10% ajung în fluxul sanguin. Încarcarea astfel a ficatului si a vezicii biliare creste riscul aparitiei calculozei biliare si în general a maladiilor hepato-biliare.
Un alt preparat hormonal, Premarin, îsi trage numele de la urina de iapa gestanta (pregnant mare`s urine) din care s-au extras si distilat hormoni estrogeni chimici pentru tratamentul femeilor. Din cei aproximativ 12 estrogeni din urina de cal, doar 2 se potrivesc exact cu hormonii feminini. În cei 40 de ani de când acest medicament a fost prescris, nu a existat o testare adecvata asupra celorlalti 10 hormoni. Exista marturii care suspecteaza acest preparat de cresterea riscului de cancer la femei. si daca acest lucru nu este de ajuns, merita sa stiti faptul ca la multe dintre femeile care iau Premarin NU se constata disparitia bufeurilor, simptom pentru care este în general administrat. O alta alternativa medicala este testosteronul care este administrat femeilor sub forma de preparate farmaceutice cum ar fi Estratastul. Acesta contine metil-testosteron, cunoscut pentru faptul ca produce leziuni ale inimii si ficatului. Unele produse sunt chimic modificate din ratiuni ce tin de patentare, rezultatul fiind acela ca ele nu mai corespund progesteronului uman. De aceea ele perturba echilibrul hormonal natural si produc efecte secundare distructive, pe lânga faptul ca nu îndeplinesc functia naturala cea mai importanta a progesteronului, aceea de a stimula densitatea masei osoase. În concluzie, în multe situatii aceste produse medicamentoase hormonale produc prejudicii pe termen lung starii de sanatate a femeilor. Principalul factor negativ este incompatibilitatea hormonilor sintetici si/sau animali cu cei umani, substitutia pe care o fac fiind un proces rigid care blocheaza finele mecanisme de reglare naturala endocrina.

Riscurile utilizarii anticonceptionalelor
Prezentam în continuare câteva argumente în favoarea evitarii utilizarii anticonceptionalelor, extrase din mai multe reviste de specialitate care si-au câstigat de-a lungul timpului un veritabil renume în ceea ce priveste acuratetea datelor prezentate.

"Pilula" afecteaza densitate osoasa
Într-un studiu comparativ, realizat pe doua grupuri de femei tinere, s-a constatat ca modul de structurare a oaselor, în special din punctul de vedere al densitatii acestora, poate sa difere considerabil ca urmare a utilizarii pilulelor anticonceptionale. În conditiile realizarii de exercitii fizice regulate de catre ambele grupuri de femei si a unei alimentatii normale, s-a remarcat ca femeile din grupul care utiliza constant anticonceptionale au o densitate osoasa mai redusa comparativ cu femeile care nu apeleaza la aceste medicamente. Studiul a descoperit ca yoga si exercitiile fizice, realizate regulat pentru un interval de doi ani, au avut drept efect întarirea oaselor la femeile cu vârste între 18-31 de ani, efect care nu a aparut daca s-a utilizat pilula anticonceptionala". (Medicine and Science in Sports and Gymnastics, 2001)

Folosirea anticonceptionalelor orale nu numai ca nu protejeaza împotriva fracturilor osoase, ci chiar creste riscul aparitiei fracturilor cu peste 20% comparativ cu femeile care nu au folosit vreodata anticonceptionale orale. Pentru toate tipurile de fracturi osoase, realizatorii studiului au descoperit ca riscul de aparitie a acestora a fost cu 20% mai mare la femeile care au folosit contraceptive orale pe un interval de minim 25 de luni fata de femeile care n-au folosit vreodata contraceptive orale. Printre femeile care au folosit contraceptive orale curent sau mai frecvent în ultimele 12 luni, riscul a fost cu 30% mai mare. (Contraception, iulie 1998)

Anticonceptionalele cresc riscul formarii cheagurilor de sânge
"Contraceptivele orale din ce-a de a treia generatie sunt în strânsa legatura cu cresterea factorului de coagulare a sângelui, ceea ce duce la dublarea riscului formarii cheagurilor sanguine cu potential fatal". În conformitate cu cercetarile realizate la Facultatea de Medicina din Boston, Massachusetts, contraceptivele orale ce contin desogestrel sau gestoden cresc riscul formarii cheagurilor sanguine de 2,3 ori mai mult fata de vechile contraceptive ce contineau levonorgestrel. Evidentierea acestor fenomene a încurajat si alte cercetari asupra pericolului potential al utilizarii pilulelor de generatia a treia. Studiile care au generat o anumita panica în 1995 în privinta folosirii acestui tip de medicamente hormonale foarte puternice au condus la diminuarea recomandarii acestora de catre medici si farmacisti. Astfel, în urma acestei atentionari, numarul femeilor care foloseau pilule de a treia generatie, a scazut cu aproape 80%. Cercetatorii au estimat ca daca femeile nu si-ar fi schimbat optiunea dupa aceasta atentionare, cazurile de accidente vasculare, unele cu efecte fatale, ar fi crescut în urmatorul an cu 25%.
Într-un raspuns la acest studiu, dr. Anthony Griffitus a specificat ca pilulele din a treia generatie pot fi de folos femeilor care se confrunta cu unele boli dificile, ca în cazul celor ce sufera din cauza efectelor androgenice ale sindromului bolii ovariene polichiste. Femeile cu risc crescut de boli cardiace ar fi cel mai bine sa se fereasca de pilulele cu levonorgestrel care pot reduce nivelele colesterolului HDL, cardioprotector." (English Medical Journal, 11 nov. 2000)

Anticonceptionalele cresc riscul de transmitere a HIV
Studii recente au confirmat faptul ca femeile contaminate cu HIV care au folosit anticonceptionale sunt mult mai expuse (fata de alte femei infectate cu HIV) sa prezinte virusul detectabil în colul uterin sau vagin. Se stie deja faptul ca alti factori suplimentari de risc pentru transmiterea virusului includ carentele de vitamina A, infectiile gonoreice sau cu diferite ciuperci. Transmiterea heterosexuala a HIV este modul predominant de infectare în rândul adultilor. Dintre copiii care ajung sa fie infectati cu HIV prin transmitere de la mama, se estimeaza ca în aproximativ 60-80% dintre cazuri infectarea se produce în timpul nasterii.
Nu este clar de ce anticonceptionalele, care contin estrogen si progesteron sintetic, cresc transmiterea HIV din tractul genital. Este posibil ca hormonii sa influenteze functionarea sistemului imun sau ca ei sa modifice anumiti parametri locali din vagin, cum ar fi o îngrosare a mucusului cervixului care poate conduce la o crestere a posibilitatii de transmitere a virusului. Cât despre vitamina A, se stie ca ea are un rol central în mentinerea suprafetei epiteliale si a functionarii normale a sistemului imun. (Lancet, 1997)

farm. Anca Staneasa


Alimente contra durerii

Zaharul este un "amplificator" al durerii!
Cercetatorii de le Veterans Administration Medical Center din Minneapolis au testat efectele zaharului asupra unui grup de barbati tineri. Experimentul a decurs astfel: mai întâi, cercetatorii au atasat câtiva electrozi fiecaruia dintre participantii la experiment, într-o zona sensibila la durere - între degetele mâinii. Au conectat acesti electrozi la un stimulator electronic si au crescut gradat voltajul curentului indus astfel pâna când durerea ajungea la limita de toleranta. Dupa acest experiment, participantii au consumat o doza de apa cu zahar si testul a fost reluat. Rezultatul a fost surprinzator: rezistenta la durere era în aceasta situatie foarte mult diminuata. Un efect similar de rezistenta mult mai redusa la durere a putut fi constata ulterior si în cazul persoanelor care sufera de diabet si care au astfel o cantitate crescuta de zahar în sânge.
Atât datorita efectelor asupra durerii, cât si datorita unei serii întregi de reactii nocive pe care le declaseaza în organism, zaharul trebuie sa fie evitat în mod special în comitiile unor tulburari grave ale starii de sanatate. În boli cum ar fi psoriazisul, artritele si reumatismul, afectiunile digestive (gastrita, ulcer etc.) si hepatice (congestiile hepatice), cistitele, bolile de piele în general, zaharul alb trebuie sa fie ferm evitat si eventual sa fie înlocuit cu miere de albine în doze moderate.

Durerile menstruale si sindromul premestrual
Un studiu realizat în Statele Unite în perioada 2000-2002 de o comisie medicala condusa de dr. Neal Barnard a analizat efectele alimentatiei asupra unui grup de 33 de femei cu vârste cuprinse între 22 si 48 de ani, în ceea ce priveste influenta asupra menstruatiei. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost obtinute în urma unei diete vegetariene, bazata pe legume, zarzavaturi, cereale si fructe, fara restrictii cantitative. Toate produsele animale au fost evitate pentru o perioada de 2 luni si de asemenea au fost excluse complet din alimentatie prajelile, oleaginoasele, maslinele, pastrând în dieta un procent de grasimi de numai 10%. Efectele constatate au fost extrem de încurajatoare: pe lânga o diminuare considerabila a durerilor menstruale, durata menstruatiei s-a redus de la o medie de 4 zile la o valoare medie de 3 zile. Suplimentar, participantele la acest studiu au constatat disparitia aproape completa a simptoamelor neplacute ce precedau menstruatia, precum si îmbunatatirea puterii de concentrare si a nivelului global de energie. Aceasta alimentatie este sugerata femeilor, daca nu pe termen lung, cel putin în perioada ce precede aparitia menstruatiei.

Sursa: Seductiatrupului.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
12/08/2010, 18:53
cred ca este foarte util pt femei acest articol